Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2024 07:05

Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα

Πανάκριβα πληρώνουν οι Έλληνες τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας τους. Μάλιστα όταν πρόκειται για την καρδιακή ανεπάρκεια και τη χρόνια νεφρική νόσο, το κόστος μπορεί να είναι 2,5 – 3 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τρεις κοντινές νότιες και ανατολικές χώρες της Ευρώπης.

Αλλά και για τις υπόλοιπες παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, η υγεία πληρώνεται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, χώρες στις οποίες το ποσοστό παχυσαρκίας σε αυτές έχει ξεπεράσει το 20% του πληθυσμού.

Η διαπίστωση προκύπτει από έρευνα στις τρεις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, όπου οι ερευνητές απέδωσαν το αυξημένο κόστος υγείας στη χώρα μας σε ακριβότερες υπηρεσίες τριτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης με νοσηλεία και ακριβές εξειδικευμένες θεραπείες, ειδικά για τις σοβαρές ασθένειες. Σημαντικό ρόλο στο κόστος της καρδιακής ανεπάρκειας, παίζουν επίσης και οι συνήθειες συνταγογράφησης και οι τιμές των φαρμάκων που χορηγούνται, καθώς πρόκειται για πρωτότυπα και ακριβά φάρμακα.

Τα δεδομένα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα «Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας», με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για την υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας ως νόσου, η οποία συνδέεται με σοβαρές συννοσηρότητες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους ενήλικες

 

Από την εκδήλωση για τις «οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας»

Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο μουσικός Δημήτρης Σταρόβας, ο οποίος αναφερόμενος στην περιπέτεια της υγείας του, τόνισε ότι «Όταν η ζωή σου σώζεται από τύχη, συνειδητοποιείς πραγματικά, ότι το να αλλάξεις συνήθειες και τρόπο ζωής, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις! Η πρόληψη και η φροντίδα του εαυτού μας δεν διαπραγματεύεται… Είναι μονόδρομος!».

Η έρευνα

Σύμφωνα με την  έρευνα, οι παγκόσμιες προβλέψεις ως το 2025 αναφέρουν ότι το ποσοστό παχυσαρκίας θα φτάσει το 16% στους άνδρες και το 21% στις γυναίκες.

Περίπου το 60% των ενηλίκων και το ένα τρίτο των παιδιών στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία.

Στην Ελλάδα, το 50,8% των ατόμων με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, είναι παχύσαρκα.

Η παχυσαρκία συνδέεται με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές πιέσεις λόγω της παχυσαρκίας, με το κόστος να ανέρχεται στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο κόστος σε σύγκρισή με τις 3 υπόλοιπες χώρες για πολλές συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως: η καρδιακή ανεπάρκεια (16.258 δολ.), η χρόνια νεφρική νόσος (11.708 δολ), η στηθάγχη (9.410 δολ.),η κολπική μαρμαρυγή (6.004 δολ), ο διαβήτης τύπου ΙΙ (2.888 δολ), η οστεοαρθρίτιδα (2.681 δολ.), η υπερλιπιδαιμία 2.558 δολ., η υπέρταση 1946 δολ., η υπνική άπνοια 1.540 δολ. και το άσθμα 1.272 δολ. Ειδικότερα, το κόστος της καρδιακής ανεπάρκειας είναι 2,5 φορές υψηλότερο από τις άλλες χώρες. Αυτό το κόστος φαίνεται να συνδέεται με τις υψηλότερες τιμές μονάδας για ιατρικές υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας (π.χ. νοσηλεία και εξειδικευμένες θεραπείες) και τη χρήση ακριβών θεραπειών, ειδικά για τις σοβαρές ασθένειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος.

Συνολικά, οι ετήσιες δαπάνες είναι υψηλότερες για σοβαρές ασθένειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια (28.301 δολ.) και η χρόνια νεφρική νόσος (19.446 δολ.), ενώ οι δαπάνες για λιγότερο σοβαρές παθήσεις, όπως το άσθμα (3.709 δολ) και η υπέρταση (4.414 δολ), είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Η έρευνα καταλήγει στην ανάγκη για πολιτικές πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ερευνητές

Από την πλευρά των ερευνητών ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Κόκκινος επεσήμανε πως πρέπει «να γίνει αντιληπτό ότι η παχυσαρκία αποτελεί αφ’ εαυτής μια νόσο, η οποία βραχύνει τη ζωή του ασθενούς μέσω των πολλαπλών και σοβαρότατων επιπλοκών και επιδεινώνει την ποιότητά της. Τα άτομα με παχυσαρκία καλό είναι να απευθύνονται και να παραπέμπονται σε επαγγελματίες υγείας που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους. Ιδιαίτερα στο χώρο της φαρμακευτικής αγωγής το παρόν και το μέλλον είναι λαμπρό και οι θεραπείες αυτές πρέπει να καθιερωθούν και να χρησιμοποιούνται όπου χρειάζεται, πάντα με ιατρική παρακολούθηση. Η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο στο ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συστημάτων υγείας, αφού είναι πλέον βέβαιο ότι μια τέτοια τακτική θα εξοικονομήσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους».

Το υπουργείο Υγείας

Κατά την εκδήλωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην Εθνική Δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας, λέγοντας ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται ενσωματώνουν πρόληψη, εκπαίδευση και υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα και προανήγγηλε πρόγραμμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους ενήλικες, το οποίο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού.

Συνεργασία κοινωνικών εταίρων

Στην ανάγκη συνεργασίας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου φροντίδας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών με παχυσαρκία, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας πως η εταιρεία εφαρμόζει μια ολιστική στρατηγική για την ποιότητα ζωής των ασθενών, ευαισθητοποιώντας για τις καρδιομεταβολικές ασθένειες και τις επιπτώσεις τους. «Με στόχο να μεταμορφώσει τη νοοτροπία στην ελληνική ιατρική κοινότητα, η εταιρεία εστιάζει στη διάγνωση, τη σύγχρονη θεραπεία και τη συστηματική ευαισθητοποίηση, προωθώντας ένα σύστημα υγείας που ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες των ασθενών», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas Μαίρη Καραγεώργου επεσήμανε πως η παχυσαρκία δεν αναγνωρίζεται ως νόσος σε πολλές χώρες του κόσμου. Αντίθετα, αντιμετωπίζεται ως παράγοντας κινδύνου για άλλες σοβαρές νόσους, ως ζήτημα ατομικής επιλογής ή ως ζήτημα αμιγώς αισθητικό.

Προσθέτοντας ότι στις περισσότερες χώρες απουσιάζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της παχυσαρκίας, σημείωσε πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει ότι εκτός από την πρόληψη, για την ανάσχεση της αυξανόμενης συχνότητας της παχυσαρκίας παγκοσμίως απαιτείται φαρμακοθεραπεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες για τη διαχείριση της νόσου. Αρκεί οι ασθενείς να μπορούν να έχουν άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε αυτές».in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook