Τι γίνεται με τη νομική αναγνώριση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών;

Δημοσιεύτηκε στις 12/05/2019 14:00

Τι γίνεται με τη νομική αναγνώριση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών;

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, που κατάργησε την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, το 1951.

Από τότε έγιναν αρκετά βήματα για να έχουν όλοι οι πολίτες ίσα δικαιώματα, με τελευταίο το 2015, όταν ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ένα πολύ σημαντικό θέμα, παραμένει όμως άλυτο: τα παιδιά.

Mέσα από την έρευνα για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του θέματος για το ποια είναι τα προβλήματα που συναντούν τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους στην καθημερινότητά τους.

Η Ελένη Μαραβέλια, έχει δυο κόρες και ζει με τη γυναίκα της, η οποία είναι Βρετανίδα, στην Ισπανία. Τα παιδιά γεννήθηκαν στη Βαρκελώνη, όπου τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών εντός και εκτός γάμου αναγνωρίζονται. Η μικρή κόρη, η Φραντσέσκα, γεννήθηκε εκτός γάμου και ούτε η Ελλάδα, ούτε η Μ. Βρετανία της έδιναν ιθαγένεια ή διαβατήριο. Η Φραντσέσκα αρρώστησε βαριά όταν ήταν τριών μηνών και τότε το να μην μπορεί να ταξιδέψει πήρε άλλη διάσταση. Τελικά, το ελληνικό προξενείο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, εξέδωσε διαβατήριο για τη μικρή, αλλά εν μέρει, μόνο με την κ. Μαραβέλια ως μητέρα. «Αν η κόρη μου δεν είχε αρρωστήσει, δε θα είχε ακόμα διαβατήριο», περιέγραψε η κ. Μαραβέλια κατά την κατάθεσή της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2018.

Επειδή και στις τρεις χώρες οι νόμοι για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες είναι διαφορετικοί, τα παιδιά έχουν δυο γονείς στην Ισπανία, στην Ελλάδα έχουν μόνο μια μάμα (την κ. Μαραβέλια), ενώ στη Μ. Βρετανία, η μικρή κόρη έχει δυο μαμάδες και η μεγάλη μια (τη Βρετανίδα), γιατί στη Μ. Βρετανία αναγνωρίζονται τα παιδιά, μόνο εφόσον το ομόφυλο ζευγάρι έχει παντρευτεί.

Αντίστοιχα, η μικρή κόρη έχει ελληνικό, και η μεγάλη αγγλικό διαβατήριο. «Δεν την έχω γράψει στην Ελλάδα γιατί ξέρω, ότι δεν θα κάνουν ολική μεταγραφή του πιστοποιητικού γέννησης», εξηγεί η κ. Μαραβέλια .

Οπότε τα παιδιά καταλήγουν να έχουν δυο πιστοποιητικά γέννησης, δυο επίθετα και πολλά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, συμπληρώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook