Thomas Cook : Για ζημιά στον ελληνικό τουρισμό έως 500 εκατ. ευρώ μιλούν οι πρώτες εκτιμήσεις
Μπορεί η κατάρρευση της Thomas Cook να μην έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ήταν γνωστά και το ενδεχόμενο να βαρέσει κανόνι γινόταν όλο και πιο πιθανό, ωστόσο η ανακοίνωση της χρεοκοπίας του αρχαιότερου τουριστικού γραφείου ως τετελεσμένο γεγονός «πάγωσε» την παγκόσμια τουριστική αγορά.
Ίσως γιατί πολλοί θεωρώντας ότι είναι «πολύ μεγάλη για να πεθάνει» ήλπιζε σε εύρεση λύσης για την επιβίωσή της έστω την τελευταία στιγμή.
Με τον τουρισμό τη «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», όπως λένε πολλοί χαρακτηριστικά, να είναι και εκ της φύσεως του αντικειμένου, πολύ εξωστρεφής και διεθνοποιημένος το κανόνι της Thomas Cook προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Σε μια πρώτη εκτίμησή του o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζει τη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ και προτείνει μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Στα 100 εκατ. οι απώλειες μόνο στην Κρήτη
Η αγορά της Κρήτης είναι έντονα εκτεθειμένη, καθώς περίπου 20.000-22.000 τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων.
Οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση, για το Ρέθυμνο, το ποσό αφορά 15 εκατομμύρια, που όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.
Την ίδια ώρα, με δεδομένο το ότι οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, τα πακέτα των αποζημιώσεων θα ληφθούν από τους ξενοδόχους πολύ αργότερα.
Μεγάλο μέρος της ζημιάς αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χαλκιαδάκη, από τις 16 Ιουλίου και μετά δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόχους της Κρήτης, αφού τα συμβόλαια εξοφλούνταν τρεις μήνες μετά.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην Κρήτη οι ζημιές από το κανόνι της Thomas Cook αναμένεται να κυμανθούν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.
Άμεσα μέτρα στήριξης ζητά ο ΣΕΤΕ
«Οι επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά, ήδη, κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πράγματι τεράστιες» τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, «είναι απαραίτητο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων».
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ, προτείνει:
• Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
• Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
• Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων».
in.gr