«Θετικό αποτύπωμα εν μέσω διεθνούς αρνητικής συγκυρίας»
Σε μια πρώτη αποτίμηση, για την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Κουτσομύτης, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσομύτη, ήταν μια θετική συνάντηση σε γενικές γραμμές. «Δεν περιμέναμε μια ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, υπέρ της Ελλάδας στην διένεξη με την Τουρκία, διότι η Αμερική κρατά μια ουδέτερη στάση, καθώς έχει στο προσκήνιο το τεράστιο για εκείνη ζήτημα, της σύγκρουσης με το Ιράν, στο οποίο η Τουρκία έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπήρχε έκπληξη αρνητική, ότι δεν υπήρχε αναφορά του Προέδρου Τραμπ, βέβαια δεν αντέδρασε αρνητικά στην παρατήρηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι σταθερά η αμερικανική πλευρά, ακόμη και πριν τη συνυπογραφή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, έχει την θέση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι απαραίτητο να βρουν ένα τρόπο συνεννόησης. Δεν έχουμε ακόμη τις προϋποθέσεις να ξεκινήσουμε ένα διάλογο με την Τουρκία. Έχουμε θετικό όμως, ότι υπάρχει κατανόηση από την Αμερικανική Κυβέρνηση, στα ζητήματα των προβληματισμών της Ελληνικής πλευράς σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αμερική ξέρει ποιες είναι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια θετική στάση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα για την Ανατολική Μεσόγειο, για τον East Med. Το τρίτο είναι, ότι είναι θετικό ότι ξεκίνησε η συζήτηση για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F – 35, ακόμη και μια μοίρα, έχει τεράστια σημασία για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, διότι όπως έχει οδηγηθεί η Τουρκία εκτός του προγράμματος θα έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους αιθέρες. Αν προχωρήσει αυτό, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συνεπής δημοσιονομικής πολιτικής και είναι κάτι που πρέπει να το κάνει η Ελλάδα. Γενικά, ήταν μια θετική συνάντηση, γνωρίζαμε ότι οι προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ είναι αλλού, άρα το ότι σπατάλησε το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων, για τα δικά του ζητήματα είναι κατανοητό, το κάνει και με άλλους αρχηγούς κρατών. Ήταν άκομψο, ήταν κατανοητό όμως».
«Θα έλεγα ότι ίσως μπορούσε να υπάρξει μια παρατήρηση της Ελληνικής πλευράς για τα S – 400 της Τουρκίας, δεν είναι Τουρκοαμερικανικό το ζήτημα. Είναι προμήθεια οπλικού συστήματος, η οποία υπονομεύει την κοινή άμυνα του ΝΑΤΟ και ως κύριο μέλος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα, θα έπρεπε να βγουν μπροστά στην καταγγελία της Τουρκίας, στην υπονόμευση της αμυντικής του ΝΑΤΟ. Δεν ξέρω αν έχει τεθεί το ζήτημα στο παρασκήνιο, δε το γνωρίζω αλλά είναι ένα ζήτημα που η Ελλάδα μπορεί να το θέσει μπροστά» δήλωσε ο κ. Κουτσομύτης στον Politica 89.8, ενώ συμπλήρωσε: «Σήμερα θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός την Γερουσία και το Κογκρέσο, υπάρχει σε εκκρεμότητα η πρόταση νόμου, σε σχέση με τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Θεωρώ ότι θα βγουν ειδήσεις σήμερα, και νομίζω ότι θα δούμε πράγματα που χθες δεν τα είδαμε στην συνάντηση του Λευκού Οίκου. Ο Λευκός Οίκος, είναι αναγκασμένος να κρατήσει μια ισορροπία, θεωρώ ότι σήμερα τα θέματα αυτά θα τεθούν πιο ανοιχτά και εκεί νομίζω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχει επιτύχει μια πολύ σημαντική νίκη, τα τελευταία 2 με 3 χρόνια, διότι τις προηγούμενες δεκαετίες το τουρκικό λόμπυ ήταν πανίσχυρο και η Ελλάδα και η Κύπρος αγωνίζονταν να περάσουν κάποια ζητήματα στο Κογκρέσο. Η τουρκική διπλωματία στο Κογκρέσο πλέον, είναι σε πολύ δυσμενή θέση και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Πιέζει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Γερουσιαστή, να μην εισάγει στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις, θεωρώ όμως ότι το «μπλοκάρισμα» αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να τεθούν σε σχέση με την Τουρκία».
«Το χθεσινό Ιρανικό χτύπημα ήταν μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης»
Αλλάζοντας κλίμα και θέμα, ο κ. Κουτσομύτης τοποθετήθηκε για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η αμερικανοιρανική αντιπαράθεση, λέγοντας: «Για μένα όλα τα στοιχεία για το χθεσινό χτύπημα το Ιρανικό, δείχνουν ότι ήταν μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και ισχύος κυρίως για τον ισλαμικό κόσμο και για το εσωτερικό κοινό του Ιράν. Οι ενδείξεις και τα στοιχεία δείχνουν ότι συγκεκριμένα και συνειδητά αποφεύχθηκαν στόχοι που θα προκαλούσαν ανθρώπινες απώλειες, αυτή είναι και η ερμηνεία του Πενταγώνου. Είχαμε πριν από λίγες ώρες μια αναφορά από την Γερμανία, ότι η Γερμανία είχε ειδοποιηθεί για το χτύπημα και είχαν οδηγηθεί σε καταφύγιο οι Γερμανοί στρατιώτες, για να προφυλαχτούν. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που υπάρχει, από και πέρα θα περιμένουμε τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Αν υπάρξει αμερικανική απάντηση, πιθανόν να έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Το επικίνδυνο είναι αυτό που ανέφερε χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ που αντιβαίνει σε μια στρατηγική πολέμου. Τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος ποιο είναι το exit strategy της Αμερικής και απάντησε ότι «δεν χρειάζομαι exit strategy». Αυτό δεν στέκει σε μια πολεμική σύγκρουση. Μια πολεμική σύγκρουση, γίνεται για ένα συγκεκριμένο λόγο. Με το Ιράν θα πρέπει δύο πράγματα, να συμβούν, ή να υπάρξει μια τέτοια στρατιωτική λύση που θα το περιορίσει στις επιθετικές του ενέργειες στη Μέση Ανατολή ή θα υπάρξει ένας γενικός πόλεμος με σκοπό την αλλαγή του καθεστώτος. Το δεύτερο αποκλείεται διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να ανοίξει άλλους πολέμους στη Μέση Ανατολή, άρα η μόνη λύση είναι μια περιορισμένη στρατιωτική δραστηριότητα που θα περιορίζει το Ιράν στις επιθετικές του ενέργειες στις χώρες εκεί γύρω, που δρα».