Θεσσαλία – Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Εντοπίστηκαν 16 κρούσματα – Από πού εισήχθη η νόσος
Σε 16 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, με τους κτηνιατρικούς ελέγχους για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανώλης να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τα 16 κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα, τα εννέα που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία είναι στη Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ τα υπόλοιπα επτά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και όλα βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι κρούσματα πανώλης εντοπίστηκαν σε τέσσερις μονάδες στο Δομένικο της Λάρισας.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό και εξάλειψη της πανώλης, είναι η απογραφή των μολυσμένων ζώων, η θανάτωση, η υγειονομική ταφή και στο τέλος η απολύμανση της επίμαχης μονάδας.
Συνεχείς οι έλεγχοι – Πάνω από 100 κτηνίατροι στις μονάδες
Όπως τονίζεται, οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στη ζώνη προστασίας (των 3 χλμ) και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ολοκληρωθεί και από σήμερα το πρωί βρίσκονται στο πεδίο περισσότεροι από 100 κτηνίατροι, με 34 συνεργεία διενεργώντας ελέγχους.
Επί του πεδίου βρίσκονται κτηνίατροι από το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ, τον ΕΛΓΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΑΠΘ, των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων Περιφερειών, καθώς επίσης και του Ελληνικού Στρατού, ενώ σημαντικό έργο επιτελεί και η Ελληνική Αστυνομία.
Αύριο, Τετάρτη (24/07) τα συνεργεία και οι κτηνίατροι που θα επιχειρούν θα αυξηθούν σε 39 και 110, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως σήμερα έχουν σταλεί 1.371 δείγματα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών για έλεγχο.
Επιπλέον, έως την ερχόμενη Παρασκευή (26/07) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και στις δύο ζώνες επιτήρησης (των 10 χλμ). Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας).
Ευρωπαϊκό κλιμάκιο για την πανώλη
Τέλος, αύριο Τετάρτη στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της ΕΕ, η EUVet, συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όπως γράφει η ΕΡΤ, τα αμνοερίφια που μετέδωσαν τη νόσο εισήχθησαν από τη Ρουμανία και έχουν διανεμηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη την περιφέρεια, ενώ τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά, μέχρι την Παρασκευή.
Ειδικότερα οι έλεγχοι εστιάζονται στα σημεία υποδοχής αμνοεριφίων από την Ρουμανία. Θα επεκταθούν και στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης, στην οποία δραστηριοποιούνται 320 κτηνοτροφικές μονάδες.