Θ. Μαργαρίτης: Η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι «παράδοση άνευ όρων»
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θόδωρος Μαργαρίτης, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του ΚΙΝΑΛ και τους πολιτικούς του στόχους, καθιστώντας σαφές ότι η συγκρότησή του είναι η «δημιουργική μετεξέλιξη και συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης και το νέο αποτύπωμα του χώρου».
Τονίζει δε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η επιμονή στην αυτονομία του χώρου δεν είναι πράξη αυτοαναφορικότητας και υπαρξιακή αγωνία. Είναι βαθιά πολιτική επιλογή που συνδυάζει τις ιδεολογικές και προγραμματικές συγκρούσεις χωρίς να αρνείται τις συναινέσεις και τις συνεργασίες όπου είναι δυνατόν. Είναι δηλαδή η σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα που έχει βασικές διαφορές με τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις για την αξία του κοινωνικού κράτους, για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».
Το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το υπονομεύουν και το συκοφαντούν. «Δεν το θέλουν στα πόδια τους, ώστε να παίζεται άνετα το “εργάκι” της πόλωσης».
Ο κ. Μαργαρίτης θεωρεί ότι είναι ανιστόρητες θεωρίες όσα προτείνονται περί συγκόλλησης του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν λογική βάση. «Οι κανόνες του παιχνιδιού όταν λέμε “κανονικότητα” απαιτούν συνεννόηση και στο εθνικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της αντιπολίτευσης. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε, πάντως, είναι οι αφορισμοί και τα αναθέματα. Οι εμμονές για ασκήσεις επικυριαρχίας είναι λάθος κινήσεις από όπου και αν προέρχονται», σημειώνει.
Όσον αφορά την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος με τις αυξανόμενες ροές από την Τουρκία, ο Θόδωρος Μαργαρίτης υπογραμμίζει την ανάγκη για μια σοβαρή διακομματική συνεννόηση που αφήνει πίσω την κομματική αντιπαράθεση. «Χρειάζεται μια μεγάλη καμπάνια στην Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να μένει ακίνητη σε αυτό το ζήτημα. Να συζητηθεί ψύχραιμα το θέμα των κλειστών προαναχωρητικών κέντρων για τους οικονομικούς μετανάστες και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικός γρήγορος μηχανισμός για την υπόθεση του ασύλου στους πρόσφυγες, με την ολόπλευρη υποστήριξη τους από τις κοινωνικές δομές. Σοβαρό ζήτημα είναι επίσης η ένταξη των προσφύγων στην καθημερινή ζωή της χώρας με την εκμάθηση της γλώσσας, με εργασιακά κίνητρα και εργασιακές δυνατότητες», υποστηρίζει το μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.
ΑΠΕ – ΜΠΕ