Θ. Ξανθόπουλος: Τιμούμε τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής και τους προγόνους μας, με έμπρακτη αλληλεγγύη και ανθρωπιά για κάθε πρόσφυγα- Βελτίωση του επιπέδου του λαού και ενδυνάμωση του κράτους δικαίου, ζητούμενα για την οχύρωση της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2024 20:16

Θ. Ξανθόπουλος: Τιμούμε τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής και τους προγόνους μας, με έμπρακτη αλληλεγγύη και ανθρωπιά για κάθε πρόσφυγα- Βελτίωση του επιπέδου του λαού και ενδυνάμωση του κράτους δικαίου, ζητούμενα για την οχύρωση της Δημοκρατίας

“Τιμούμε την γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας, τιμούμε την Μικρασιατική καταστροφή που αποτελεί σημείο τομής στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκπροσωπώντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην επετειακή εκδήλωση της Βουλής για την Μικρασιατική Καταστροφή και την ημέρα της Δημοκρατίας.

“Είμαι εγγονός προσφύγων και η Δράμα είναι προσφυγούπολη ουσιαστικά. Για όλους εμάς οι αλησμόνητες πατρίδες είναι ζώσα πραγματικότητα. Τα ήθη, τα φαγητά, οι χοροί, οι προσφωνήσεις μας , είναι μέρος της καθημερινότητας μας και δείχνουν τον άρρηκτο δεσμό των 3η γενιάς προσφύγων με την πατρίδα. Οι πρόγονοι μας δεν έγιναν εδώ δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες. Ξενομερίτες και τουρκόσποροι θεωρούνταν οι πρόσφυγες και χρειάστηκε πολύ μεγάλος αγώνας για να ριζώσουμε, να δημιουργήσουμε και να ενταχθούμε”, συμπλήρωσε.

“Σήμερα η μνήμη παραμένει ζωντανή και εμείς οι απόγονοι τους τιμούμε την μνήμη τους. Και στο πρόσωπο κάθε πρόσφυγα βλέπουμε το δικό τους πρόσωπο. Ξέρουμε ότι κανείς δεν φεύγει εκουσίως από τον τόπο του. Και υποχρέωση μας ως πολιτών και ανθρώπων είναι να δείξουμε οτι όσα υπέστησαν τα τιμούμε στη πράξη και στήνουμε δίκτυο αλληλεγγύης και ανθρωπισμού για όσους έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία”, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη ημέρα Δημοκρατίας, υπογράμμισε: “Ειδικά εμείς στην Ελλάδα που έχουμε το προνόμιο να περπατάμε στον Άρειο Πάγο, κάτω από την Ακρόπολη, αντιλαμβανόμαστε την βαριά ευθύνη και το χρέος που έχουμε ως χώρα. Η Δημοκρατία δεν είναι τυπική άσκηση εκλογικού δικαιώματος κάθε 4 χρόνια. Η Δημοκρατία έχει ανάγκη από όλους μας. Και οχύρωση της σημαίνει, εκτός από εθνική άμυνα, κοινωνική συμμαχία, βελτίωση του επιπέδου του λαού και ενδυνάμωση του κράτους δικαίου, που σήμερα είναι ζητούμενα. Καθοριστική προϋπόθεση για το μέλλον είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση του δημοκρατικού πολιτεύματος”, κατέληξε.

https://www.youtube.com/watch?v=cOxh9n7Uslk


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook