Με όλες τις πληροφορίες που δεχόμαστε διαρκώς και από παντού σχετικά με τη διατροφή, πολλές φορές καθίσταται δύσκολο να αναγνωρίσουμε ποιες από αυτές είναι αληθείς και ποιες ψευδείς αλλά και ποιες ταιριάζουν σε εμάς.
Διαλειμματική διατροφή, keto, vegan, είναι μόνο μερικά από τα διατροφικά πλάνα που βρίσκονται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια με κάθε μια από αυτές τις διατροφές να χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη από τους υποστηρικτές της. Αλλά τι ισχύει για τους δρομείς;
Οι δρομείς έχουμε διαφορετικές ανάγκες από τον μέσο άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε διαφορετικά διατροφικά πλάνα. Αυτό συμβαίνει καθώς οι δρομείς καθημερινά προπονούμαστε, είτε στο τρέξιμο, είτε στην ενδυνάμωση, είτε και στα δύο μαζί. Έτσι πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε αποδοτικά στις απαιτητικές προπονήσεις.
Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε, περιλαμβάνουν:
Μύθος Νο.1: Πρέπει να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες θεωρούνται εσφαλμένα ο “κακός της υπόθεσης” όταν μιλάμε για διατροφή, αλλά μόλις ένας δρομέας τους μειώνει αισθητά, τότε μόνο καταλαβαίνει πόσο απαραίτητοι είναι. Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο του δρομέα. Ακόμη και όταν καταναλώνει αρκετές θερμίδες, , η ανεπαρκής πρόσληψη υδατανθράκων τον θέτει σε κίνδυνο να μην έχει αρκετή ενέργεια.
Πώς θα καταλάβετε ότι δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες; Πιθανόν να χάσετε το κίνητρο σας για προπόνηση, να αισθάνεστε έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, δεν θα υπάρχει βελτίωση στις προπονήσεις σας, μπορεί να έχετε λιγούρες για γλυκά και να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος.
Δυστυχώς αυτά τα σημάδια οδηγούν πολλούς δρομείς στα να μειώσουν περισσότερο τις θερμίδες που καταναλώνουν και να αυξάνουν τις προπονήσεις τους.
Η αύξηση του βάρους συμβαίνει καθώς ο μεταβολισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ελλιπή διατροφή. Με την πάροδο του χρόνου η μειωμένη κατανάλωση θερμιδών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενός, οδηγεί σε χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως μειωμένη ανοσία, τραυματισμούς, μειωμένη οστική πυκνότητα, άγχος και κατάθλιψη.
Μύθος Νο.2: Όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε μια vegan διατροφή
Μια διατροφή που βασίζεται στα φυτικά τρόφιμα και αφήνει εκτός κάποιες ομάδες τροφίμων, μπορεί να μην είναι ωφέλιμη για όλους. Ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων, όπως το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, αποκλείει και μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά. Δίνοντας προτεραιότητα σε φυτικές επιλογές πιθανόν να είναι δύσκολο να λαμβάνετε τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμείνετε υγιείς και να αποδίδετε βέλτιστα.
Για αυτό αν ακολουθείτε μια vegan διατροφή πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη λήψη μικροθρεπτικών συστατικών.
Μύθος Νο.3: Είναι καλύτερο να κάνετε fasted προπόνηση
Η fasted προπόνηση είναι η πρωινή προπόνηση ενώ είστε νηστικοί. Ο λόγος που πολλοί την επιλέγουν είναι καθώς ο στόχος τους είναι να αναγκάσουν το σώμα τους να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους για καύσιμα, ωστόσο το σώμα είναι πολύ πιο πιθανό να διασπάσει τον μυϊκό ιστό αντί για λίπος. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τον σκελετικό όσο και τον καρδιακό μυϊκό ιστό, γεγονός που όχι μόνο θα βλάψει την απόδοση βραχυπρόθεσμα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής προπόνησης μακροπρόθεσμα.
Το τρέξιμο θα μπορούσε λοιπόν να είναι πιο αποδοτικό μετά την κατανάλωση ενός πρωινού.
Μύθος Νο.4: Τα φρούτα περιέχουν πολλή ζάχαρη
Προσπαθείτε να αποφύγετε τη ζάχαρη με κάθε κόστος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αποφεύγετε και τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα. Αλλά μήπως πρέπει να επικεντρωθούμε καλύτερα στα θρεπτικά τους συστατικά;
Τα φρούτα περιέχουν σημαντικές φυτοχημικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η β-καροτίνη, οι οποίες χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ, τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και την πρόληψη ασθενειών.
Το αγαπημένο μας τρόφιμο χωράει και πριν την προπόνηση, αρκεί να έχετε αρκετό χρόνο να τα χωνέψετε, αλλά και μετά (δεν βρίσκονται άλλωστε άδικα οι μπανάνες στη γραμμή τερματισμού κάθε δρομικού αγώνα). Τα φρούτα δεν είναι μόνο μια καλή πηγή υδατανθράκων, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε, ενώ το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας.
* Πηγή: Vita