Τέμπη: Κρίσιμα και επίμονα ερωτήματα για τα «νέα» βίντεο της εμπορικής – Γιατί 2 χρόνια μετά; – Είναι αξιόπιστα;
![Τέμπη: Κρίσιμα και επίμονα ερωτήματα για τα «νέα» βίντεο της εμπορικής – Γιατί 2 χρόνια μετά; – Είναι αξιόπιστα;](https://i0.wp.com/www.politica.gr/wp-content/uploads/2025/02/image_for_post1157114.jpg?quality=92&fit=1310%2C900&ssl=1)
Επί δύο χρόνια, πρωτίστως οι συγγενείς των θυμάτων της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και, δευτερευόντως, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, αναζητούν απαντήσεις για τον θάνατο 57 ανθρώπων και απόδοση ευθυνών για τα αίτια αλλά και τον χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές.
Ως εκ τούτου, κάθε νέο στοιχείο που συμβάλλει στην έρευνα, συνήθως, προκαλεί ανακούφιση – κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τα τρία «νέα», αλλά προ δύο ετών, βίντεο που παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας ο δικηγόρος της εταιρείας φύλαξης – βιντεοεπιτήρησης των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, Interstar Security, Βασίλης Καπερνάρος, τα οποία δείχνουν τα τελευταία λεπτά της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας, λίγο πριν συγκρουστεί με την επιβατική.
Ο κ. Καπερνάρος, μάλιστα, δήλωσε πως είδε βίντεο του τρένου με τα πρώτα βαγόνια να είναι κενά, ενώ υποστηρίζει ότι με αυτό το υλικό αποδεικνύεται πως δεν υπήρχε δεξαμενή και άρα ούτε παράνομο φορτίο.
Λακαφώσης: Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα
Οι δηλώσεις Καπερνάρου και τα τρία βίντεο που παρέδωσε στον ανακριτή προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις, καθώς τα κρίσιμα ερωτήματα για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας παραμένουν και είναι επίμονα.
Στις «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, Κώστας Λακαφώσης, θέτοντας και ζήτημα αξιοπιστίας του συγκεκριμένου υλικού.
«Τα είδα (τα βίντεο) αλλά με τη λογική ότι βλέπω μία διαρροή από έναν δημοσιογράφο στο ίντερνετ, όχι κάποιο επίσημο βίντεο που περιέχεται στη δικογραφία γιατί επίσημα δεν μας έχουν έρθει», σημείωσε αρχικά, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ρωτήσαμε και μας είπαν πως ακόμα δεν υπάρχει κάτι στη δικογραφία. Φαντάζομαι πως ο ανακριτής θα τα έχει στείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αν τα έχει παραλάβει, για να πιστοποιηθεί ότι είναι γνήσια και πως ταιριάζουν στη συγκεκριμένη μέρα και ώρα».
Ο Κώστας Λακαφώσης υπογράμμισε πως ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας λέει ότι η ανάκριση είναι μυστική και υπάρχει λόγος που είναι μυστική, καθώς δεν πρέπει να επηρεάσει την εξέλιξη της δίκης. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, η πλευρά των οικογενειών των θυμάτων δεν έχει αναφέρει στοιχεία της δικογραφίας.
«Πώς βρέθηκε δύο χρόνια μετά;»
«Αυτό δεν υπάρχει ακόμα στη δικογραφία και το έχει ένας δημοσιογράφος που το βγάζει στο Twitter. Και ρωτώ την Εισαγγελία: Υπάρχει το απόρρητο της ανάκρισης; Αν έχει καταργηθεί, να το ξέρουμε και εμείς!», επισήμανε.
Και έθεσε το κρίσιμο ερώτημα: «Πώς βρέθηκε δύο χρόνια μετά; Αυτό το βίντεο είναι από τις κάμερες παρακολούθησης του ΟΣΕ, όπου αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ΟΣΕ. Πώς το υλικό του ΟΣΕ βγαίνει στο Twitter;».
Αξίζει να σημειωθεί, σε κάθε περίπτωση, πως ο κ. Λακαφώσης, ως πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, υπογραμμίζει πως «για εμάς δεν αλλάζει τίποτα από ένα οποιοδήποτε βίντεο. Εμείς δεν βασιζόμαστε σε μία φήμη ή εκτίμηση. Ό,τι έχουμε πει στο πόρισμα ισχύει».
Όπως ανέφερε, μάλιστα, μιλώντας στο MEGA, «στο βίντεο που βλέπουμε, υπάρχει χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις ποσότητες (σ.σ. εύφλεκτου υλικού) που ψάχνουμε».
Αιχμές και από τον τεχνικό σύμβουλο συγγενών θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη
Σοβαρά ερωτήματα αλλά και αιχμές άφησε και ο τεχνικός σύμβουλος συγγενών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, Βασίλης Κοκοτσάκης, για τα τρία βίντεο που κατατέθηκαν στον εφέτη ανακριτή, πριν γίνει η σύγκρουση των δύο τρένων.
Ο κ. Κοκοτσάκης, μιλώντας στο MEGA Σαββαοκύριακο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα υπενθυμίσω μόνο ότι όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση της 15ης Μαΐου του 2024, στην οποία για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια αναφερόμαστε στους υδρογονάνθρακες και υπολογίζαμε περίπου πού μπορεί να είναι τοποθετημένοι, μετά από λίγο καιρό υπήρξε πάλι ένα βίντεο, το οποίο έδειχνε – επειδή υποθέταμε ότι είναι στο τέταρτο βαγόνι – το τέταρτο βαγόνι να πηγαίνει, να έρχεται και να μην υπάρχει τίποτα επάνω. Στη συνέχεια, αυτό το βίντεο απεδείχθη ότι ήταν μούφα».
«Τώρα πάλι, δεν είμαστε μόνο εμείς που υποθέτουμε ότι το υλικό αυτό πλησιάζει κοντά στον χώρο των πρώτων βαγονιών – εννοούμε τα βαγόνια με τις πλατφόρμες – είναι και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, είμαστε εμείς, είναι άλλοι τεχνικοί σύμβουλοι και όλος ο κόσμος πλέον προσομοιάζει με αυτό το σημείο, σε συνδυασμό με τη δουλειά που κάναμε, την προσομοίωση δηλαδή, με το βίντεο σύνθεσης των δεδομένων που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με το ηχητικό», εξήγησε.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «υπήρξε και ένα βίντεο, για το οποίο δώσαμε στη δημοσιότητα τις πρώτες παρατηρήσεις. Ήθελα να πω ότι η ίδια εταιρεία, τον Αύγουστο του 2023 παρέδωσε τους σκληρούς δίσκους μαζί με την απάντησή της στο αίτημα του κ. ανακριτή, ‘ότι δεν έχω κανένα βιντεοληπτικό υλικό, καθότι δεν μου το ζητήσατε κ. ανακριτά έγκαιρα’, με αποτέλεσμα αυτό να επανεγγραφεί και να μην υπάρχει. Ο ανακριτής το έστειλε στην Αγγλία, αφού κατέσχεσε τους σκληρούς δίσκους».
Παράλληλα, ο κ. Κοκοτσάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογραμμίζει πως η εταιρεία με έγγραφό της είχε κάνει γνωστό ότι δεν υπάρχουν βίντεο από την άφιξη – αναχώρηση και την κίνηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στους Σταθμούς από Θεσσαλονίκη μέχρι και τον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Και προσέθεσε πως ακόμη και όταν έγινε προσπάθεια ανάκτησής τους από τους σκληρούς δίσκους από εργαστήριο του εξωτερικού, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Μαρακάκης: Το υλικό δεν αναιρεί το δεδομένο της έκρηξης
Για την υπόθεση μίλησε στο MEGA και ο ποινικολόγος Γιάννης Μαρακάκης.
«Παραβιάζοντας σοβαρές διατάξεις της ποινικής δικονομίας και του πρωτοκόλλου που πρέπει να τηρείται για αυτές τις διαδικασίες, εμφανίζεται ένα καθαρό οπτικό υλικό, το οποίο βέβαια δεν αναιρεί το δεδομένο της έκρηξης – απλά ίσως πιθανότατα προβληματίσει και τους υπόλοιπους ερευνητές», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι υπήρξε και αλλοίωση σε ό,τι αφορά τα ιατροδικαστικά».
Γάνδη: Εύφλεκτα υγρά 3,5 τόνων μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία
Λίγες ημέρες νωρίτερα, αποκαλύφθηκε το πόρισμα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, με τους Βέλγους επιστήμονες να κάνουν ακριβή εκτίμηση για τα αίτια της μεγάλης έκρηξης που ξέσπασε μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.
Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του ειδικού εργαστηρίου τους, καθώς και το καινοτόμο σύστημα ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης (AI) που έχουν δημιουργήσει, φέρεται να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που ακολουθούσε τους δύο κινητήρες του τρένου, μετέφερε φορτίο εύφλεκτων υγρών.
Βέλγοι εμπειρογνώμονες κατέληξαν σε συμπεράσματα, μάλιστα, όχι μόνο για το είδος των ουσιών που προκάλεσαν την έκρηξη, αλλά και για το βάρος τους, τις διαστάσεις της δεξαμενής που τις μετέφερε, ακόμη και τη θέση του τρένου όπου βρέθηκαν.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, λοιπόν, το βάρος των εύφλεκτων υγρών που εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν από το εμπορευματικό τρένο ήταν μεταξύ 3,5 και 4 τόνων.
Παλιά και νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα για τα τρία βίντεο που παραδόθηκαν στον ανακριτή παραμένουν και συνοψίζονται στα εξής:
Η εταιρεία φύλαξης των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, όταν της ζητήθηκε βιντεοληπτικό υλικό από τη διαδικασία φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όχι μόνο παρέδωσε στον ΟΣΕ τους 9 σκληρούς δίσκους με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά αποδείχθηκε και ότι περιείχαν πλάνα με την εμπορική αμαξοστοιχία στον επιβατικό σταθμό της Θεσσαλονίκης – δηλαδή δύο χιλιόμετρα μακριά, από τον χώρο φόρτωσης.
Εύλογα προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν είχαν εντοπιστεί όλο αυτό το διάστημα τα επίμαχα βίντεο, αν όντως περιλαμβάνουν κρίσιμο υλικό.
O Βασίλης Καπερνάρος, νομικός εκπρόσωπος της Interstar, φέρεται να υποστηρίζει ότι τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία έδωσε εντολή να ερευνηθούν όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του επιχειρησιακού κέντρου που χρησιμοποιούν απομακρυσμένη λήψη αρχείων καταγραφής προκειμένου να βρεθεί υλικό σχετικό με τα Τέμπη, το οποίο ενδεχομένως δεν είχε μέχρι τότε εντοπιστεί – γιατί τον Νοέμβριο του 2024;
Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μόνη της τη διαδικασία ανάκτησης του υλικού και, την περασμένη Τετάρτη, ο νομικός της εκπρόσωπος τα κατέθεσε στον ανακριτή.
Στο γιατί η αναζήτηση του υλικού και η παράδοσή του άργησε… δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία φαίνεται να απαντά πως δεν ήταν μέσα στο υλικό που της ζητήθηκε.
Ερώτημα επίσης που γεννά προβληματισμό είναι γιατί ο ανακριτής δεν πήγε στην εταιρεία να αναζητήσει ο ίδιος το υλικό. Σε κάθε περίπτωση, το υλικό κατασχέθηκε με την παράδοσή του στο γραφείο του ανακριτή και, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το in, θα ζητηθεί από τον εφέτη ανακριτή έλεγχος της γνησιότητάς του από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας. Στη συνέχεια, αν αποδειχθεί γνήσιο, θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία.