Τεχνητή νοημοσύνη: «Ρουφήχτρα» ενέργειας – Οι απαιτήσεις αναμένεται να τετραπλασιαστούν

Δημοσιεύτηκε στις 10/04/2025 09:08

Τεχνητή νοημοσύνη: «Ρουφήχτρα» ενέργειας – Οι απαιτήσεις αναμένεται να τετραπλασιαστούν

Η παγκόσμια έξαρση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτήσει μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, σχεδόν τόση ενέργεια όση καταναλώνει σήμερα η Ιαπωνία, αλλά μόνο το ήμισυ περίπου της ζήτησης είναι πιθανό να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές.

Η επεξεργασία δεδομένων, κυρίως για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), θα καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μόνο στις ΗΠΑ έως το 2030 από ό,τι η παραγωγή χάλυβα, τσιμέντου, χημικών και όλων των άλλων ενεργοβόρων προϊόντων μαζί, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η ανάγκη για ενέργεια

Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030, σύμφωνα με την έκθεση. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο κύριος μοχλός αυτής της αύξησης, με τη ζήτηση μόνο από τα ειδικά κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης να προβλέπεται να υπερτετραπλασιαστεί.

Ένα κέντρο δεδομένων σήμερα καταναλώνει τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο 100.000 νοικοκυριά, αλλά ορισμένα από αυτά που βρίσκονται υπό κατασκευή θα απαιτούν 20 φορές περισσότερη, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Ωστόσο, οι φόβοι ότι η ταχεία υιοθέτηση της ΤΝ θα καταστρέψει τις ελπίδες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έχουν «υπερτονιστεί», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η αξιοποίηση της ΤΝ για να καταστήσει τη χρήση ενέργειας και άλλες δραστηριότητες πιο αποτελεσματικές θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων που μειώνουν συνολικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Έρχεται τεχνολογική επανάσταση;

Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, δήλωσε: «Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας από τις σημαντικότερες τεχνολογικές επαναστάσεις της εποχής μας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο, δυνητικά ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο, αλλά εξαρτάται από εμάς -τις κοινωνίες, τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες μας- πώς θα το χρησιμοποιήσουμε».

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να διευκολύνει τον σχεδιασμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να λαμβάνουν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια. Τα περισσότερα δίκτυα σχεδιάστηκαν για κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που παράγουν αξιόπιστα επίπεδα ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένα από τα οποία μπορούν να απενεργοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν σχετικά γρήγορα. Πρέπει να επανασχεδιαστούν για να εξισορροπήσουν τη ζήτηση όταν μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς προέρχεται από διαλείπουσες και μερικές φορές απρόβλεπτες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Η εξεύρεση αποδοτικότητας στα ενεργειακά συστήματα και στις βιομηχανικές διεργασίες θα μπορούσε επίσης να γίνει ευκολότερη με την τεχνητή νοημοσύνη. Επί του παρόντος, χάνονται τεράστιες ευκαιρίες για αύξηση της αποδοτικότητας, επειδή είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες να αλλάξουν τις διαδικασίες τους παρά να συνεχίσουν τις σπάταλες πρακτικές.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με νέες τεχνολογίες, όπως τα οχήματα χωρίς οδηγό ή η ανίχνευση απειλών σε ζωτικής σημασίας υποδομές. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό των δημόσιων μεταφορών ώστε να βελτιστοποιούνται οι μετακινήσεις των ανθρώπων ή για τον σχεδιασμό πόλεων ή συστημάτων κυκλοφορίας. Οι εταιρείες εξόρυξης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ για να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευτούν αποθέματα κρίσιμων ορυκτών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα σύγχρονα στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτές οι χρήσεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις τεράστιες απαιτήσεις που θα θέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στα παγκόσμια ενεργειακά συστήματα. Αλλά αυτό είναι πιθανό να απαιτήσει μεγαλύτερη καθοδήγηση από τις κυβερνήσεις, διαπίστωσε η έκθεση του ΙΕΑ. Αν αφεθεί μόνη της, η ταχεία ανάπτυξη της ΤΝ θα μπορούσε να αποδειχθεί σοβαρό πρόβλημα για τα ενεργειακά συστήματα και το περιβάλλον.

Τι φέρνει ένα μέλλον συμπορευόμενο με την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις προηγμένες οικονομίες για τη μείωση της χρήσης ενέργειας, κυρίως μέσω της αποδοτικότητας. Η ραγδαία αύξηση της ΤΝ σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες θα αναζητήσουν την πιο εύκολα διαθέσιμη ενέργεια – η οποία θα μπορούσε να προέλθει από μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες βρίσκονταν στο δρόμο της εξόδου σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί ακόμη και από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που θα έπαιρναν νέα πνοή, υποβοηθούμενοι από τον ενθουσιασμό του Ντόναλντ Τραμπ γι’ αυτούς.

Αν δεν γίνει σωστά, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να απορροφήσει νερό από μερικές από τις πιο ξηρές περιοχές του κόσμου, όπως αποκάλυψε έρευνα του Guardian, καθώς πολλά κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού για την ψύξη των υπολογιστών τους.

Ο Claude Turmes, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων και υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι τα μειονεκτήματα της ΤΝ είναι πιο πιθανό να υλοποιηθούν από τις αισιόδοξες προβλέψεις του ΙΕΑ και ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια για να αποφύγουν τις παγίδες.

Κατηγόρησε τον ΙΕΑ ότι παρουσιάζει μια πολύ ρόδινη εικόνα και ότι δεν καταφέρνει να διευκρινίσει τις σκληρές αλήθειες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Είπε: «Ο ΙΑΕΑ δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Αντί να κάνει πρακτικές συστάσεις προς τις κυβερνήσεις για το πώς να ρυθμίσουν και έτσι να ελαχιστοποιήσουν τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων μεγαθηματικών κέντρων δεδομένων στο ενεργειακό σύστημα, η ΔΟΕ και ο [επικεφαλής της] Fatih Birol κάνουν ένα ευπρόσδεκτο δώρο στη νέα κυβέρνηση Trump και στις εταιρείες τεχνολογίας που χρηματοδότησαν αυτή τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook