Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς το DeepSeek αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη της AI

Δημοσιεύτηκε στις 05/02/2025 12:02

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς το DeepSeek αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη της AI

Η γέννηση του κινεζικού «θαύματος» AI, του DeepSeek, συντάραξε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καταδεικνύοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ακριβή.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, το συμπέρασμα ήταν τόσο ηχηρό, που εξαφάνισε μέσα σε μόλις μία ημέρα περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Nvidia. Το DeepSeek προκαλεί τριγμούς στη Σίλικον Βάλεϊ, εντούτοις βοηθά την Ευρώπη στην κούρσα της ΑΙ.

Η εταιρεία DeepSeek, από την πλευρά της, δικαιολογημένα υπερηφανεύεται για το δημιούργημά της, καθώς το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που κατασκεύασε αποδίδει το ίδιο καλά με εκείνα των ΗΠΑ και της κόστισε μόλις 5,6 εκατομμύρια δολάρια.

Εν μέσω του πανικού που προκλήθηκε, η Meta και η Microsoft, δύο τεχνολογικοί γίγαντες που έχουν ποντάρει το μέλλον τους στα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους, ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία κέρδη τους.

Αμφότερες έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να δημιουργήσουν τις υποδομές για την τεχνητή νοημοσύνη τους. Ήδη έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια για αυτόν τον σκοπό. Η Meta έχει δεσμευτεί για 60 δισεκατομμύρια δολάρια, η Microsoft για 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο γερουσιαστής Josh Hawley παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη συνεργασία στην τεχνολογία AI με την Κίνα

Ερωτηθείς για το DeepSeek σε μια κλήση με αναλυτές, ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ θέλησε να διαλύσει τις όποιες ανησυχίες: «Εξακολουθώ να πιστεύω πως η περεταίρω επένδυση στο CapEx και τις υποδομές θα αποτελέσει στρατηγικό πλεονέκτημα με την πάροδο του χρόνου».

Ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, δήλωσε: «Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο αποτελεσματική και προσβάσιμη, θα δούμε εκθετικά μεγαλύτερη ζήτηση». Η Microsoft αγκάλιασε το DeepSeek και το έκανε διαθέσιμο στους πελάτες του Azure.

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, αντέδρασε στο πανδαιμόνιο που προκάλεσε το DeepSeek ανακοινώνοντας ότι το OpenAI θα κυκλοφορήσει δωρεάν μια νέα έκδοση του ChatGPT με μεγαλύτερες δυνατότητες.

Προηγουμένως, οι επί πληρωμή χρήστες του chatbot, ορισμένοι εκ των οποίων πληρώνουν 200 δολάρια ανά μήνα, ήσαν προνομιούχοι όσον αφορά στις κορυφαίες δυνατότητές του. Αυτό που δεν είπε ο Άλτμαν ήταν εξίσου αξιοσημείωτο. Δεν ανακοίνωσε ότι το OpenAI θα μείωνε τις τεράστιες δαπάνες του, ούτε είπε ότι το Stargate θα χρειαζόταν λιγότερα μετρητά.

Νομοσχέδιο κατά της κινεζικής τεχνολογίας AI

Το κράτος των ΗΠΑ, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει πόλεμο κατά της εταιρείας. Ο γερουσιαστής Josh Hawley παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη συνεργασία στην τεχνολογία AI με την Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κατεβάσει εν γνώσει του ένα κινεζικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, όπως το εξαιρετικά δημοφιλές DeepSeek, μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 20 χρόνια φυλάκιση, πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων ή και τα δύο.

Ο Hawley εισήγαγε τη νομοθεσία, με τίτλο Decoupling America’s Artificial Intelligence Capabilities from China Act, την περασμένη Τετάρτη.

«Κάθε δολάριο και κάθε πακέτο δεδομένων που κυκλοφορεί στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη είναι δολάρια και δεδομένα που τελικά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο γερουσιαστής Hawley.

«Η Αμερική δεν έχει την πολυτέλεια να ενδυναμώσει τον μεγαλύτερο αντίπαλό μας εις βάρος μας. Η διασφάλιση της αμερικανικής οικονομικής υπεροχής σημαίνει αποκοπή της Κίνας από την αμερικανική εφευρετικότητα και διακοπή της επιδότησης της καινοτομίας του Chinese Communist Party (CCP)».

Ο Λιανγκ Ουενφένγκ, ο 40χρονος Κινέζος που δημιούργησε το «θαύμα» της AI, DeepSeek

Η δήλωση του Hawley αναφέρει ρητά ότι φέρνει τη νομοθεσία λόγω της κυκλοφορίας του DeepSeek, ενός προηγμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που είναι ανταγωνιστικό με τα αμερικανικά αντίστοιχά του και για το οποίο οι προγραμματιστές του ισχυρίζονται ότι έγινε με ελάχιστο κόστος και χωρίς πρόσβαση σε τόσα προηγμένα chips, αν και όλα αυτά δεν έχουν επαληθευτεί.

Η δήλωση του Hawley αποκαλεί το DeepSeek «ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης χαμηλού κόστους που συγκεντρώνει δεδομένα, πυροδότησε διεθνείς ανησυχίες και οδήγησε τις αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές σε πτώση».

Η δήλωση του Hawley αναφέρει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να «απαγορευτεί η εισαγωγή ή η εξαγωγή στην Κίνα τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, να απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες να διεξάγουν έρευνα τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα ή σε συνεργασία με κινεζικές εταιρείες» και «να απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν χρήματα στην ανάπτυξη της κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης».

Απαγόρευση του DeepSeek

Η Αυστραλία, από την πλευρά της, απαγόρευσε τη χρήση του DeepSeek σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών εξέδωσε εντολή προς όλους τους κυβερνητικούς φορείς να αποτρέψουν τη χρήση ή την εγκατάσταση προϊόντων, εφαρμογών και διαδικτυακών υπηρεσιών του DeepSeek και να αφαιρέσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα εγκατάσταση από τα κυβερνητικά συστήματα και συσκευές.

Ο υπουργός εσωτερικών Τόνι Μπερκ δήλωσε ότι το DeepSeek συνιστά «απαράδεκτο κίνδυνο» για την κυβερνητική τεχνολογία, τονίζοντας ότι η άμεση απαγόρευση είναι απαραίτητη για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων της Αυστραλίας. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν ισχύει για τις συσκευές των ιδιωτών πολιτών.

Η απόφαση της Αυστραλίας ακολουθεί μέτρα παρόμοια με αυτά που ελήφθησαν στην Ιταλία, ενώ και άλλες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της συγκεκριμένης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ταϊβάν επέβαλε αντίστοιχη απαγόρευση για τη χρήση του DeepSeek σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του Άντονι Αλμπανέζε είχε επιβάλει αντίστοιχη γενική απαγόρευση στην κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok πριν από δύο χρόνια, επικαλούμενη και τότε ανησυχίες για την ασφάλεια.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook