Τα… ζόρια της Τουρκίας, η ανεξέλεγκτη στάση της και η ανησυχία της Αθήνας
Εκτός ελέγχου είναι πλέον οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, δημιουργώντας πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι λεκτικές απειλές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και αμφισβητούν ξεκάθαρα την εθνική κυριαρχία της χώρας.
Μάλιστα, όσα είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας κι αυτός χάρτες και ζηλεύοντας τη… δόξα του Ερντογάν, έδειξαν ξεκάθαρα τις τουρκικές επιδιώξεις.
Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών είναι δείγμα της αναβάθμισης της προκλητικότητας, ενώ η Αγκυρα δείχνει επίσης ότι δρα χωρίς να υπολογίζει κανέναν, κάτι που φάνηκε και από το επεισόδιο με το γαλλικό πλοίο να σημαδεύεται από τα κανόνια τουρκικής φρεγάτας.
Μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία απειλεί ιταλικά και γαλλικά πλοία, και αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία μια άλλης χώρας μέλους, της Ελλάδας.
Παράλληλα, η δήλωση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κλείσει συμφωνία με την Τουρκία για τη Λιβύη και της έχει δώσει το πράσινο φως για όσα κάνει εκεί (κάτι που δεν διαψεύστηκε από την Ουάσιγκτον) δείχνει ότι η Αγκυρα θεωρεί ότι έχει «ισχυρές πλάτες.
Οι αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του σημερινού προέδρου της Αμερικής, είναι ενδεικτικές. Πέραν του ότι λέει ότι ο Τραμπ λατρεύει… δικτάτορες τύπου Ερντογάν τονίζει επίσης:
Ο Αμερικανός Πλανητάρχης έχει θέσει την αμερικανική προεδρία στην υπηρεσία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν. Κρίμα για τον κ. Τραμπ, κρίμα και για την Αμερική, μία δημοκρατική χώρα, με ένα καταπληκτικό λαό, που αγαπούν πολλοί Έλληνες.
Είτε λοιπόν η Τουρκία αγνοεί παντελώς το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον, επειδή ο Τραμπ της έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα, είτε δρα ανεξέλεγκτα.
Κάποιες αναλύσεις, μάλιστα κάνουν λόγο για ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα, το φθινόπωρο εξαιτίας του κενού εξουσίας στις ΗΠΑ λόγω των εκλογών.
Όπως και να έχει, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει ενεργό ενώ οι κινήσεις της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο έχουν ενοχλήσει την Αγκυρα. Τόσο η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ όσο και η προσέγγιση (και τα καλά λόγια) με το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο, αποτελούν… αιτία πολέμου για την Τουρκία. Η οποία φοβάται ότι μια συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου θα ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου
Ετσι, λοιπόν, οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου δεν μπορούσαν να περάσουν αναπάντητες, αλλά προβληματίζουν έντονα την Αθήνα.
«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Προσθέτει δε ότι το Καστελόριζο, «είναι ορατό 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ενώ από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. μακριά».
Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδειξε και πάλι τους γνωστούς χάρτες με τη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο, κι εξηγεί ότι τα ελληνικά νησιά πήραν αυτό που τους αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, δηλ. μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα.
«Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.
Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Για Ιταλία
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία στο Ιόνιο, επανέλαβε ότι ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, «μια θέση που επικροτεί ουσιαστικά τη θέση της Άγκυρας», όπως είπε.
Ζητά από το Ισραήλ να ακυρώσει τη συμφωνία με την Κύπρο
Σε ότι αφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου, ζήτησε από το Ισραήλ να ακυρώσει τη συμφωνία με την Κύπρο.
«Το Ισραήλ αν θέλει να κάνει μία συμφωνία, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνο-κυπριακή πλευρά. Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ήταν τα λόγια του τούρκου υπουργού.
«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε τον πλούτο της Λιβύης»
Αναφορικά με την αιφνίδια επίσκεψη στη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν «έκπληξη» και ότι ήταν λογικό να βρεθεί εκεί, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία σειρά θεμάτων.
«Πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη» είπε και αναφέρθηκε στην πειρατική τουρκολιβυκή συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε τον πλούτο» συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε :«Έχουμε οικονομική συνεργασία. Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί.
Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα μέσα σε μία ημέρα και πραγματοποιήσαμε εκτενείς και παραγωγικές συζητήσεις. Είναι κακό για τις εταιρείες μας να αναλάβουν έργα στη Λιβύη στη βάση του win win;» διερωτήθηκε για να συμπληρώσει :
«Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη. Για ποιον είναι επιβλαβές εάν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η τήρηση των συμφερόντων μας εκεί δεν πρέπει να ερμηνεύεται διαφορετικά».
Η απάντηση
Απαντώντας σε όσα προκλητικά είπε ο τούρκος υπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:
«Είναι σαφές και προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ότι το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ακριβώς για τα νησιά μας ότι έχουν υφαλοκρηπίδα». Πρόσθεσε δε ότι: «Αυτό είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους και μεγάλες άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα ότι φυσικά τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως το χερσαίο έδαφος». Και κατέληξε τονίζοντας ότι: «Εμείς, με γνώμονα το διεθνές δίκτυο, προχωρούμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ διαρκούν 15- 16 χρόνια και πρόσθεσε:
«Επομένως όταν έχουμε μία οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, αυτό δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με άλλες χώρες της περιοχής. Για αυτό λέω ότι ξαναπιάσαμε το νήμα υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων». Ξεκαθάρισε πάντως ότι από εκεί και πέρα δε θα γίνει καμία δήλωση “πριν να είμαστε έτοιμοι για να υπάρξουν οι υπογραφές για συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες με γειτονικές μας χώρες».
Η γαλλική οργή
Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην ευθεία απειλή της Τουρκίας εναντίον γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή της Λιβύης.
Η κ. Παρλί περιέγραψε με μελανά χρώματα την τουρκική απειλή, σε μια περίοδο κατά την οποία οι δύο σύμμαχοι ανταλλάσσουν βέλη για την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της βορειοαφρικανικής χώρας.
Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Παρλί σε Γάλλους βουλευτές μετά την υπουργική συνάντηση.
«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ », είπε.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συμβάν τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών από πολλά κράτη μέλη. «Το μήνυμά μου είναι ότι διασφαλίσαμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ερευνούν το περιστατικό για να αποσαφηνίσουν πλήρως αυτό που συνέβη», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με το hellasuournal, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι γαλλικές δυνάμεις επιδίωξαν να κάνουν έρευνα σε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα «και αυτό δεν επιτρέπεται». Αρνήθηκε ότι η Τουρκία προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει.