Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει στο μυαλό του να προχωρήσει με κάθε κόστος με ένα κόμμα αποκλειστικά «δικό του», όπου κάθε διαφωνία προς τις προτάσεις, τους σχεδιασμούς και τις εισηγήσεις του ίδιου δεν θα είναι ανεκτή.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θεωρείται δεδομένο
Γι’ αυτό κι άλλωστε προκάλεσε, στο τέλος της ομιλίας του, όσους επιθυμούν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, δηλώνοντας ότι ο ίδιος, όσο κι αν τον «τρώει το χέρι του», δεν θα σηκώσει το γάντι και δεν θα κινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες νέας εκλογής.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η διαδικασία συνεχίζεται και βρισκόμαστε εν αναμονή της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που έσπευσαν να καταθέσουν μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου, οι 87. Την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που η πρόταση περάσει, θα είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος στην εκλογική διαδικασία.
Ωστόσο, κάπου εδώ αρχίζουν τα μπερδέματα.
Τι αναφέρει το καταστατικό
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος (άρθρο 20 παρ. 4), μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής στην ΚΕ η οποία και περνάει αν ψηφιστεί από το 50% συν 1 των μελών του οργάνου. Το καταστατικό προβλέπει ότι στη συνέχεια ακολουθεί έκτακτο συνέδριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι. Δυστυχώς, δεν προβλέπεται κάτι παραπάνω ως προς τη διαδικασία, αν δηλαδή το έκτακτο συνέδριο θα λειτουργήσει τυπικά ώστε να επικυρώσει τις νέες υποψηφιότητες ή αν μπορεί να ανατρέψει την πρόταση μομφής.
Αν ωστόσο πάμε ένα χρόνο πριν, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην ίδια προεκλογική διαδικασία, με απόφαση τότε της Πολιτικής Γραμματείας το κόμμα πήγε σε διαρκές συνέδριο στο οποίο είχαν επικυρωθεί οι υποψηφιότητες. Ήταν μια ad hoc διαδικασία επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την παραίτηση του προέδρου, εν προκειμένω του Αλέξη Τσίπρα.
Τι λένε οι 87, τι υποστηρίζει ο Κασσελάκης
Υπό αυτό το πρίσμα, οι 87 (αν και 100 μέλη ήταν αυτά που υπέγραψαν το κείμενο της πρότασης μομφής) δήλωναν ότι αν περάσει η πρότασή τους περιμένουν από την ηγεσία να πάει σε συνέδριο, αλλά και να ορίσει ημερομηνία εκλογών. Η πλευρά Κασσελάκη δηλώνει ότι αν περάσει η πρόταση, το προγραμματισμένο συνέδριο που θα γίνει τον Οκτώβριο θα είναι αυτό που θα κληθεί ν’ αποφασίσει αν τελικά το κόμμα θα πάει σε εκλογές, καθώς πρόκειται για το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το που κι αν θα βρεθεί η χρυσή τομή είναι ένα ερώτημα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη διαδικασία.
Σε επίπεδο τακτικής, είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί μια επανάληψη του συνεδρίου του προηγούμενου Φεβρουαρίου, όπου παρά την παρέμβαση Τσίπρα λίγο πριν την έναρξη, κατάφερε να το κερδίσει με τη βοήθεια των Γιώργου Τσίπρα, Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Παππά. Την τύχη των δύο εκ των τριών βέβαια και πως βρέθηκαν εκτός προεδρικού νυμφώνος, τη διαπιστώσαμε στη συνέχεια.