Τα εν οίκω (των κομμάτων) εν δήμω (στη Βουλή)

Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2024 10:43

Τα εν οίκω (των κομμάτων) εν δήμω (στη Βουλή)

Με τις εργασίες στην αίθουσα της Ολομέλειας να συνεχίζονται και νομοσχέδια που δεν τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας να παίρνουν το δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο, τα βλέμματα στη Βουλή στρέφονται στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Και αυτό γιατί τα ίδια τα κόμματα και κυρίως οι βουλευτές τους έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ανακατατάξεις ή την αβεβαιότητα στο εσωτερικό τους παρά στα νομοσχέδια.

Επιχείρηση συμμαζέματος στη ΝΔ

Στη ΝΔ όλη η συζήτηση πέριξ των εδράνων κινήθηκε στην εσωκομματική μουρμούρα που ξεσήκωσε η ερώτηση των «11» και η συνακόλουθη διαγραφή του Μάριου Σαλμά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έγιναν φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να ξεπεραστούν οι κακοτοπιές του τελευταίου διαστήματος με ανελέητο υπουργικό μασάζ και φιλοφρονήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νίκη Κεραμέως χρειάστηκε να βρεθεί στην αίθουσα της Γερουσίας και να ακούσει για τρισήμιση ώρες παράπονα. Χρειάστηκε επίσης να γίνουν ή δρομολογηθούν πολλά υπουργικά τραπεζώματα σε βουλευτές διαρκών επιτροπών. Ήδη έχουν γίνει σχετικές μαζώξεις από το δίδυμο Μπούγα/Φλωρίδη του Δικαιοσύνης, του Κυριάκου Πιερακάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη ενώ ετοιμάζονται να πάρουν σειρά οι Κικίλιας και Δένδιας.

«Από τότε που έγιναν όλα αυτά, οι υπουργοί δείχνουν πιο θετικοί στο ν’ ακούσουν αυτά που έχουμε να τους πούμε», παρατήρησε δεικτικά έμπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ, ερμηνεύοντας την μεγάλη κινητικότητα των ημερών.

Η επιχείρηση συμμαζέματος απέδωσε φαινομενικά καρπούς και οδήγησε τον Χρήστο Μπουκώρο – που ήταν από αυτούς που υπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια στον Κωστή Χατζηδάκη – στο να καθησυχάσει και να δηλώσει, την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής, πίστη στην ενότητα της παράταξης. «Στόχος της ερώτησης ήταν η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου και η βελτίωση του όπου αυτό απαιτείται. Όσοι μιλούν για ομάδες και ρωγμές είναι εκτός πραγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Ομάδες… «ανταρτών»

Στην πραγματικότητα, όμως οι ομάδες αυτές της αμφισβήτησης, φαίνεται όντως να διαμορφώνονται μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η μαγιά υπήρχε ήδη από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια όπου 51 βουλευτές είτε καταψήφισαν είτε απείχαν. Σε αυτούς προστίθενται και οι δυσαρεστημένοι, που ψήφισαν τότε αλλά δεν είδαν τη επιλογή τους αυτή να αποδίδει.

Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη γαλάζια παράταξη επιμένουν πως οι αντιδραστικές παρεμβάσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα συνεχιστούν με νέες ερωτήσεις για τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Για την ιστορία δεν πέρασε απαρατήρητο την Πέμπτη, πηγαδάκι διαρκείας τριών εκ των εν δυνάμει «ανταρτών» (Χαρακόπουλος, Δαβάκης, Στυλιανίδης) από όπου πέρασαν και συνομίλησαν πολλοί συνάδελφοί τους. «Καλώς τους αρχηγούς της ανταρσίας», είπε περιπαικτικά γαλάζιος συνάδελφος.

Ψυχρό κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ μεσοβδόμαδα έγιναν ανακατατάξεις στους τομεάρχες και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ως αποτέλεσμα των εσωκομματικών συσχετισμών. Ο Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει εκ νέου τον τομέα διαφάνειας, οικονομίας ο Χάρης Μαμουλάκης και η Πόπη Τσαπανίδου το ψηφιακής Πολιτικής.

Παράλληλα, την Πέμπτη, ανέβηκε και μίλησε στο βήμα για πρώτη φορά ως πρόεδρος ΚΟ, ο Νίκος Παππάς. Την ώρα της ομιλίας του στα έδρανα βρίσκονταν περί τους 12 (από τους 35) βουλευτές απ’ όλες τις πλευρές.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι: Πολάκης, Φάμελλος, η Τσαπανίδου, η Ακρίτα, ο ναύαρχος Αποστολάκος αλλά και οι Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Χρήστος Γιαννούλης και Κυριακή Μάλαμα. Το κλίμα δεν ήταν θερμό, ούτε δονήθηκε η αίθουσα από ρίγη συγκίνησης, αλλά με βάση τη κατάσταση που επικρατεί στην ΚΟ η εικόνα θα μπορούσε να ήταν χειρότερη.

Ο δε Παππάς υπερασπίστηκε την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά, χωρίς να είναι σαφές αν η επίμαχη θέση δεσμεύει και την διάδοχη κατάσταση στο κόμμα.

Δεν ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα

Άλλωστε, οι ομαδοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που δεν ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα μεταξύ τους, με τους περισσότερους να αναγνωρίζουν πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης πιθανότατα το κόμμα θα διασπαστεί ξανά.

«Δεν βλέπω τρόπο που την επόμενη μέρα θα μπορούν να παραμείνουν συγκεκριμένα πρόσωπα στο ίδιο κόμμα. Έχουν ειπωθεί πολλά το τελευταίο διάστημα», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος κοινοβουλευτικός με νεότερο συνάδελφο του να επισημαίνει με νόημα: «η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν ο Κασσελάκης είχε την πολιτική αντίληψη να ζητήσει ο ίδιος εκλογές όταν κατάλαβε ότι δεν ελέγχει την Κεντρική επιτροπή. Τώρα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο κόμμα».

Στα αξιοσημείωτα επίσης, τα βλέμματα που δεν αντάλλαξαν ο Παύλος Πολάκης και η διαγραμμένη Αθηνά Λινού σε πηγαδάκι του καφενείου και πρωτίστως η αμήχανη σιωπή εκείνων που ήταν κοντά τους. «Εσύ Ζακυνθινέ κάτσε φρόνιμα», φώναξε ο βουλευτής Χανίων σε συνάδελφο του που απλά παρατήρησε την όμορφη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί.

Η απουσία του ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ, σχεδόν όλο το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην εσωκομματική τηλεμαχία γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο μόνος -με εξαίρεση τον Νατσιό που είχε μιλήσει μια μέρα πριν- από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν πήρε τον λόγο σε μια συζήτηση που διήρκησε περισσότερες από 12 ώρες.

Την εμφάνιση της πάντως έκανε στο εντευκτήριο η Νάντια Γιαννακοπούλου που δέχθηκε επιτιμητικά σχόλια για την δυναμική- τουλάχιστον- παρουσία της στο debate.

In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook