Τα «απόνερα» της προεδρικής κάλπης και οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς
![Τα «απόνερα» της προεδρικής κάλπης και οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς](https://i0.wp.com/www.politica.gr/wp-content/uploads/2025/02/ptd.jpg?quality=92&fit=1310%2C900&ssl=1)
Με φόντο τη «μάχη» της προεδρικής κάλπης οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς άλλαξαν στο και πέντε, καθώς ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης «τερμάτισε» στη δεύτερη θέση, αφήνοντας την τρίτη θέση για την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Λούκα Κατσέλη. Εν τέλει, στην τελευταία ψηφοφορία, η Κουμουνδούρου έχασε τη «μάχη» γοήτρου μετά από την απόφαση της Νέας Αριστεράς να απέχει από την ψηφοφορία.
Και κάπως έτσι, η απόσταση -τουλάχιστον σε παρόντα χρόνο- ανάμεσα στο κόμμα του Σωκράτη Φάμελλου και αυτό του Αλέξη Χαρίτση, αντί να μειώνεται, φαίνεται πως μεγαλώνει.
Η σταθερή επιλογή του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταστήσει σαφές πως η αυτόνομη «πορεία» του κόμματος είναι μονόδρομος, πέρα και έξω από λογικές λαϊκών μετώπων και εκλογικών συμπλεύσεων. Αναφορικά με το ζήτημα του ΠτΔ, το ΠΑΣΟΚ, με την υποψηφιότητα Γιαννίτση, δεν έδειξε διατεθειμένο να βρει κοινά σημεία με τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς.
Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο βουλευτής επικρατείας Παναγιώτης Δουδουνής. Υπογράμμισε πως η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού «συμβολίζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης. Την Ελλάδα που επιμένει και νικά», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «βγήκε δεύτερος πίσω από μια στενά κομματική επιλογή πολλαπλώς προβληματική».
Βέβαια, όσο και αν στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ανακούφιση για το αποτέλεσμα, επιμένουν ότι ο αντίπαλος τοποθετείται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εκτίμηση είναι ότι η επιλογή Μητσοτάκη διέκοψε μία από τις ελάχιστες παραδόσεις συναίνεσης του πολιτικού συστήματος. Κι’ αυτό γιατί το πρόσωπο που λειτουργεί ως ο ρυθμιστής του πολιτεύματος δεν εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία, αλλά αποκλειστικά με τις ψήφους της κυβερνητικής παράταξης.
«Καρφιά» ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Αριστερά
«Δυσεξήγητη» χαρακτήρισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη στάση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, υπενθυμίζοντας ότι στις προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν στηρίξει την Λούκα Κατσέλη. Επέμεναν δε ότι η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού αποτέλεσε ένα θεσμικό «αντίβαρο» για την προάσπιση του Κράτους Δικαίου απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην μονοκομματική πρόταση Τασούλα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να επιτευχθεί η για πολλούς πολυπόθητη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, υπήρξαν στελέχη που υποβάθμισαν τις εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις των δύο κομμάτων, σημειώνοντας ότι «δεν έχει χτιστεί κάτι σπουδαίο για να γκρεμιστεί».
Σημειωτέον ότι το αποτελέσματα της προεδρικής κάλπης θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκτίμησης και κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη.
Πάντως, η ανάγκη διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων, παρά τα τελευταία γεγονότα, δεν φεύγει από το τραπέζι της Κουμουνδούρου, καθώς η διαχείριση της υπόθεση των Τεμπών απαιτεί συγκλήσεις. Υπάρχουν ανοιχτά δύο κρίσιμα «μέτωπα». Η προανακριτική επιτροπή και το ζήτημα της πρόταση δυσπιστίας, όπου δεν αποκλείεται να βρεθούν νέα πεδία συνεργασίας.
Όσον αφορά δε την μομφή εναντίον της κυβέρνησης, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν «καρφιά» για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία προκειμένου να γίνει μια τέτοια κίνηση. Συγχρόνως, σχολίαζαν ότι με τον τρόπο που κινείται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει πολιτικό χρόνο και χώρο για να φτιάξει «γραμμή άμυνας» και να αλλάξει την ατζέντα.
Γιατί απείχε η Νέα Αριστερά
«Καθεστωτικό κατήφορο» καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Χαρίτσης, εξηγώντας τους λόγους αλλαγής στάσης της Νέας Αριστεράς στην ψηφοφορία για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες εσωκομματικές διαβουλεύσεις για την τελική απόφαση, όπου δεν έλειψαν οι τριβές. Όπως αναφέρουν κύκλοι του κόμματος, η απόφαση της αποχής δεν έχει σχέση με το πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι παρά τις εσωκομματικές ενστάσεις που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα, η απόφαση στήριξής της έγινε σεβαστή απ’ όλες τις πλευρές.
Παράλληλα, στελέχη της Νε.Αρ. σημείωναν ότι είναι δεδομένη η εκτίμηση στο πρόσωπό της και όπως λένε, η στήριξη της υποψηφιότητάς της δείχνει πως η Νέα Αριστερά δεν κινείται σε λογικές περιχαράκωσης, αλλά αναζητά όπου είναι εφικτό τις συγκλήσεις των προοδευτικών δυνάμεων.
Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι πρώτη η Νέα Αριστερά μέσω της πρότασης Ράμμου αναζήτησε τον κοινό βηματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.
Στην Πατησίων θεωρούν ότι το κεφάλαιο ΠτΔ κλείνει μετά την ψηφοφορία και το κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να παρεκκλίνει από τη λογική στην οποία κινείται μέχρι σήμερα, δηλαδή των κοινοβουλευτικών και κοινωνικών συγκλήσεων των προοδευτικών δυνάμεων (όπου αυτό μπορεί να γίνει).
Πάντως, πηγές της Νέας Αριστεράς τόνιζαν ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών δεν μπορούσε να μην μεταβάλλει την στάση τους στην ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι η σκιά της «συγκάλυψης» βαραίνει τις κυβερνητικές πλάτες και βάζει στο ίδιο κάδρο και τον Κώστα Τασούλα. «Πρόκειται για μία κίνηση αποδοκιμασίας που δεν ξεκινά από το κοινοβούλιο αλλά από την ίδια την κοινωνία» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
IN