ΣΥΡΙΖΑ: Θα παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη διάσπαση;
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν επίσημα διαζύγιο την πρώτη μέρα του συνεδρίου του κόμματος που τα είχε όλα εκτός από πολιτική συζήτηση.
Με συγκέντρωση των υποστηρικτών του Κασσελάκη έξω από τον χώρο του συνεδρίου, με την πλειοψηφία εντός του χώρου να κρατά κλειστές τις πόρτες για τους μη συνέδρους, με φωνές, καυγάδες, λιποθυμίες, αλληλοκατηγορίες, και μπόλικες δόσεις ανάληψης ευθύνης η διάσπαση τελικά επιβεβαιώθηκε διά στόματος του πρώην προέδρου του κόμματος που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα φτιάξει νέο κόμμα.
Μαζί του αποχώρησαν και ανεξαρτητοποιήθηκαν τρεις ακόμα βουλευτές (Ραλία Χρηστίδου, Πέτρος Παππάς και Αλέξανδρος Αυλωνίτης) με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να αριθμεί πλέον 32 μέλη και να κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με διαφορά ενός βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι πολύ πιθανόν και άλλοι βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη να αποχωρήσουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί να προηγείται σε κοινοβουλευτική δύναμη.
Κρίσιμο είναι το τι τελικά θα πράξουν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ευάγγελος Αποστολάκης που βρίσκονται στο περιβάλλον Κασσελάκη, αλλά και άλλοι βουλευτές που κατά καιρούς έχουν ταχθεί στο πλευρό του πρώην προέδρου όπως η Νίνα Κασιμάτη, η Κυριακή Μάλαμα, η Ράνια Θρασκιά, ο Βασίλης Κόκκαλης.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και για το εάν ένα νέο κύμα αποχωρήσεων θα δώσει τη δυνατότητα στο νέο κόμμα Κασσελάκη να δημιουργήσει ΚΟ στη Βουλή, αν και ο ίδιος θα συνεχίσει να μένει εκτός καθώς δεν είναι βουλευτής.
Αλληλοκατηγορίες
Την πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό διακύβευμα ήταν από ότι φαίνεται πώς θα πραγματοποιηθεί η διάσπαση. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και σύνεδρος, δεν μπήκε στον χώρο να διεκδικήσει τον λόγο, να καταθέσει ή να απορρίψει κάποια πρόταση αλλά παρέμενε εκτός μαζί με τους υποστηρικτές του καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία ως αντιδημοκρατική.
Η πλευρά της πλειοψηφίας κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι θέλησε να δημιουργήσει «τεχνητό συνωστισμό» προκειμένου να υπάρξουν διαδικαστικά προβλήματα και φρόντισε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της πρώτης μέρας όσο πιο γρήγορα γινόταν.
Από το βήμα του συνεδρίου που επικύρωσε τις τέσσερις υποψηφιότητες, Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς, ανέλαβαν την ευθύνη για την ολόψυχη στήριξη που παρείχαν στον Στέφανο Κασσελάκη, «αναγνωρίζοντας το λάθος τους».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει» ήταν το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι περισσότεροι που τοποθετήθηκαν αλλά χωρίς να εξηγούν με ποιο πολιτικό σχέδιο και στίγμα το κόμμα θα ξαναβρεί τον βηματισμό του.
Ένταση μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ
«Να περιφρουρήσουμε το κόμμα από τραμπούκικες πρακτικές» επαναλάμβανε η πλειοψηφία με το στρατόπεδο Κασσελάκη να επαναλαμβάνει επίσης τις καταγγελίες για αντιδημοκρατία, την ώρα που υποστηρικτές του πρώην προέδρου επιχείρησαν να εισβάλουν στην αίθουσα του συνεδρίου, με τον Ευάγγελο Αντώναρο να πρωταγωνιστεί στις αντιδράσεις των Kasselistas, προτού ανακοινώσει και ο ίδιος την αποχώρησή του από το κόμμα.
Ομόφωνα υπερψηφίστηκε το σχέδιο της πολιτικής απόφασης και αποφασίστηκε να οριστεί νέα Επιτροπή Δεοντολογίας καθώς η προηγούμενη στήριζε τον Στέφανο Κασσελάκη.
Καθώς τα ζητήματα είχαν πάρει το δρόμο τους και ο Κασσελάκης αποκλείστηκε από υποψήφιος με τη βούλα του συνεδρίου, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα που «έχει κλείσει τον δημοκρατικό του κύκλο» και ότι θα προχωρήσει σε μία νέα πολιτική κίνηση «για μια γιορτή δημοκρατίας, για το πιο ανεξάρτητο, ρηξικέλευθο, προοδευτικό κίνημα».
Οι δηλώσεις για τα νέα του σχέδια δημιουργίας πολιτικού φορέα – στον οποίο δεν έδωσε τον χαρακτηρισμό «αριστερό» – θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πλέον τον πρώην πρόεδρό του.
Όσο ο Στέφανος Κασσελάκης θα περιγράφει το στίγμα της νέας του πολιτικής κίνησης οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται πλέον να περιγράψουν καθαρά το πολιτικό στίγμα που θέλουν να δώσουν στο κόμμα για επανεκκίνηση μετά από μήνες ανούσιων για την κοινωνία συζητήσεων περί οργανωτικών και καταστατικών ρυθμίσεων και μετά από μία νέα διάσπαση. IN