ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο στη σκιά της διάσπασης – Το πρώτο στοίχημα για την Κουμουνδούρου και τον Κασσελάκη

Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2024 10:54

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο στη σκιά της διάσπασης – Το πρώτο στοίχημα για την Κουμουνδούρου και τον Κασσελάκη

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι εργασίες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να είναι αντιμέτωπα με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών που αποχωρούν για να στηρίξουν το νέο εγχείρημα Κασσελάκη.

Μετά από μία επεισοδιακή πρώτη μέρα με καβγάδες, λιποθυμίες, φωνές και τελικά την οριστική αποχώρηση της πλευράς Κασσελάκη από το ΣΥΡΙΖΑ, η δεύτερη μέρα κύλισε ομαλά με τους τέσσερις υποψηφίους για την ηγεσία και κορυφαία στελέχη να «ξορκίζουν» τη διάσπαση και να περιγράφουν ένα καλύτερο μέλλον αφού το «σχέδιο διάλυσης» και «μετάλλαξης» απέτυχε.

Ωστόσο η Κουμουνδούρου είναι αντιμέτωπη με το σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών που παίρνουν μαζί τους και τις έδρες τους.

Μέχρι στιγμής ο Πέτρος Παππάς είναι αυτός που έχει ανεξαρτητοποιηθεί και τυπικά με επιστολή στο προεδρείο της Βουλής, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με 31 βουλευτές, δηλαδή με όσους βουλευτές έχει και το ΠΑΣΟΚ.

Την ανεξαρτητοποίησή τους έχουν επίσης ανακοινώσει η Ραλλία Χρηστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Κυριακή Μάλαμα, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη προανήγγειλε επίσης τη δική της, και όχι μόνο, ανεξαρτητοποίηση.

Στους βουλευτές που φεύγουν παίρνοντας μαζί τους την έδρα τους στρέφει τώρα τα βέλη της η Κουμουνδούρου κάνοντας λόγο για «σχέδιο αποστασίας και διάλυσης» που στόχο έχει «να αφαιρέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κόμμα».

 

«Δημοκρατικό φορέα» ανακοίνωσε ο Κασσελάκης

Και ενώ το κλίμα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απέπνεε μία ομοψυχία απέναντι «σε όσους προσπαθούν να διαλύσουν το κόμμα», ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε την ίδρυση ενός νέου φορέα στα γραφεία του στον Ταύρο προβάλλοντας ο ίδιος ως διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ «τη δημοκρατία» και εξαπολύοντας κατηγορίες εναντίον των πρώην συντρόφων του, που όπως είπε θα τους κρίνει η ιστορία.

Στην ομιλία του περιέγραψε ένα νέο «κίνημα δημοκρατίας, ένα κίνημα των μελών και των ελεύθερων πολιτών» και «όχι των κρατικοδίαιτων στελεχών», του οποίου το όνομα όπως είπε θα το αποφασίσουν οι υποστηρικτές του.

Αποφεύγοντας τον χαρακτηρισμό «αριστερά» ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για ένα κίνημα «δημοκρατικό» που θα απευθύνεται στον «προοδευτικό κόσμο» αλλά και στη «θεσμική δεξιά» που θα στοχεύσει σε ένα «αποδοτικό έξυπνο κράτος» που θα βάλει τέλος στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Πολιτείας ενώ έκανε αναφορά και στον όρο «συμμετοχική δημοκρατία».

Ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να εμφανιστεί ως ένας ηγέτης «υπηρέτης» που αποφάσισε να μη μείνει σε ένα αντιδημοκρατικό κόμμα αλλά να δημιουργήσει ένα καινούριο που θα δουλεύει «για» την κοινωνία.

«Εγω θα είμαι πάντα με την πλέμπα, δεν έχουμε ανάγκη τους VIP» είπε ακόμα σε ένα σημείο της ομιλίας του στρέφοντας ξανά τα βέλη του στην Κουμουνδούρου για το συνέδριο το οποίο χαρακτήρισε «φιάσκο».

Η ομιλία Κασσελάκη κινήθηκε κατά κύριο λόγο στο δίπολο «δημοκρατίας – αντιδημοκρατίας» με τον ίδιο να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η νέα «ρηξικέλευθη» παράταξή του θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν – εκτός από εκατοντάδες υποστηρικτές του – βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρών έδωσαν η στενή συνεργάτης του Θεοδώρα Τζάκρη, η Κυριακή Μάλαμα, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Ευάγγελος Αντώναρος αλλά και η Ολυμπία Τελιγορίδου που δεν έχει δηλώσει ακόμα ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί βρέθηκαν επίσης ο πρώην βουλευτής Θανάσης Οικονόμου, οι πρώην υπουργοί Άρης Σπηλιοτόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής, και η Μέλπω Λεκατσά.

Το στοίχημα Κασσελάκη

Η πρώτη δοκιμασία για τον νέο φορέα του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι η δυνατότητα σχηματισμού ΚΟ για την οποία απαιτούνται 10 βουλευτές. Μία πρώτη εικόνα θα δοθεί τη Δευτέρα που η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν συντονισμένα οι κινήσεις των βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη Θεοδώρα Τζάκρη (γραμματέας ΚΟ), οι Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) και Γιώτα Πούλου (συντονίστρια ΕΠΕΚΕ) θα παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους.

Πέρα από το πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανεξαρτητοποιηθούν για να στηρίξουν το νέο εγχείρημα Κασσελάκη, ο ίδιος θα μπορούσε να απευθυνθεί σε άλλους ανεξάρτητους βουλευτές του κοινοβουλίου για να συμπληρώσει δεκάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανή δημιουργία ΚΟ από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν θα διαθέτει τα προνόμια που επιφυλάσσει ο νόμος για τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες (πχ χρηματοδότηση) καθώς δεν προέκυψε μέσα από εκλογές.

Ωστόσο πολιτικά θα είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για να μπορέσει ο νέος φορέας να παίξει ρόλο στις εξελίξεις μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ακόμα κι αν υπάρχει το ανυπέρβλητο εμπόδιο της μη κοινοβουλευτικής παρουσίας του ίδιου του Κασσελάκη και άρα, μεταξύ άλλων και της δυνατότητάς του να κρατήσει ενωμένη μία ομάδα στη βουλή υπό τον έλεγχό του.

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί η αποχώρηση Κασσελάκη να αντιμετωπίζεται ως «απελευθέρωση» και «σωτηρία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου στο MEGA, ωστόσο το κόστος είναι σημαντικό τόσο αναφορικά με την αποδυναμωμένη παρουσία του κόμματος στη Βουλή όσο και με τις πληγές που έχει προκαλέσει η πορεία του τελευταίου χρόνου στη βάση.

Ολοκληρώνοντας σήμερα το συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε εσωτερική προεκλογική περίοδο προκειμένου να εκλέξει τη νέα ηγεσία.

Το γεγονός ότι η συζήτηση κινήθηκε για ακόμα μία φορά γύρω από την κόντρα με τον Στέφανο Κασσελάκη και έμεινε πολύ λιγότερο στην πολιτική προοπτική και σχέδιο που επιδιώκει να φέρει ο κάθε υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει ένα υποτονικό προεκλογικό κλίμα.

Στις επερχόμενες προκριματικές κάλπες το πρώτο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της συμμετοχής καθώς μετά από τρεις διασπάσεις σε 1,5 χρόνο και με την πρωτοφανή αντιπαράθεση του τελευταίου εξαμήνου η βάση του κόμματος έχει αν μη τι άλλο περιοριστεί σημαντικά.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι και το στελεχιακό δυναμικό έχουν να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια προκειμένου να κερδίσουν ξανά στο κόμμα μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα κι αν δεν αποχώρησαν από το κόμμα ακολουθώντας κάποιο άλλο σχήμα παραμένουν αποστασιοποιημένοι και απογοητευμένοι από τα όσα συμβαίνουν.  ΙΝ