ΣΥΡΙΖΑ: μία… «τρελή-τρελή» συντροφική οικογένεια – Συνεδρίαση ΚΟ στη σκιά της έκρηξης Κασσελάκη και σεναρίων για Φάμελλο
Οι οικογένειες μαλώνουν. Και ας αγαπιούνται. Μετά μονοιάζουν. Όταν δεν αγαπιούνται υπάρχει το θέμα. Σε μία παράφραση της κλασικής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου και με διάθεση για χιουμοριστική ανάλυση των όσων συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως η οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αμφισημία, νεύρα και μία κρίση διάρκειας.
Δύο διαφορετικοί κόσμοι προσπαθούν να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη και το κόμμα στέλνει μηνύματα εσωστρέφειας και όχι λύσεων για τους πολίτες. Τα μέλη βρίσκονται σε μια συνεχής ένταση, με σκαμπανεβάσματα ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις και προς τον πρόεδρο.
«Μια τρελή – τρελή οικογένεια» λεγόταν η ταινία της Φίνος Φιλμ και το κλίμα παραπέμπει σε αυτόν τον τίτλο αφού σχεδόν κάθε ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μία έκπληξη.
Είτε μέσω δημοσίων τοποθετήσεων των μελών, οι οποίες είναι αντιφατικές με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ( για παράδειγμα η στάση στελεχών για την επίθεση στην Attica bank), είτε μέσω έντονων διαφωνιών μεταξύ των στελεχών και της ηγεσίας.
Μια ΚΟ χωρίς Γεροβασίλη, και με σενάρια για αντικατάσταση του Φάμελλου
Η προχθεσινή έκρηξη του προέδρου Κασσελάκη και η αποχώρηση μελών από τη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ θα μεταφερθεί και στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι τα σενάρια, που από ότι φαίνεται κερδίζουν έδαφος, για μεγάλη δυσαρέσκεια του προέδρου στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φαμελλου.
Η κίνηση του κ. Φάμελλου να ξεκινήσει θέμα στην ΚΟΕΣ -και να συνταχτεί με όσους έθεσαν θέμα αλλαγής των ημερομηνιών του συνεδρίου – με αποτέλεσμα να προκληθεί κρίση, ράγισε το γυαλί με το Στέφανο Κασσελακη.
Η κίνηση του Φάμελλου να ξεκινήσει θέμα στην ΚΟΕΣ και να συνταχτεί με όσους έθεσαν θέμα αλλαγής του συνεδρίου ράγισε το γυαλί με το Στέφανο Κασσελάκη.
Προς αποφυγή λοιπόν μιας «δυαρχίας» στο κόμμα, έχουν ξεκινήσει σενάρια ότι ο πρόεδρος κινείται σε μια απόφαση να τον αντικαταστήσει στο μέλλον. Αν όχι εντός καλοκαιριού ίσως από φθινόπωρο και στις διαδικασίες που θα προηγηθούν του συνεδρίου.
Ζυμώματα με βουλευτές
Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται δύο μέρες μετά την εκρηκτική ΚΟΕΣ όπου στελέχη όπως ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, έθεσαν θέμα για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του Συνεδρίου. Και η Όλγα Γεροβασίλη η οποία εξέφρασε μεν προβληματισμό για τις ημερομηνίες , αλλά συμφώνησε ότι αποφασίστηκε στα όργανα. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν και αλλά μέλη.
Η Όλγα Γεροβασίλη δε θα παραστεί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς θα βρίσκεται εκτός Αθηνών.
Χθες, πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε συναντήσεις με βουλευτές στη Βουλή. Η αρχή έγινε με την Όλγα Γεροβασίλη, με την οποία συνομίλησαν για αρκετή ώρα και οι τόνοι έπεσαν. Σημειώνεται ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας δε θα παραστεί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς θα βρίσκεται εκτός Αθηνών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συναντήθηκε στη συνέχεια με τους βουλευτές Δράμας Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, Τρικάλων Μαρίνα Κοντοτόλη, Αρκαδίας Γιώργο Παπαηλιού, Α’ Θεσσαλονίκης Ράνια Θρασκιά, Χρήστο Γιαννούλη, Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και Αργολίδας Γιώργο Γαβρήλο. Οι συναντήσεις αυτού του τύπου θα συνεχιστούν και σήμερα.
Η εισηγητική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη θα δείξει τις προθέσεις του προέδρου( προγραμματισμένη για τις 18:30) ενώ ακολούθως θα τοποθετηθούν οι βουλευτές.
«Απόφαση της ΚΕ πότε θα γίνει το συνέδριο»
Πάντως, από το περιβάλλον του προέδρου θέλουν να ρίξουν τους τόνους, λέγοντας, όμως, ότι η διεξαγωγή του συνεδρίου στις 4 με 6 Οκτώβρη συνιστά ειλημμένη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχουν στελέχη που ψάχνονται να φύγουν, ούτε η ηγεσία επιθυμεί να φύγουν στελέχη, αυτή είναι μια εικόνα που τροφοδοτείται από κάποια ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Ο Στέφανος Κασσελάκης και τα κορυφαία στελέχη θέλουν όλοι μαζί να συμπορευτούν, να πάμε σε ένα ενωτικό συνέδριο και να κοιτάξουμε μπροστά από εκεί και πέρα. Δεν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν. Αντιθέτως, προσπαθούμε να βρούμε και πράγματα που μας ενώνουν και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Και αναφέρομαι και στην κίνηση προς το ΠΑΣΟΚ, που αφορά κοινές πρωτοβουλίες για τους αγνοούμενους της Κύπρου».