ΣΥΡΙΖΑ: Από τις Σπέτσες, στη φυγή Κασσελάκη και την εκλογή Φάμελλου
Έχουν περάσει 12 μήνες από το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ στις… Σπέτσες. Τότε, που ο τότε πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, μετά ποτού, φαγητού και power-point, σχεδίαζε από κοινού με τους βουλευτές του τις επόμενες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλιώς.
Ο Στέφανος Κασσελακης ηγείται ενός άλλου κόμματος, έχοντας αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου και παίρνοντας μαζί του και κάμποσους βουλευτές. Είχαν προηγηθεί ατέρμονες συγκρούσεις μέχρι την οριστική ρήξη και το επεισοδιακό συνέδριο των λιποθυμιών, των χειροδικιών και των καταγγελιών για αποκλεισμούς.
Η «εκδρομή» των Σπετσών
Ήταν στα μέσα Ιανουαρίου του 2024 όταν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνοντας από το πλοίο και σέρνοντας τις χειραποσκευές τους, πατούσαν τη στεριά του νησιού, προκειμένου να κατευθυνθούν προς την εξοχική κατοικία του «διαδόχου» του Αλέξη Τσίπρα, με τη γνωστή δεξαμενή βάθους 1,40 μέτρων, που έξι μήνες περίπου μετά, προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός Κουμουνδούρου.
Παρά τις αρχικές διαφωνίες μεμονωμένων βουλευτών για την συνάντηση των Σπετσών, επικρατεί σχετική ηρεμία στο κόμμα, ενώ δεν λείπουν και οι στιγμές χαλάρωσης μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις. Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κλέβει την παράσταση με την φωνή και το…τραγούδι του. Εκτός εξοχικής κατοικίας πάντως, έχει ήλιο με «δόντια» και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το γεγονός τουρτουρίζουν από το κρύο.
Από το ερωτηματολόγιο στο συνέδριο του Φεβρουαρίου και την επανεμφάνιση Τσίπρα
Ο εμφύλιος δεν αργεί να ξεσπάσει. Αφορμή το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη προς μέλη και φίλους του Isyriza, το οποίο θέτει ως ερώτημα- μεταξύ άλλων σαρωτικών καταστατικών αλλαγών- ακόμη και την αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει σε τεταμένο κλίμα, με τον ίδιο να απουσιάζει και να απαντά στους εσωκομματικούς του επικριτές μέσω επιστολής. Έχει προηγηθεί στη Βουλή η διαφοροποίηση του Παύλου Πολάκη ως προς την υπερψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Λίγες ημέρες μετά ξεκινά το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν την έναρξη των διαδικασιών, ο Αλέξης Τσίπρας σπάει την σιωπή του και καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει εκ νέου στη βάση. Ακολουθούν ατέρμονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε δικηγορικά γραφεία στελεχών…Αυτά συζητούν ποιο πρόσωπο θα μπει στην προεδρική κούρσα που επίκειται απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Η Όλγα Γεροβασίλη αναλαμβάνει να βγει μπροστά και να συγκρουστεί μετωπικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση του τελευταίου είναι χαρακτηριστική και μάλλον θα μείνει αξέχαστη: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».
Εν τέλει, η τριπλέτα Ν. Παππάς-Σ. Φάμελλος-Γ. Τσίπρας διαφωνούν με νέα προεδρική εκλογή και καταθέτουν πρόταση στο σώμα του συνεδρίου, που υπερψηφίζεται, για τη μη διεξαγωγή εκλογών και για ανασυγκρότηση του εκτελεστικού γραφείου. Το συνέδριο ολοκληρώνεται. Το γυαλί όμως ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα έχει ραγίσει.
Τα «ήρεμα νερά» των ευρωεκλογών
Ενόψει των ευρωεκλογών, τα πνεύματα ηρεμούν και δεν φαίνονται ιδιαίτερες τριβές και συγκρούσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινά περιοδείες, «οργώνοντας» την επικράτεια. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εκπέμψουν μηνύματα ενότητας, ενώ το κλίμα είναι πανηγυρικό-επισήμως τουλάχιστον- για την καινοτομία της ανάδειξης υποψήφιων ευρωβουλευτών μέσω πανελλαδικών εσωκομματικών καλπών.
Λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο το πόθεν έσχες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται σε άγρια κόντρα. Ο ίδιος επιλέγει κατά την προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη να δημοσιοποιήσει σε γιγαντοοθόνη στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης. Το γεγονός πυροδοτεί νέο γύρο αντιπαράθεσης και αντιδράσεων εντός και εκτός Κουμουνδούρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι παρών τόσο στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου όσο και στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Αθήνα. Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει στο βάθρο του Συντάγματος τον σύζυγό του Τάιλερ Μαγκμπέθ δημιουργεί νέες εσωκομματικές μουρμούρες.
Στις κάλπες που ακολουθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην 2η θέση, με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, καθώς λαμβάνει το 14,92% των ψήφων. Η ηγεσία του κόμματος βάζει στο αποτέλεσμα της κάλπης σχετικά θετικό πρόσημο. Εντούτοις, η αμφισβήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν σε τεταμένο κλίμα, με την «φρουρά» Τσίπρα να ασκεί σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.
Λίγες ημέρες μετά τις κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται εκ νέου. Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιεί την 1η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο Πρώην Πρωθυπουργός τραβά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, ενώ κατά την παρέμβασή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της κεντροαριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ και το «μαύρο χρήμα»
Στα τέλη Ιουνίου, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει αιφνιδιαστικά το ημερήσιο φύλλο της ΑΥΓΗΣ χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων. Πολλά στελέχη δεν έχουν καν ενημερωθεί για την απόφαση και ακολουθούν νέες εσωκομματικές κόντρες.
Αυτές εντείνονται μετά την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη περί «μαύρου χρήματος» ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον ότι, έχουν προηγηθεί απολύσεις στελεχών από το κόμμα.
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Ακολουθεί κείμενο-«καταπέλτης» εναντίον του προέδρου του Κόμματος από 87 κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τις ίδιες ημέρες παραιτούνται από τα όργανα μεταξύ άλλων οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη για άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό». Μετά από σκληρή εσωκομματική κριτική για τα περί «μαύρου χρήματος» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδιπλώνεται, το κλίμα όμως, παραμένει εκρηκτικό.
Η διαγραφή Πολάκη , η διαγραφή Λινού και η παραίτηση Ηλιόπουλου
Στα τέλη Ιουλίου, ο Παύλος Πολάκης διαγράφεται από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από επεισόδιο που είχε με συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη. Λίγα λεπτά μετά το φραστικό επεισόδιο, η Αθηνά Λινού ξεσπά σε κλάματα. Ένας νέος κύκλος εσωκομματικής αντιπαράθεσης έχει μόλις ανοίξει. Ο Βουλευτής Χανίων δεν συμμετέχει στην Κ.Ο. Ακολουθούν καταγγελίες του σε βάρος της Αθηνάς Λινού για αδιαφανείς οικονομικές δραστηριότητες. Η Βουλεύτρια διαγράφεται και αυτή με τη σειρά της από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανέρχεται στις τάξεις της Κ.Ο.
Στο ενδιάμεσο και εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος παραιτείται. Σε επιστολή του υποστηρίζει ότι πρέπει να αντικατασταθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη. Επόμενη όμως στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία και ορκίζεται βουλεύτρια, αφού πρώτα έχει ξεσπάσει νέος εσωκομματικός πόλεμος για το αν εν τέλει ο Στέφανος Κασσελάκης θα καθήσει στα κοινοβουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ρήξη Κασσελάκη-Φάμελλου και η πρόταση Μομφής
Στα τέλη Αυγούστου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αντικατάσταση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του προέδρου της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά. Ο μέχρι τότε πρόεδρος της Κ.Ο. αρνείται να δηλώσει παραίτηση. Η πρόταση Κασσελάκη υπερψηφίζεται τελικά οριακά από τους βουλευτές, ενώ από τη συνεδρίαση απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στις 8 Σεπτεμβρίου και με ψήφους 163 έναντι 120, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εγκρίνει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Την πρόταση είχαν καταθέσει την προηγούμενη ημέρα 100 μέλη της, θεωρώντας ανεπαρκή τον ρόλο του στην ηγεσία του κόμματος. Μεταξύ αυτών που υποστήριξαν την πρόταση, ασκώντας έντονη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δηλώνει «παρών» για την επόμενη μέρα.
Το εξώδικο Κασσελάκη και οι Κεντρικές Επιτροπές της ρήξης
Η προεδρική κούρσα ατύπως έχει ξεκινήσει, ενώ οι εσωκομματικές κόντρες για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος και για το αν παραμένει πρόεδρός του μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής είναι ατέρμονες. Οι όροι συμμετοχής στις νέες εσωκομματικές κάλπες που έχουν οριστεί για τα τέλη Νοεμβρίου είναι 3: 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κατάθεση Πόθεν Έσχες στα κομματικά όργανα.
Στις αρχές Οκτωβρίου συνεδριάζει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, η οποία καταδικάζει τις αναφορές Κασσελάκη που έχουν προηγηθεί σε μήνυμά του περί διαπλοκής εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Τζάκρη, καταθέτει εκ μέρους του πρώην Προέδρου 87 υπογραφές και το Πόθεν Έσχες του. Η Όλγα Γεροβασίλη της απαντά ότι «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων». Παράλληλα, αποφασίζεται η μετάθεση της αρχικής ημερομηνίας του συνεδρίου κατά μία εβδομάδα. Τα στελέχη που ανήκουν στη «φρουρά» Κασσελάκη αποχωρούν από τη διαδικασία καταγγέλλοντας τη νέα πλειοψηφία για ευτελισμό των διαδικασιών και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Λίγα 24ωρα αργότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνει εξώδικο στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κομματικά όργανα μετά τη διαρροή του Πόθεν Έσχες του στον Τύπο. Ο ίδιος υπογράφει μάλιστα με την ιδιότητα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από το κόμμα να διερευνήσει ποιος έκανε το διαρροή διαφορετικά θα ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα. Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει εκ νέου αρνείται τα περί διαρροής και απαντά σε υψηλούς τόνους στον πρώην πρόεδρο. Συγκαλείται νέα Κεντρική Επιτροπή. Τα στελέχη της «φρουράς» Κασσελάκη αποχωρούν από την διαδικασία.
Ακολουθεί ψηφοφορία με παρούσα την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αποφασίζεται ότι ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.
Το συνέδριο της διάσπασης και η εκλογή Φάμελλου
Το συνέδριο του Νοεμβρίου λαμβάνει χώρα στο Γκάζι Live. Ο έκπτωτος πρόεδρος επιλέγει να μην μπει στο χώρο, ενώ μαζί με υποστηρικτές του συγκεντρώνονται απ’ έξω και καταγγέλλουν τους «μέσα» για αποκλεισμό συνέδρων. Οι εικόνες που καταγράφονται είναι πρωτόγνωρες: Σπρωξιές, γιουχαΐσματα και αντεγκλήσεις. Στα επεισόδια πρωτοστατούν ακόμη και προβεβλημένα στελέχη, που ανήκουν κατά κύριο λόγο στη «φρουρά» Κασσελάκη.
Το συνεδριακό σώμα εγκρίνει τις υποψηφιότητες του Σωκράτη Φάμελλου, του Παύλου Πολάκη, του Νικόλα Φαραντούρη και του Απόστολου Γκλέτσου. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου χωρίς τη συμμετοχή Κασσελάκη, ο οποίος ιδρύει νέο κόμμα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επικρατεί του Παύλου Πολάκη, ενώ την ίδια ώρα, 8 βουλευτές του κόμματος (Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ράνια Θρασκιά, Γιώτα Πούλου) ανεξαρτητοποιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης , την οποία καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.
Πλέον, η Κουμουνδούρου δηλώνει ότι η εποχή της τοξικότητας και του διχασμού έγινε παρελθόν μαζί με την εποχή Κασσελάκη. Το 2025 δεν θα είναι μία εύκολη χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη μάλιστα και την δημοσκοπική του εικόνα.
Βέβαια, ανεξαρτήτως πολιτικών προβλέψεων, το σίγουρο είναι ότι η πορεία «αποκαθήλωσης» του κόμματος που μέχρι πρότινος διατηρούσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά γεγονότα της χρονιάς. Μπορεί αυτό να αντιστραφεί; Θα δείξει…