Συζήτηση Ανδρουλάκη με νέους: Οραματίζομαι την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευημερίας των πολιτών

Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2024 20:05

Συζήτηση Ανδρουλάκη με νέους: Οραματίζομαι την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευημερίας των πολιτών

Το θέμα της στέγασης, η μεγάλη ακρίβεια, η εργασιακή ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, όπως προέκυψε από την συζήτηση που είχε μαζί τους την Τετάρτη (29/5) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

«Χαίρομαι που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, γιατί έχει μια αξία να συζητάμε για την ουσία των ευρωπαϊκών εκλογών. Τους συσχετισμούς, πως αυτοί θα κρίνουν το μέλλον μας, τι αποφασίζεται στην Ευρώπη, τι μπορεί να αλλάξει από τις Βρυξέλλες, ποια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ποιες είναι οι ιδέες της πολιτικής ομάδας της σοσιαλδημοκρατίας που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης, καλωσορίζοντας νέες και νέους στο Art Factory.

«Η επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν ήταν μια κωμωδία σε σχέση με ένα τεράστιο ζήτημα που λέγεται ‘ακρίβεια’»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντάει στα ερωτήματα νέων – φοιτητών, επιστημόνων και επαγγελματιών

Η στέγαση, το μεγαλύτερο πρόβλημα των φοιτητών

«Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νέοι είναι η στέγαση, που έχει γίνει πολυτέλεια. Ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα στη χώρα. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;», ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η 19χρονη φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Ρένια Δεληκλειτσιώτη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «αυτό το φαινόμενο είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά. Η Ελλάδα είχε να ζήσει τέτοια στεγαστική κρίση από τα χρόνια της αστυφιλίας. Δυστυχώς, φαινόταν το πρόβλημα να έρχεται. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα», όπως είπε, προσθέτοντας πως τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: «Από το 2018 μέχρι το 2022 έχουν αυξηθεί τα ενοίκια 42% για τις οικογένειες και 51% για τους φοιτητές».

«Εμείς λοιπόν τι είπαμε; Δεν είμαστε εφευρέτες, παίρνουμε μοντέλα άλλων χωρών, κυρίως της Πορτογαλίας που έχει ανάλογο μέγεθος και οικονομικές δυνατότητες με την Ελλάδα, αλλά και της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, και προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στεγαστική κρίση

Και ανέφερε τα εξής: «Πρώτον, δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών, είτε νεόδμητων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής για να ανοίξουν παλιά σπίτια και να ενταχθούν στη δεξαμενή. Δηλαδή. δεν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ, πληρώνεις μειωμένο φόρο στο ενοίκιο, αλλά βάζεις για 10-15 χρόνια το ακίνητο με ένα πολύ μειωμένο ενοίκιο για να το πάρουν κάποιοι νέοι άνθρωποι με κοινωνικά κριτήρια».

«Δεύτερον, προτείναμε κατάργηση της Golden Visa. Έρχονται χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών και αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, είναι πάνω από 20.000 αυτοί που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια. Εμείς είπαμε καταργήστε την, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς και αυτό είναι μια νίκη του ΠΑΣΟΚ, προσέθεσε, ενώ σημείωσε ως τρίτη πρόταση του ΠΑΣΟΚ τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση.

«Μπορείς να έχεις Airbnb αλλά δε μπορείς να μετατρέψεις μια ολόκληρη πολυκατοικία σε Airbnb, στερώντας αυτά τα σπίτια από ελληνόπουλα που θέλουν να σπουδάσουν και να κάνουν τις οικογένειές τους. Από αυτά η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα, τα περιφρόνησε και χθες άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ‘ψάχνω λεφτά για να συνεχίσω το πρόγραμμα Σπίτι μου’ που δεν είναι για χαμηλό ενοίκιο, είναι για να αγοράσεις σπίτι με χαμηλό δάνειο. Πώς ψάχνεις λεφτά; Η απάντηση είναι πως ήρθαν τα λεφτά: 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντί να τα αξιοποιήσεις όπως οι Πορτογάλοι που έφτιαξαν 22.000 σπίτια, οι Ισπανοί 11.000 σπίτια, οι Ιταλοί 10.000 σπίτια, εσύ έβαλες στο πρόγραμμα αυτό μόνο 100 κατοικίες, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, καταλήγοντας πως «η Ευρώπη μπορεί, αρκεί και εμείς να ακολουθούμε βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα κράτη».

Ακρίβεια και αγοραστική δύναμη των νέων

«Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτικών τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των νέων και να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η 23χρονη φοιτήτρια Οικονομικών, Δάφνη Καστανιά, στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αφού τόνισε πως το πρόβλημα αυτό αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στις προτάσεις που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Εμείς έχουμε προτείνει πρώτον: μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά – δεν είπαμε για μηδενισμό από το 13% στο 0% – είπαμε για μείωση κάποιες μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», ανέφερε και επανέλαβε το παράδειγμα της Ισπανίας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «μάλλον κάτι δεν ξέρει καλά ή, για ένα ακόμη θέμα, περιφρονεί τη νοημοσύνη μας».

«Προτείναμε επίσης ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτή την περίοδο έπρεπε να υπάρχουν χιλιάδες έλεγχοι και μεγάλα πρόστιμα. Ούτε χιλιάδες έλεγχοι γίνονται, ούτε μεγάλα πρόστιμα επιβάλλονται, με αποτέλεσμα κάποιοι να συνεχίζουν τον πληθωρισμό της απληστίας. Τρίτον, Ενιαία Αρχή Καταναλωτών», προσέθεσε, ενώ τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες λύσεις, επέλεξε πάλι την επικοινωνία. Αυτό ήταν η επιστολή Φον ντερ Λάιεν, μια κωμωδία σε σχέση με ένα τεράστιο ζήτημα που λέγεται ‘ακρίβεια’. Πρέπει επιτέλους κάτι να κάνουμε και να σπάσουμε τα ολιγοπώλια».

ΙΝ

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook