Συνεχείς δονήσεις μετά τα 5,2R – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαντορίνη (photos-video)
![Συνεχείς δονήσεις μετά τα 5,2R – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαντορίνη (photos-video)](https://i0.wp.com/www.politica.gr/wp-content/uploads/2024/11/santorinips.jpg?quality=92&fit=1310%2C900&ssl=1)
Σαντορίνη: Συνεχείς δονήσεις μετά τα 5,2R – Έξι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε μιάμιση ώρα
Συνεχίζονται οι σεισμοί στις Κυκλάδες μετά τα 5,2 Ρίχτερ της Τετάρτης – «Δεν πρόκειται να δώσει πάνω από 6», λέει ο Λέκκας – Το in βρίσκεται στη Σαντορίνη και σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις.
Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να ταρακουνά τις Κυκλάδες, ενώ χθες Τετάρτη σημειώθηκε ο ισχυρότερος μέχρι τώρα σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Σαντορίνη προκειμένου το νησί να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και να σπάσει το ρήγμα δεν θα δώσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, που σε κάθε περίπτωση είναι ένα πιθανό αλλά ακραίο σενάριο.
Σκέψεις για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαντορίνη συνοδεία Βασίλη Κικίλια
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το σχέδιο μετάβασης του πρωθυπουργού βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και κάποιες ημέρες ακόμα δεν έχει κλειδώσει η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό στο νησί.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου στο in.gr: Ζούμε μέρες πανδημίας – Χρειαζόμαστε μέτρα ενίσχυσης
«Το νησί επισκέπτονται κάθε χρόνο 3 εκατ. τουρίστες. Υπάρχουν 6.200 επιχειρήσεις και 25.000 εργαζόμενοι.
Οι σεισμοί έχουν αλλάξει τα πάντα. 14.000 κάτοικοι, εργαζόμενοι έμποροι έχουν φύγει. Ελπίζουμε να επανέλθει η κανονικότητα.
Αλλά όταν φεύγουν τόσοι χιλιάδες εργαζόμενοι από το νησί, όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να επανέλθουν.
Ζητούμε από την πολιτεία έκτακτα μέτρα ενίσχυσης.
Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, για να μπορούν να τεθούν και οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, αναστολή ενοικίων, καταβολής φόρων και ΦΠΑ. Και όλα αυτά που είχαν γίνει στην πανδημία, γιατί τώρα το νησί βιώνει μια παρόμοια κατάσταση».
Αναφορικά με την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού ο κ. Νομικός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακυρώσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα.
«Υπάρχει ανησυχία. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτό το φαινόμενο τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε», ανέφερε και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στην τοπική αγορά. «Σκεφτείτε μόνο τι σημαίνει να λείπουν 15.000 άνθρωποι από την τοπική κατανάλωση».
Συνολάκης: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα
Επεσήμανε ότι οι ηφαιστειολόγοι -ιδίως στο εξωτερικό- ανησυχούν ότι το μάγμα από την περιοχή της Σαντορίνης ίσως κινείται προς τα ανατολικά, κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα μελλοντικής έκρηξης. Παράλληλα, όπως σημείωσε «η Σαντορίνη καταγράφει μεγάλες εκρήξεις κάθε 17.000 χρόνια, αυτό δεν συνεπάγεται άμεσα ότι θα έχουμε μια τέτοια ενέργεια».
Άρση απαγορευτικού – Το απόγευμα φεύγει πλοίο από Σαντορίνη
Δήμαρχος Ανάφης: Μπορεί να προκύψει πρόβλημα με το ρεύμα
«Αυτό το συνεχόμενο έχει αρχίσει να μας κουράζει. Ειδικά το βράδυ που πέρασε. Ήταν συνεχόμενο. Υπάρχει μια ανησυχία αλλά το πρόβλημα είναι ότι είμαστε και ξάγρυπνοι», δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Ιάκωβος Pούσσος. Όπως ανέφερε, έχουν σταλεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Κάρπαθο. «Οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν, επίσης, μία ανασφάλεια λόγω απαγορευτικού», πρόσθεσε και σημείωσε: «Είμαστε σε επικοινωνία με την Πολιτεία, προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα».
Ακόμη, ο δήμαρχος Ανάφης δήλωσε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα με το θέμα της ΔΕΗ», καθώς, όπως είπε, στο νησί βρίσκεται μόνο ένας συμβασιούχος εναερίτης.
«Ελπίζω να το δουν και να στείλουν κάποιον άνθρωπο να είναι εδώ, γιατί μας έχουν παρατήσει χωρίς υπάλληλο από το καλοκαίρι, και τώρα σε αυτές τις συνθήκες και με όλους αυτούς τους βοριάδες ένα καλώδιο να κοπεί θα μείνουμε χωρίς ρεύμα», επεσήμανε ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζοντας ότι η αραιή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι ακόμη ένα ζήτημα.
Παπαζάχος: Να σταματήσουν τα χολιγουντιανά τέρατα – Το σενάριο των 6 Ρίχτερ είναι στο τραπέζι
Αναφορικά με το αν απομακρύνεται το σενάριο για 6 Ρίχτερ τόνισε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι.
«Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις. Το 6 λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου (…). Αλλά αυτή τη στιγμή το δυσμενέστερο σενάριο στο μυαλό μας και στο μυαλό των μελών της επιτροπής παραμένει αυτό (…)».
«Δεν υπάρχει το σενάριο για έκρηξη λόγω του σεισμού (…). Σενάρια λοιπόν, επιτρέψτε μου, τύπου Χόλιγουντ ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας. Πρέπει να βασιζόμαστε στα στοιχεία που έχουμε και όχι σε στοιχεία και σε υποθέσεις που κάνει κανένας υποκειμενικά από το μυαλό του», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.
Έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη ζητά και η ΕΣΣΕ
Λέκκας: Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για την Αμοργό – Τι ισχύει για τις υπόλοιπες Κυκλάδες
«Στην Αμοργό, ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος, διότι, εάν έχουμε κατευθυντικότητα του ρήγματος προς την Σαντορίνη, τότε κινδυνεύει η Σαντορίνη παρά προς τα βορειοανατολικά η περιοχή της Αμοργού.
Η Αμοργός έχει πολύ πιο βραχώδη δομή με αποτέλεσμα να μην ενισχύονται οι σεισμικές κινήσεις. Για αυτό και μας ανησυχεί περισσότερο η Σαντορίνη. Ενώ για την Ανάφη και την Ίο δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα.
Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός και επίσης θα ήθελα να σας πω ότι εχθές το βράδυ στις 9 ο Δήμαρχος Νάξου έκανε μία σύσκεψη όλων των φορέων που είναι στον Δήμο του, που έχει τα μικρά νησιά, τα Κουφονήσια κτλ και εκεί τους εξήγησα ότι ο Δήμος Νάξου μαζί με τα νησιά τα υπόλοιπα δεν έχουν κίνδυνο.
Οι επιταχύνσεις, δηλαδή είναι εξαιρετικά μικρές, σχεδόν μηδενικές. Όπως και στην Σαντορίνη μια παράμετρος είναι ότι οι επιταχύνσεις είναι πολύ μικρές, που σημαίνει ότι δεν θα πάθουν βλάβες. Δηλαδή είναι στο 0,2%.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι με αυτά τα φαινόμενα έτσι όπως εξελίσσονται δεν κινδυνεύουν η Ανάφη και Ίος και πολύ περισσότερο βεβαίως η Νάξος και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων».
«Σαν να είμαστε σε ιδιωτικό νησί» – Τι λέει τουρίστρια στην κάμερα του in.gr
«Σαν να είμαστε σε ιδιωτικό νησί» είπε η γυναίκα από τη Νότια Καλιφόρνια που όπως τόνισε είναι «συνηθισμένη στους σεισμούς και δεν φοβάται». «Δεν σκοπεύουμε να διακόψουμε τις διακοπές μας», πρόσθεσε.
Άδεια τα σοκάκια της Οίας
Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κινδύνου κατολισθήσεων
Έχουν ανασταλεί όλες οι οικοδομικές εργασίες στη Σαντορίνη
Τηλεκπαίδευση επ΄ αόριστον στα σχολεία των Κυκλάδων;
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι έχει γίνει συζήτηση με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξεταστεί αν τα σχολεία των Κυκλάδων “μπορούν να περάσουν σε κανόνες COVID, δηλαδή τηλεκπαίδευση”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν αυτό θα γίνει επ’ αόριστον, ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι “το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τις παραμέτρους για ένα τέτοιο εγχείρημα και αναμένουμε την απάντησή του”.
Αναχώματα στην παραλία Μονόλιθος
«Διασπορά δυνάμεων σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό, Νάξο και Αστυπάλαια» – Τα μέτρα της Πυροσβεστικής
«Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιήθηκε διασπορά δυνάμεων με εξοπλισμό και εργαλεία, αλλά και με ειδικά εκπαιδευμένο διασωστικό σκύλο. Στη Σαντορίνη επιχειρούν συνολικά 70 πυροσβέστες, ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες δύο πυροσβεστικούς σταθμούς του νησιού, καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο που είναι αρμόδιο για την πυρασφάλεια του αεροδρομίου», τόνισε ο κ. Τσίγκας.
Δόνηση 4,4 Ρίχτερ νότια της Αμοργού
Βίντεο με τις απανωτές δονήσεις στη Σαντορίνη
Κάνουμε πλάκα για την Σαντορίνη και το ηφαίστειο αλλά στο βίντεο βλέπετε την αντίδραση μιας κατοίκου και σε πιάνει τρόμος😓😓
Το βίντεο είναι απο το World 🌎 weather news(Instagram).
#σεισμος
Ώρα για ύπνο😴😴 pic.twitter.com/SVPJXj2NoJ
— Αναλίνα Λάμπρου(𝕷𝖎𝖔𝖓𝖙𝖆𝖗𝖎𝖓𝖆) (@no_matter1983) February 4, 2025 “>
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τα 5,2 Ρίχτερ επαλήθευσαν την άποψη για προσεισμική ακολουθία
Εμπορικός Σύλλογος: Η οικονομία του νησιού καταρρέει – Αναστολή λειτουργίας και μέτρα ενίσχυσης
«Οι συνέπειες που ήδη έχουν οι σεισμοί στη Σαντορίνη, δοκιμάζουν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στο νησί. Οι συνέπειες για την τοπική οικονομία είναι ανυπολόγιστες, το τουριστικό προϊόν υποβαθμίζεται, οι κεντρικές αγορές αποδυναμώνονται και οι επιχειρήσεις χάνουν πελάτες και έσοδα.
Το νησί ερημώνει, καθώς μέχρι χθες είχαν αποχωρήσει 11.000 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ανέλθουν σε 14.000. Επειδή λοιπόν η τοπική οικονομία καταρρέει και η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, θεωρούμε ότι, ειδικά για την Σαντορίνη, θα πρέπει να εισαχθεί ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ανάλογο με αυτό που ίσχυσε για τον κορονοϊό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
«Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση», λέει ο Γκανάς
«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση».
Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση ο κ. Γκανάς απάντησε: «Εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής».