Συνδικαλιστές λιμενικού: Ναι μεν αλλά για τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων
Ποικίλες αντιδράσεις στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των λιμενικών έχει προκαλέσει η τροπολογία για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος θεωρεί ότι η συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε ένα νέο στρατηγικό και διακλαδικό φορέα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος είναι επιβεβλημένη και ενισχύει το ρόλο του.
Ωστόσο, προσθέτει σε ανακοίνωση της, «ελλοχεύουν μια σειρά από κίνδυνοι από τη στιγμή, που το νέο αυτό εγχείρημα δε λάβει σοβαρά υπόψη του ότι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα στελέχη του εκτός από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και τη φύλαξη θαλασσίων συνόρων έχει να διαχειριστεί τα θέματα της ναυτιλίας, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση σε όλη τη θαλάσσια ελληνική επικράτεια, εφαρμόζει την αλιευτική νομοθεσία και καταπολεμά την παράνομη αλιεία, συμβάλει στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου, ασκεί αρμοδιότητες στον αιγιαλό και την παραλία, παρέχει ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, προλαμβάνει και καταστέλλει τρομοκρατικές-εγκληματικές ενέργειες και οικονομικά εγκλήματα.»
Επισημαίνει επιπλέον ότι «πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση είναι η διατήρηση ενός ενιαίου και αδιαίρετου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου να μην κλονιστεί η δομή και λειτουργία του Σώματος, να αποφευχθεί η ένταξη εργαζόμενων ενός και του αυτού οργανισμού σε δυο διαφορετικούς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και η αποφυγή αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και δυσκολίας ορθολογικής αξιοποίησης των στελεχών του.»
Ακόμη η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λ.Σ. εξέφρασε την ικανοποίησή της «για την σύσταση του νέου αυτού επιτελικού οργάνου, αλλά και τη συμμετοχή σε αυτό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με προσωπικό μέσα και εξοπλισμό, το οποίο διατηρώντας τις αρμοδιότητές του θα συνεισφέρει στην κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης, σε οτι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός επεσήμανε ότι «δεσμεύουν όλα τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος για να καλύψουν την αδυναμία τους στην διαχείριση του Προσφυγικού» λέγοντας ότι η τροπολογία που αφορά στη σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή διαχείρισης του Προσφυγικού και στη δημιουργία Εθνικού Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, αποτελεί μια κατάφορη, ευθεία και επικίνδυνη αλλοίωση του χαρακτήρα της λειτουργίας του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ.
Επιπλέον υπογραμμίζει ότι: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικίνδυνη επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Με την άνευ προηγουμένου αυτή ρύθμιση, τόσο τα στελέχη, όσο και τα επιχειρησιακά Μέσα του Λιμενικού Σώματος, τίθενται πια, υπό τις εντολές του νεοσύστατου Εθνικού Συντονιστή, καταργώντας και καταστρατηγώντας, με αυτόν τον τρόπο, την ιεραρχία και τον ρόλο του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ. Επιπλέον, μέσω της συγκεκριμένης μεθόδευσης, μπαίνουν στο περιθώριο όλες οι άλλες σημαντικές αρμοδιότητες του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου, ο έλεγχος της αλιείας, η επικούρηση της ναυτιλίας και η ασφάλεια της ναυσιπλοίας, αφού για να επιχειρήσουν τα Μέσα του Λιμενικού σε αυτούς τους τομείς, θα πρέπει ο Αρχηγός του Σώματος, να λαμβάνει άδεια από τον Εθνικό Συντονιστή.»