Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα καυτά μέτωπα ενός δύσκολου Φθινοπώρου

Δημοσιεύτηκε στις 19/08/2019 09:42

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα καυτά μέτωπα ενός δύσκολου Φθινοπώρου

Ξεκινά μια δύσκολη περίοδος για τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα στην οικονομία και την καθημερινότητα.

Οι διακοπές για την κυβέρνηση τέλειωσαν, τα κεφάλια μέσα ενόψει πολύ σκληρού φθινοπώρου.

Από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Αθήνα όπως και οι περισσότεροι υπουργοί και οι συσκέψεις θα διαδεχθούν η μία την άλλη. Αλλωστε, τα προβλήματα όχι μόνον δεν μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυξήθηκαν.

Οι ανησυχίες για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση που θα επηρεάσει ασφαλώς και την εύθραυστη ελληνική οικονομία, είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, η κακή εικόνα που έδειξε το κράτος στη Σαμοθράκη, η προετοιμασία για τη ΔΕΘ αλλά και για τις κρίσιμες συνομιλίες με την τρόικα για τα πλεονάσματα, η διαχείριση της καθημερινότητας είναι τα αγκάθια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Μέχρι την Πέμπτη θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο καθώς εκείνη την ημέρα ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλα Μακρον, θα παραχωρήσει συνέντευξη στη γαλλική τηλέοραση και θα επιστρέψει την ίδια μέρα στην Αθήνα.

Η επισκέψιμη του Βερολίνο και η συνάντησή του με την Καγκελάριο Μερκελ  έχει καθοριστεί για τις 29 Αυγούστου. Στις 2-3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Ολλανδία και ακολουθεί το φθινόπωρο το σημαντικότατο ταξίδι του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Προτεραιότητες από σήμερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμουμ θα είναι τα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης με πρώτο το επενδυτικό και εν συνέχεια το φορολογικό.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» στο εκτενές ρεπορτάζ του Δ. Μανιάτη, ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσει τον πρώτο μήνα ενός πολιτικού κύκλου με πολλά καυτά μέτωπα για τη νέα κυβέρνηση, έξω και μέσα, σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Για πολλούς παρατηρητές, οι πολλαπλές μάχες αυτές θα δοκιμάσουν σε πρώτη φάση την ετοιμότητα και συνεκτικότητα της αυτοδύναμης κυβέρνησης που το προηγούμενο διάστημα μάλλον πέρασε θετικά και χωρίς κραδασμούς το τεστ του πρώτου μπαράζ νομοθετημάτων. Το είδος δε της αντιπολίτευσης που θα βρει μπροστά της θα είναι και ενδεικτικό των δυσκολιών αλλά και του βαθμού συναίνεσης που θα σημειωθεί στην άσκηση πολιτικής που έχει επιλέξει – παράλληλα με τις αξιολογήσεις των υπουργών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και πάντα στο μεγάλο φόντο της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας που αποτελούν «θηλιά» για τον λαό και την ανάπτυξη.

Στο ήπιο κομμάτι έχει προαναγγελθεί ένα σχέδιο ανάπλασης της ιστορικής περιοχής σε συνεργασία κυβέρνησης και Δήμου Αθηναίων. Η σύσκεψη που έλαβε χώρα πρόσφατα – με συμμετοχή έξι υφυπουργών και του νέου δημάρχου Κωστή Μπακογιάννη – είχε αυτό ως θέμα και θα αποτελέσει το μέρος ενός ενιαίου σχεδίου μεταβολής των όρων ζωής και καθημερινότητας της ζωηρής γειτονιάς. Αυτό είναι πιθανώς το εύκολο. Το δύσκολο και το ακανθώδες είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εφαρμογή του δόγματος «τάξη και ασφάλεια» που το βέβαιο είναι πως θα βρει αντιδράσεις. Οι εισηγήσεις για τον τρόπο είναι διαφορετικές, ενώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος η «χειρουργική» αντιμετώπιση της ανομίας. Θα δείξει, πάντως, το φθινόπωρο θα μετρηθούν πολλά στο εν λόγω μέτωπο που παρεμπιπτόντως είχε επενδύσει προεκλογικά η ΝΔ.

Ασυλο

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι πλέον γεγονός και ψηφισμένη από τη νέα Βουλή (από ΝΔ και Βελόπουλο για την ακρίβεια). Εν μέσω θέρους οι μόνες αντιδράσεις ήταν η υψηλή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής και δύο διαδηλώσεις φοιτητικών συλλόγων – όχι ακριβώς μαζικές αλλά και όχι ακριβώς αδιάφορες. Το φθινόπωρο θα φανεί αν μπορεί να εφαρμοστεί η νέα πραγματικότητα, αφού και μερίδα πανεπιστημιακών αντέδρασε με κείμενα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πάντως, έχει ήδη οργανώσει σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον τρόπο που η νέα διάταξη θα λάβει σάρκα και οστά.

Νέος συνδικαλιστικός νόμος

Αιχμή του υπουργείου Εργασίας το επόμενο διάστημα και η τροποποίηση του πλαισίου που θα παίρνονται οι αποφάσεις για απεργία στους εργασιακούς χώρους. Ηδη, το ΚΚΕ πρόλαβε και πήρε θέση με οξύτατες ανακοινώσεις – που υπομνηματίζεται και η ευθύνη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ – ενώ και τα συνδικάτα που ελέγχει το ΠΑΜΕ θα είναι επί ποδός πολέμου. «Το δικαίωμα στην απεργία και η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης κατακτήθηκαν με σκληρούς, αιματηρούς αγώνες. Σήμερα η μάχη για τις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες περνάει μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, από την ίδια τη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στις εξελίξεις και το κίνημα. Το ΠΑΜΕ έχει ήδη καλέσει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμαστούν καλά και σχεδιασμένα απέναντι στη νέα επίθεση κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων», έγραψε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Γκώγκου, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Σίγουρα το μέτωπο αυτό θα είναι καυτό.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι εύκολη. Αφορά το μεγάλο κάδρο της χώρας, όμως και είναι βασική παράμετρος των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης. Η μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα Ανγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό (όχι φίλο της χώρας) Μαρκ Ρούτε θα είναι κρίσιμες το επόμενο διάστημα, ενώ ο έλληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τους ξένους εταίρους πως θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ως σκέλος της μεγάλης διαπραγμάτευσης της χώρας και με στόχο το δικό του αναπτυξιακό πλάνο.

ΟΤΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να ψήφισε τις αλλαγές για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ και να είχε μαζί της μεγάλο μέρος δημάρχων και τοπικών αρχόντων ανά την επικράτεια, δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις παρατάξεων προσκείμενων στη ΝΔ που θα είναι μείζονες αντιπολιτεύσεις σε δήμους και δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή εξουσιών στους δημάρχους και άρα στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Λέτε να δούμε γαλάζιο εμφύλιο στο εν λόγω πεδίο;

Κόμμα

Οι λεπτές ισορροπίες της κυβέρνησης και του κόμματος, οι πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, το συγκεντρωτικής υφής νέο Μέγαρο Μαξίμου και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι μια δύσκολη εξίσωση. Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχει αυτοδυναμία, ο ίδιος είναι παντοδύναμος εσωτερικά λόγω της μεγάλης νίκης που κατήγαγε έναντι των πολιτικών αντιπάλων του, το σχήμα είναι ακόμη φρέσκο. Η μεγάλη όμως αστική παράταξη της χώρας είναι ένα σύνθετο μωσαϊκό τάσεων και προσώπων και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις…

in.gr