Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών ΕΕ : Επί τάπητος η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης
Σε λίγη ώρα ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει μια ισχυρή πολιτική δήλωση για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.
Εν αναμονή νεότερων δηλώσεων του Νίκου Δένδια για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Είχε προηγηθεί άτυπο πρωινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Νίκος Δένδιας στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας έτσι πρωτοβουλία για την διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην πρόσκληση του κ. Δένδια ανταποκρίθηκαν 21 Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ ενώ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Γκεντ Τσεκάι.
Πέτσας: Προσδοκούμε σε καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας
Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας προσδοκά η Ελλάδα, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΘΕΜΑ 104,6) υπενθυμίζοντας ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν οι Τούρκοι» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί.
Ισχυρή πολιτική δήλωση που θα καταδικάζει την στάση της Τουρκίας και την πρόκληση αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η προσδοκία της Αθήνας, σύμφωνα και με τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος τάχθηκε κατά της στρατιωτικοποίησης της διπλωματικής κρίσης με τη γειτονική χώρα.