Σύγχυση με τα αίτια θανάτου του 8χρονου – Είχε κάνει όλα τα εμβόλια ή όχι;

Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2019 20:17

Σύγχυση με τα αίτια θανάτου του 8χρονου – Είχε κάνει όλα τα εμβόλια ή όχι;

Σύγχυση  επικρατεί σχετικά με αίτια του θανάτου του οκτάχρονου παιδιού, ο οποίος έχασε τη ζωή του έχοντας –σύμφωνα με τις πρώτες εξετάσεις- στον οργανισμό του το μικρόβιο της διφθερίτιδας.

Σύγχυση για το αν το παιδί είχε εμβολιαστεί ή όχι

Συγκεκριμένα, το παιδί είχε μεγαλώσει σε δημόσιο ίδρυμα μέχρι τα πέντε του έτη, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλωνε σε ανάδοχη οικογένεια.

Σύμφωνα, πάντα με πληροφορίες, η ανάδοχη οικογένεια δεν είχε το βιβλιάριο εμβολιασμού του παιδιού, ώστε να επιβεβαιωθεί από την πρώτη στιγμή το ιατρικό ιστορικό του.

Αρχικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως, το παιδί είχε λάβει μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη, ενώ δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα.

Από την πλευρά του, ο  Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρει πως το παιδί ήταν μερικώς εμβολιασμένο. Σχετικά με την αιτία θανάτου του παιδιού κάνει λόγο για «υποψία διφθερίτιδας». Δείγματα θα σταλούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στο εξωτερικό για να πιστοποιηθεί η αιτία θανάτου.

Ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ σε δηλώσεις του συμφώνησε με τα παραπάνω, αλλά προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τόνισε δηλαδή πως το παιδί είχε πλημμελή εμβολιασμό και πως στο βιβλιάριο υγείας του έγραφε πως ο 8χρονος είχε κάνει εμβόλια μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας του.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ,  κ. Γιαννάκος, το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα γίνεται στα τρία έτη και στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε πραγματοποιηθεί. Το παιδί, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ είχε γεννηθεί με σύνδρομο down, ζούσε σε ίδρυμα από την ηλικία των δύο ετών έως τα πέντε του που υιοθετήθηκε από οικογένεια.

Ανατροπή

Ωστόσο, όπως αναφέρει το κεντρικό δελτίο του Open και του Alpha, η καρτέλα με το ιατρικό ιστορικό του 8χρονου έδειξε πως ο ίδιος είχε λάβει κανονικά και τις πέντε δόσεις του εμβολίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το παιδί, το οποίο είχε βεβαρημένο ιατρικό, φιλοξενήθηκε το 2011 στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», ενώ το 2013 μεταφέρθηκε στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, όπου έμεινε μέχρι να υιοθετηθεί.

Το Υπουργείο Υγείας, ήδη, έχει ξεκινήσει ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει το τι ακριβώς γίνεται στα δημόσια ιδρύματα και αν ακολουθείται, όπως θα έπρεπε, το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Τι αναφέρει το νοσοκομείο για τον οκτάχρονο

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Tι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.

Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.

Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook