Στρεπτόκοκκος: «Προσοχή, χωρίς όμως να πανικοβληθούμε» εξηγεί παιδίατρος

Δημοσιεύτηκε στις 18/08/2024 18:00

Στρεπτόκοκκος: «Προσοχή, χωρίς όμως να πανικοβληθούμε» εξηγεί παιδίατρος

Για τεταμένη προσοχή χωρίς όμως πανικό έκανε έκκληση η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτριων Αττικής, Άννα Παρδάλη, αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για τον στρεπτόκοκκο, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων.

«Πραγματικά φαίνεται ότι υπάρχει μία ακόμη συρροή κρουσμάτων και ο στρεπτόκοκκος είναι από ότι φαίνεται ένα μικρόβιο που αφορά όλες τις ηλικίες» εξήγησε η γιατρός.

«Εν προκειμένω για τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει σίγουρα να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, χωρίς όμως να πανικοβληθούν. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πάρα πολύ συχνό νόσημα» είπε και συνέχισε.

«Σκεφτείτε ότι στη διάρκεια των εξάρσεων, όπως είναι το χειμώνα (…) τα περιστατικά μπορεί να είναι και χιλιάδες κάθε μέρα.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά σε σχέση με τον όγκο των περιστατικών»

Συνήθως εκδηλώνεται στο ανώτερο αναπνευστικό με κάποια φάρυγγα, αμυγδαλίτιδα λιγότερο συχνά στο δέρμα, ενώ αυτή η μορφή, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή, είναι εξαιρετικά σπάνια και συνήθως πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό (…)».

Στρεπτόκοκκος: Να μην ανησυχούμε με τον όγκο των περιστατικών

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά σε σχέση με τον όγκο των περιστατικών» τόνισε ο παιδίατρος εξηγώντας:

«Προκαλείται είτε από διαδοχικές λοιμώξεις, κάτι που συμβαίνει ας πούμε στο τέλος του χειμώνα, είτε τώρα το καλοκαίρι στην περίοδο των διακοπών. Και αυτό θα πρέπει να το θυμούνται πάντα οι γονείς: Τα παιδιά δεν πρέπει να τα εξαντλούν. Γιατί τα παιδιά δεν έχουν όριο. Το παιχνίδι τους δεν δεν σταματάει ποτέ. Εκτίθενται ενδεχομένως σε σωματική κούραση.

»Διαταράσσεται ο ύπνος τους, Μπορεί να μην παίρνουν τα υγρά που χρειάζονται και όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση».

Εμβολιασμός για μηνιγγίτιδα

Για την μηνιγγίτιδα και τη διεύρυνση του προγράμματος εμβολιασμού, η ίδια σημείωσε:

«Με πολύ χαρά υποδεχτήκαμε την κοινότητα των παιδιάτρων, αυτή την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών και κατ επέκταση και των κρατικών θεσμών να εντάξουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ένα εμβόλιο το οποίο το έχουν ανάγκη τα παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη, αλλά και μια άλλη ομάδα, οι οποίοι είναι οι έφηβοι και στους οποίους έχουμε πάρα πολλά περιστατικά.

Είναι καλό που ξεκινήσαμε με τα βρέφη. Είναι το εμβόλιο το οποίο γίνεται στα πρώτα δύο χρόνια ζωής και σε ένα συλλογικό σχήμα τριών δόσεων.

Θα ευχόμασταν και προσδοκούμε όμως να επεκταθεί στο μέλλον και στους εφήβους, γιατί φέτος είχαμε αρκετά περιστατικά».  ΙΝ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook