Στον «αέρα» οι δομές του ΚΕΘΕΑ – Αίτημα ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων

Δημοσιεύτηκε στις 01/10/2024 16:37

Στον «αέρα» οι δομές του ΚΕΘΕΑ – Αίτημα ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων

Τη συνέχιση της εργασίας τους με την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό ζητούν οι εργαζόμενοι/-ες με ΕΣΠΑ στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη τη χώρα, περίπου 180 υπάλληλοι θεραπευτικού και διοικητικού προσωπικού, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του φορέα. Η επισφάλεια για το εργασιακό μέλλον αυτών των ανθρώπων αλλά και για τη βιωσιμότητα των δομών του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούν εδώ και χρόνια και που σε πολλές περιπτώσεις στηρίζονται σε αυτούς και όχι σε μόνιμο προσωπικό, προκύπτει από τη δημιουργία του νέου φορέα για τις εξαρτήσεις που δημιουργήθηκε μετά την πρόσφατη “μεταρρύθμιση” στην ψυχική υγεία.

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οι εργαζόμενοι/-ες με ΕΣΠΑ του ΚΕΘΕΑ ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας με την έκδοση απόφασης έγκρισης σκοπιμότητας με την οποία να διασφαλίζεται, αρχικά, η συνέχιση λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων δομών/υπηρεσιών μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 και, έπειτα, η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ήταν και η αρχική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας, χωρίς καμία διακοπή στη σχέση εργασίας τους και τη διασφάλιση ότι το προσωπικό που εργάζεται στο φορέα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα παραμείνει στην εργασία του με σταθερή σχέση εργασίας και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με τις εν εξελίξει αλλαγές στο πεδίο των εξαρτήσεων και ειδικότερα, την εργασιακή επισφάλεια των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου (ΙΔΟΧ) που στελεχώνουν επί του παρόντος τα προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. σε όλες τις περιφέρειες.

Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, που εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και με πόρους από το 2021-2027 λειτουργούν σε συνεργασία με τις υφιστάμενες μονάδες του ΚΕ.Θ.Ε.Α.. Έχουν στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών για νόμιμες και παράνομες μορφές εξάρτησης, τη μείωση βλάβης, τη στήριξη της οικογένειας καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης μετά τη θεραπεία. Είμαστε, συνολικά, περί τους 180 υπαλλήλους θεραπευτικού και διοικητικού προσωπικού, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και συμβάλλουμε καθοριστικά στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του φορέα, όπως απορρέει τόσο από το είδος και το σκοπό της εργασίας μας όσο και τις ανάγκες κάθε περιοχής, ανάγκες οι οποίες θα συνεχίζουν να υφίστανται και μετά την ίδρυση του νέου φορέα. Υπάρχουν, δε, περιοχές όπου η κάλυψη των αναγκών παρέχεται αποκλειστικά από προσωπικό ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση των πράξεων από κοινοτικούς πόρους ολοκληρώνεται στις 31/12/2024, χωρίς καμία περαιτέρω πρόβλεψη ανανέωσής τους.

Η παραπάνω συνθήκη, όχι μόνο μας κάνει να βιώνουμε εργασιακή ανασφάλεια, αλλά για το νέο οργανισμό αυτό θα σημαίνει την απώλεια εξειδικευμένου και πολύτιμου προσωπικού, που διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Στην ίδια βάση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο στρέφεται ενάντια και στις/στους εξυπηρετούμενες/ους καθώς θέτει υπό κίνδυνο το θεραπευτικό συνεχές, όταν εν τοις πράγμασι πλήττει τη σταθερότητα στα πρόσωπα αναφοράς.

Παράλληλα σύμφωνα με την αποκτηθείσα εμπειρία των εργαζομένων στο πεδίο, τα απολογιστικά δεδομένα από την αξιολόγηση των υπηρεσιών αλλά και τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα όπως αναδύονται από σχετικές στο πεδίο μελέτες, οι ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη αυξάνονται ραγδαία. Η ηλικία πρώτης επαφής με τη χρήση μειώνεται συνεχώς στο μαθητικό πληθυσμό, πολλαπλασιάζονται οι νόμιμες εξαρτήσεις και τα αιτήματα για θεραπεία αυξάνονται συνολικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ανακόλουθη η απόλυση εξειδικευμένου προσωπικού και, ιδιαίτερα, εφόσον οι μονάδες που δημιουργηθήκαν με ΕΣΠΑ αξιολογήθηκαν θετικότατα και ανταποκρίθηκαν πλήρως στο στόχο τους. Αντ’ αυτού, αναμένεται διασφάλιση για πλήρη στελέχωση των μονάδων και των προγραμμάτων του νέου φορέα και δη από μόνιμο, σταθερό προσωπικό. Άλλωστε η συνέχιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) αποτελεί δέσμευση του Υπουργείου Υγείας από το 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 555/31-3-2023 επιστολή του Υπουργού Υγείας και την υπ’ αριθμ. Α4γ/ΓΠ.61258/8-8-2017 (ΑΔΑ: 72Ξ465ΦΥΟ-5ΔΒ) απόφαση, από άποψη σκοπιμότητας, «μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης οι σχετικές δαπάνες λειτουργίας και υλοποίησης θα καλύπτονται κατά έτος από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας σε αντίστοιχους ΚΑΕ των
δικαιούχων. Ως ημερομηνία μετάβασης των εν λόγω δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό ορίζεται η 1/1/2025».

Επιπλέον, σύμφωνα με το N. 5129/2024 άρθ. 84 παρ. 8 εδ. α’: «Οι προϋπολογισμοί του οικονομικού έτους 2025 για το σύνολο των νομικών προσώπων, των θεραπευτικών μονάδων, των τμημάτων και των προγραμμάτων της παρ. 1 του άρθρου 29, από 1ης.1.2025 εκτελούνται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Α.Ε.».

Με βάση τα παραπάνω, αιτούμαστε:

την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας με την έκδοση απόφασης έγκρισης σκοπιμότητας με την οποία να διασφαλίζεται, αρχικά, η συνέχιση λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων δομών/υπηρεσιών μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 και, έπειτα, η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ήταν και η αρχική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας, χωρίς καμία διακοπή στη σχέση εργασίας μας.
τη διασφάλιση ότι το προσωπικό που εργάζεται στο φορέα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα παραμείνει στην εργασία του με σταθερή σχέση εργασίας και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άλλωστε οι ανάγκες της κοινωνίας για αναβαθμισμένες δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης και απεξάρτησης δεν μπορούν να βασίζονται σε προσωρινά προγράμματα.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook