Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το θέμα των τουρκικών προκλήσεων
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει σήμερα, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας εντός της αποκλειστικής κυπριακής ΑΟΖ
Την ώρα που παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αν ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής κυπριακής ΑΟΖ αλλά και λίγες ώρες μετά την επιχείρηση της κυβέρνησης να «δραματοποιήσει» την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο , αναμένεται να τεθεί εντός της ημέρας το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει σήμερα, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας εντός της αποκλειστικής κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση αύριο Τρίτη, να περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις.
«Παιχνίδια» Τσίπρα με φόντο τα εθνικά θέματα
Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες εντός της αποκλειστικής κυπριακής ΑΟΖ αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε χθες, εκτάκτως συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με στόχο να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – κατηγορούν πολλοί την κυβέρνηση – έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους σε μία προσπάθεια να δείξει η απερχόμενη κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένη να στείλει ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας σε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου τόνισε χθες, πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».
Έσπευσε να δηλώσει μάλιστα πως «η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».