Στην «εντατική» ο τουρισμός, βαρύ «πένθος» στην αγορά εργασίας και την οικονομία

Δημοσιεύτηκε στις 20/08/2020 23:09

Στην «εντατική» ο τουρισμός, βαρύ «πένθος» στην αγορά εργασίας και την οικονομία

Στις ράγες του χειρότερου οικονομικού σεναρίου κινείται ο τουρισμός, καθώς οι εκτιμήσεις που τείνουν να παγιωθούν και να μετατραπούν σε βεβαιότητες είναι πως τα έσοδα για τον κλάδο θα έχουν δραματική πτώση σε σχέση με πέρσι.

15 δισ. απώλεια εσόδων!

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις τα θέλουν να κυμαίνονται από 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ την ώρα που το 2020 τα έσοδα είχαν ανέλθει στα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η απώλεια 15 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις και σχολιασμό για το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής και των δραματικών επιπτώσεων που θα έχει όχι μόνο για τον κλάδο του τουρισμού, αλλά συνολικότερα για την ελληνική οικονομία.

Η κατάσταση του τουρισμού συμπαρασύρει τους συναφείς κλάδους της εστίασης και του επισιτισμού.

Η απόγνωση για το μέλλει γενέσθαι είναι το κυρίαρχο συναίσθημα τόσο των επιχειρηματιών του κλάδου που βρίσκονται σε αδιέξοδο όσο και για τους εργαζόμενους, κατά βάση εποχιακούς οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, εκ περιτροπής εργασίας και με ορίζοντα την ανεργία και ένα πενιχρό επίδομα.

Σε αυτό το πλαίσιο το ζήτημα νέων εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στον εν λόγω κλάδο γίνεται για ακόμα μια φορά επιτακτικό μέσα σε λίγους μήνες.

Το φθινοπωρινό πακέτο

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει κάτι νεότερο συγκεκριμένα γι’ αυτούς τους κλάδους, εν τούτοις λόγω των συνολικών αρνητικών επιπτώσεων που θα έχουν στην οικονομία, καθότι τουρισμός και εστίασης ουσιαστικά είναι σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας, επί τάπητος βρίσκεται στις κυβερνητικές συσκέψεις ένα φθινοπωρινό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Η βαριά σκιά που απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω και της νέας έξαρσης των κρουσμάτων, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση παράτασης αρκετών υφιστάμενων μέτρων, όπως των αναστολών συμβάσεων και των επιδομάτων ανεργίας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί, παράλληλα, μία νέα δέσμη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με φορελαφρύνσεις και μείωση εισφορών.

Το πιθανότερο είναι αυτές οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ όπου θα εξαγγείλει νέο οικονομικό πρόγραμμα, με πυρήνα τις μειώσεις φόρων και εισφορών όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλαίσιο είτε επέκτασης υφιστάμενων μέτρων είτε θέσπισης νέων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τόνισε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά, αλλά η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους όσοι έχουν υποστεί οικονομική ζημία από την πανδημία.

Θα επεκταθούν οι αναστολές συμβάσεων για όσο χρειαστεί

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι οι αναστολές εργασίας θα επεκταθούν για όσο διάστημα χρειαστεί.

Για τις καθυστερήσεις στις καταβολές του Ιουλίου, ο Πέτσας διευκρίνισε ότι έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για να δηλώσουν οι εργοδότες τους εργαζομένους τους για τον μήνα Ιούλιο έως τις 24 Αυγούστου και η καταβολή θα γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Ωστόσο η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση όχι μόνο για τις παλινωδίες στην υγειονομική διαχείριση που οδήγησε και σε πλήγματα κατά του τουρισμού αλλά και γι’ αυτές καθ’ αυτές τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει στον κλάδο η πολιτική της.

Ειδικότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν μείνει χωρίς εισόδημα ακόμα και χωρίς το επίδομα ειδικού σκοπού.

Χωρίς εισόδημα ολόκληρο το καλοκαίρι

«Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως στον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, αφέθηκαν από την κυβέρνηση χωρίς εισόδημα για ολόκληρο το καλοκαίρι», τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εργασίας, «οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα λάβουν τελικά το πενιχρό επίδομα -στην καλύτερη περίπτωση 534 ευρώ- στο τέλος του Αυγούστου!».

«Υποχρεώθηκαν δηλαδή από την κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να περάσουν όλο το καλοκαίρι με μηδενικό εισόδημα! Επίσης, όσοι εργαζόμενοι στον επισιτισμό κατάφεραν να μπουν στις ρυθμίσεις του ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτοι έως και δύο μήνες», εξήγησε η κα Αχτσιόγλου και υπογράμμισε:

«Οι εργαζόμενοι της χώρας φτωχοποιούνται βίαια με αποκλειστική ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Βρούτση ενώ οι τελευταίοι σφυρίζουν αδιάφορα».

Αναποτελεσματικά τα μέτρα

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει αναποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα του επισιτισμού και ζητά από την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σαφές σχέδιο για τον χειμώνα.

«Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ήρθαν αργά και αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Κατά συνέπεια, το φόβο από την πανδημία διαδέχθηκε ένα κύμα εργασιακής ανασφάλειας και έκρηξης της ανεργίας. Ειδικά στον τομέα του Τουρισμού-Επισιτισμού η κρίση επιδεινώνεται από τα λάθη και την προχειρότητα», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει:

«Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι επιτέλους αύριο θα δοθούν τα επιδόματα των 534 ευρώ, μετά από την πίεση της Ομοσπονδίας και τις ανακοινώσεις μας. Όμως για όσους εντάχθηκαν στο αποτυχημένο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αυτό το ποσό αφορά τον περασμένο… Ιούνιο.

Το επίδομα του Αυγούστου θα δοθεί τον …Οκτώβριο

Κατά λογική συνέπεια η οικονομική στήριξη για τον τρέχοντα μήνα (Αύγουστο) θα κατατεθεί τέλη Οκτωβρίου. Χωρίς να αναρωτηθεί κανείς πώς περνούν οι οικογένειες των ανέργων-δικαιούχων.

Όσοι δεν προσελήφθησαν θα λάβουν επίδομα μόλις 400 ευρώ για το 3μηνο του καλοκαιριού και μάλιστα υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το προηγούμενο χειμώνα έλαβαν επιδότηση ανεργίας για 80 ημέρες. Και δεν θα ενισχυθούν όσοι πήραν επίδομα για 79 ή 81 ημέρες…

Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι

Καλούμε το υπουργείο εργασίας και την κυβέρνηση να σταματήσει τις προχειρότητες, τις παλινωδίες και να διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων ενισχύσεων. Κυρίως δε να συνεργαστεί με τα αρμόδια όργανα των εργαζομένων του κλάδου, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σαφές σχέδιο για την στήριξη των εργαζομένων τον προσεχή δύσκολο χειμώνα», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και χωρίς να υπάρχει ορατό στον ορίζοντα ένα πλαίσιο μέτρων για την ανάσχεση της ύφεσης είναι βέβαιο ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς για χιλιάδες εργαζόμενους και μικρομεσαίους στο χώρο του τουρισμού καθώς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν αυτό το καλοκαίρι το εισόδημα που άλλες χρονιές τους βοηθούσε «να βγάλουν» τη χρονιά.

Ενδεικτικά των γενικότερων τάσεων στην οικονομία είναι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία.

Σε 1.095.997 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο του 2020 έναντι 1.126.173 ατόμων τον Ιούνιο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -2,68%) και έναντι 970.201 ατόμων τον Ιούλιο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +12,97%).

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook