Στη Θεσσαλονίκη δίνουν ραντεβού οι πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας
Με κεντρικό σύνθημα «Co-Creating Innovation: scaling-up from local to global», ξεκινά την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου η 10η Διεθνής Συνάντηση «Ζωντανών Εργαστηρίων» (Living Labs)-Open Living Lab Days 2019, η οποία που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το Open Living Lab Days (OLLD) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με τις προκλήσεις του «σήμερα» και του «αύριο» της κοινωνικής καινοτομίας. Στην 3ήμερη συνάντηση φέτος θα συμμετέχουν περισσότερες από 40 κορυφαίες προσωπικότητες-ομιλητές και περισσότεροι από 130 συντονιστές εργαστηρίων από 30 και πλέον χώρες, ενώ ο βασικός διάλογος θα επικεντρωθεί στην συνδυαστική δημιουργία (co-creation, co-design) ερευνητών, επιχειρηματιών και κοινωνίας.
Το φόρουμ θα ανοίξει η επικεφαλής του τμήματος διευκόλυνσης του εμπορίου της οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE), Maria Rosaria Ceccarelli. Η Ceccarelli έχει περισσότερα από 21 χρόνια εμπειρίας στη Διευκόλυνση Εμπορίου & Μεταφορών και Ηλεκτρονικών Επιχειρήσεων εντός της UNECE, όπου είναι υπεύθυνη επίσης και για τα United Nations Centre for Trade Facilitation and Electronic Business (UN/CEFACT). Ηγείται μιας ομάδας περίπου 400 εμπειρογνωμόνων που εργάζονται σε έργα διευκόλυνσης του εμπορίου και του ηλεκτρονικού επιχειρείν (eBusiness) με τη χρήση κυρίως εφαρμογών Blockchain και Internet-of-Things.
Ανάμεσά στους προσκεκλημένους ομιλητές είναι και ο “γκουρού» της επιχειρηματικότητας, Sami Mahroum, διευθυντής του INSEAD’s Innovation and Policy Initiative και του Dubai Future Foundation. Το INSEAD ή αλλιώς «Business School for the World» Με έδρα στη Γαλλία, τη Σιγκαπούρη και το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάθε χρονιά κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία Business Schools σε όλο τον κόσμο, ενώ πρωτοπορεί και στον αριθμό αποφοίτων που συγκαταλέγονται στους 100 καλύτερους CEOs παγκοσμίως.
Ο λόγος θα δοθεί και στον Seth Schultz, ιδρυτή και CEO της Urban Breakthroughs, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στο αστικό περιβάλλον. Έχοντας αποκτήσει εμπειρία μέσα από θέσεις ευθύνης στο US Green Building Council, στο Clinton Foundation, στο C40 Cities Climate Leadership Group και τώρα στο Global Covenant of Mayors ο Schultz αναπτύσσει επί του παρόντος μοντέλα αποτελεσματικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ πόλεων και επιχειρήσεων για τη δημιουργία βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος. Σήμερα, μεταξύ άλλων, υπηρετεί ως Ειδικός Σύμβουλος της διεθνούς συμμαχίας Global Covenant of Mayors on Research & Innovation, ενώ υπήρξε επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) σχετικά με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C (“Global Warming of 1,5 °C”).
Εξυπνες πόλεις
Την εμπειρία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα καταθέσει και ο Καθ. Pieter Ballon, ο οποίος διευθύνει την ερευνητική ομάδα SMIT ((Studies on Media, Innovation and Technologies) στις Βρυξέλλες. Η τεχνογνωσία του επικεντρώνεται στην επιχειρηματική μοντελοποίηση, στην ανοιχτή καινοτομία, στη βιομηχανία ασύρματης τηλεπικοινωνίας, καθώς και στην περιοχή των «έξυπνων πόλεων». Διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος και ηγέτης ερευνητικής ομάδας στον Netherland’s Organisation of Applied Scientific Research, καθώς και συντονιστής της πρωτοβουλίας Wireless World Initiative (WWI). Ορίστηκε από τιε Βρυξέλλες ως ο πρώτος πρεσβευτής για “Smart Cities” και διατελεί επίσης διεθνής γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων.To βιβλίο του με τίτλο: «Έξυπνες» πόλεις: πώς η τεχνολογία κρατάει τις πόλεις μας “ζωντανές” και πιο “έξυπνες” έγινε ανάρπαστο.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονται και αρκετά στελέχη της ΕΕ, όπως ο επικεφαλής του τμήματος ‘LIFE and H2020 Energy, Environment, Resources’ στον εκτελεστικό οργανισμό της ΕΕ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Patrik Kolar (πρόκειται για τον εκτελεστικό οργανισμό της ΕΕ που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα που βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις να παραμένουν ανταγωνιστικές, καθώς και προγράμματα στους τομείς της έρευνας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της αλιείας). Επίσης ο Svetoslav Mihaylov, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων της ΕΕ-DG Connect, ο επικεφαλής της Μονάδας D2 “Μελλοντικά Συστήματα Αστικής Κινητικότητας” – DG RTD, Jean-François Aguinaga, ο μηχανικός Marc Duponcel από τη Γενική διεύθυνση Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ-DG AGRI, ο υπεύθυνος πολιτικών της ΕΕ για την Έρευνα & Τεχνολογία, Linden Farrer, κ.ά.