Την διακυβερνητική συμφωνία για τον διασυνδετικό αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) θα υπογράψουν αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα.
Ο κ. Χατζηδάκης που αναχωρεί σήμερα για τη Σόφια, θα έχει αύριο συνάντηση με την κα Πέτκοβα, ενώ μετά την τελετή υπογραφής θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.
Ο υπουργός ΠΕΝ επιστρέφει στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας. Θα διασυνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ) και μελλοντικά με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι θα παρέχει στη Βουλγαρία αρχικά και στην ευρύτερη περιοχή στη συνέχεια, πρόσβαση σε αέριο από την Κασπία αλλά και σε υγροποιημένο αέριο. Ο προϋπολογισμός του αγωγού είναι 240 εκατ. ευρώ, σημαντικό τμήμα των οποίων θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια.
Την μελέτη, κατασκευή και τη λειτουργία του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία ICGB, μέτοχοι της οποίας είναι η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON. Η αρχική μεταφορική ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο με δυνατότητα επαύξησης στα 5 δισ. κ.μ..
ΑΠΕ-ΜΠΕ