Σταθερά προσηλωμένη στην «πράσινη» ατζέντα η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στις 03/10/2019 07:17

Σταθερά προσηλωμένη στην «πράσινη» ατζέντα η κυβέρνηση

Σταθερά προσηλωμένη στην «πράσινη» ατζέντα δηλώνει η κυβέρνηση -και το αναδεικνύει τόσο σε επίπεδο διακηρύξεων όσο και δράσεων, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου ανέλαβε τη φιλόδοξη -όπως ο ίδιος σημείωσε- δέσμευση να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στην προγραμματισμένη απεξάρτηση από το λιγνίτη, ακολούθησε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με βασικό στόχο, την οργάνωση, εκπόνηση και παρακολούθηση του προγράμματος μετάβασης της χώρας στη νέα «πράσινη» πραγματικότητα, ως το 2030.
Και χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός επανήλθε στην «πράσινη» ατζέντα, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS, μια μονάδα που θα αφήνει ελάχιστο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Μια επένδυση που είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης:
-Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής
-Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας (κίνηση που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας αφενός, την πτώση της τιμής του ρεύματος αφετέρου)
-Περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας», που προκαλεί η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.
Στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος για μια χώρα που παράγει λιγνίτη, παρατήρησε από τη Βοιωτία ο πρωθυπουργός, μην παραλείποντας να συγκρίνει το δικό του σχέδιο με εκείνο της Γερμανίας που προβλέπει απεξάρτηση από το λιγνίτη το 2038. «Εμείς, όμως, είμαστε πολύ πιο φιλόδοξοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η μετάβαση στη νέα αυτή εποχή θα προχωρήσει βάσει του σχεδίου της ΔΕΗ πάνω στο τρίπτυχο, οικονομικά της εταιρείας – διασφάλιση των εργαζομένων – προστασία του περιβάλλοντος, με ειδική μέριμνα όμως για τις περιοχές που συνεχίζουν να είναι σήμερα εξαρτημένες από το λιγνίτη: Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντικές πρόνοιες.
Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέτει το στόχο να γίνουν οι περιοχές αυτές πόλος νέων επενδύσεων, με έμπρακτη στήριξη από την Ε.Ε. σε τεχνογνωσία και πόρους, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Οι παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης δεν σταματούν πάντως εδώ: στην επόμενη συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα ανάψει «πράσινο φως» για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συνολικής ισχύος 461 μεγαβάτ, δύο επενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Επίσης: εντός του 2020 απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σύντομα οι ΑΠΕ να έχουν γίνει η κύρια πηγή ενέργειας για την Ελλάδα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται εξάλλου και το προς ψήφιση Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.
Τέλος, εντός του 2020 θα εκπονηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, με οργάνωση της αγοράς νέων οχημάτων και της χωροθέτησης σταθμών για τη φόρτισή τους. Η αρχή θα γίνει από τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτροκίνητα, υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook