Σταϊκούρας στο MEGA: Βαθιά ύφεση το 2020, ισχυρή ανάκαμψη το 2021

Δημοσιεύτηκε στις 01/10/2020 11:51

Σταϊκούρας στο MEGA: Βαθιά ύφεση το 2020, ισχυρή ανάκαμψη το 2021

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για όλα τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας.

Ο κ.Σταϊκούρας κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο διατύπωσε ενστάσεις για δομή φιλοξενίας στο νομό Φθιώτιδας.

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως ουδεμία διαφωνία διατύπωσε στο υπουργικό. «Ειδικά στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στις  Θερμοπύλες, έχει δημιουργηθεί από το 2016 μια δομή και με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αυτή η δομή το 2021 θα πάει προς αξιοποίηση. Άρα θα πρέπει η κατεύθυνση της κυβέρνησης να είναι προς το κλείσιμο της δομής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για το κλείσιμο της δομής το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο νομός Φθιώτιδας να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί στην εθνική προσπάθεια» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στη συνολική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι η επιτυχία της αποδεικνύεται από τον περιορισμό των δομών φιλοξενίας της περιφέρειας και των ξενοδοχείων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ειδικότερα για τα Καμένα Βούρλα, σημείωσε πως το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο φιλοξενίας μικρός αριθμός ανήλικων προσφυγόπουλων, που «πρόκειται σύντομα να φύγει».

«Βαθιά ύφεση το 2020, ισχυρή ανάκαμψη το 2021»

Στα θέματα του χαρτοφυλακίου του και ενόψει του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα βγει την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε αν υπάρχει πρόβλεψη για πιθανές ζημιές λόγω ενός ενδεχόμενου lockdown.

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, τονίζοντας πως «εχουμε ένα βασικό σενάριο με το οποίο κινείται ο προϋπολογισμός για το 2020 και το 2021».

Εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι βαθιά, και θα κινηθεί κοντά στις εκτιμήσεις που είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2020. «Άρα δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε το βασικό σενάριο με το οποίο κινούμαστε», είπε τονίζοντας ότι η ύφεση για το 2020 θα βρεθεί πέριξ του 8%.

«Προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021, στην οποία αν προσθέσουμε και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι εξαιρετικά ισχυρή και θα καλύψει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της ύφεσης του 2020» συμπλήρωσε.

Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο σταδιακά η υγειονομική κρίση.

Σχετικά με το αν αντέχει η οικονομία ένα lockdown, ο κ.Σταϊκούρας εξήγησε ότι όσο πιο αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο εκτείνονται σε βάθος χρόνου, τόσο πιο οδυνηρές θα είναι οι επιπτώσεις.

«Εχει μετρηθεί ότι ένα lockdown έχει επιπτωσεις της τάξης του 2,5% στο ΑΕΠ μιας ευρωπαϊκής χώρας. Άρα, οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία από ένα γενικό lockdown είναι τραγικές».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας, τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στηριχθεί -στο βαθμό του εφικτού- οποιαδήποτε επιλογή κάνει η κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για τα παράπονα που διατυπώνονται σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές για τους εργαζόμενους του ΣυνΕργασία, και το επίδομα ανεργίας.

Όπως παραδέχθηκε κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν και καθυστερήσεις. «Ωστόσο για πρώτη φορά το κράτος σε έξι μήνες έχει φτιάξει 7 ηλεκτρονικές πλατφόρμες και παρέχει πόρους στην πραγματική οικονομία».

Τέλος αναφέρθηκε και στην επιστρεπτέα προκαταβολή τονίζοντας ότι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων της 3ης επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή θα ξεκινήσει το Νοέμβριο.  Στην 4η επιστρεπτέα προκαταβολή εντάσσονται οι επιχειρήσεις των πληγέντων περιοχών.

Για το 2021 θα γίνουν μειώσεις φόρων – σε ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, για να γίνουν πρόσθετες μειώσεις ΕΝΦΙΑ ή οποιουδήπτε φόρου σε μόνιμη βάση «θα πρέπει να κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στις ρυθμίσεις για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο του lockdown.

Όπως είπε εξετάζεται η δυνατότητα για πρόσθετες ρυθμίσεις για τις οφειλές των νοικοκυριών που δημιουργήθηκαν μετά τον Απρίλιο και το lockdown. Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Οκτωβρίου.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook