Μετά τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, μέτρο που ισχύει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, νέα τροπολογία επιχειρεί να δώσει μία επιπλέον λειτουργική ανάσα στο Κέντρο.
Πιο συγκεκριμένα και για πρώτη φορά σπουδαστές του ΙΕΚ θα μπορούν να πραγματοποιούν αμισθί την πρακτική τους, καλύπτοντας έτσι έκτακτες ανάγκες.
Αναλυτικότερα και όπως προβλέπει ο νομοθέτης, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ενισχύεται η στελέχωση των ασθενοφόρων σε περιόδους εκτάκτων ή αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών (όπως δηλαδή συμβαίνει κάθε καλοκαίρι), κατά τις οποίες το διατιθέμενο προσωπικό δεν επαρκεί.
Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές και κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η ενίσχυση των πληρωμάτων με σπουδαστές υπό την προϋπόθεση πως έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το θεωρητικό μέρος των σπουδών τους.
Επίσης, και όπως διευκρινίζεται στην ίδια τροπολογία, «σε περίπτωση που δεν διαθέτει ο σπουδαστής την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης Β’ κατηγορίας, θα καλύπτει υποχρεωτικά τη θέση του συνοδηγού ασθενοφόρου».
Εκατοντάδες κενά
Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται πως και φέτος η έναρξη της τουριστικής περιόδου βρίσκει το Κέντρο Αμεσης Βοήθειας με εκατοντάδες κενά. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει προκηρύξεις για 781 συνολικά μόνιμους διασώστες, υλοποιώντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι προσλήψεις αυτές – οι οποίες κατ’ εκτίμηση θα ολοκληρωθούν τα δύο επόμενα έτη – δεν αναμένεται να ανατάξουν επιχειρησιακά το ΕΚΑΒ στην πράξη, καθώς οι θέσεις είναι σχεδόν ισάριθμες με το επικουρικό προσωπικό που ήδη απασχολείται και αναμένεται να μονιμοποιηθεί.
Εξού άλλωστε και η διοίκηση του Κέντρου επιμένει να ζητά αφενός τη μονιμοποίηση του (απαραίτητου) επικουρικού προσωπικού και αφετέρου συνεχίζει να επαναλαμβάνει την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον 800 διασωστών.
Μετακινήσεις
Υπό τα δεδομένα αυτά, παράλληλα ενεργοποιείται και φέτος το καλοκαίρι ένα ακόμα έκτακτο μέτρο που τείνει να γίνει μόνιμο – αυτό δηλαδή της εθελοντικής μετακίνησης διασωστών από τα αστικά κέντρα σε τουριστικές (με έμφαση στα νησιά) περιοχές.
Στόχος είναι το «δανεικό» αυτό προσωπικό (κάθε χρόνο δηλώνουν ενδιαφέρον περί τους 500-600 εργαζομένους του Κέντρου) να αποτελέσει το κλειδί για το… ξεκλείδωμα ενός δεύτερου ασθενοφόρου σε νευραλγικά σημεία του χάρτη, όπως είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Τήνος, η Νάξος κ.ο.κ.
Σε ισχύ όμως παραμένει και η ΠΝΠ, ώστε να συνεχίσουν σε περιοχές χωρίς τομείς ΕΚΑΒ να δραστηριοποιούνται ως οδηγοί ασθενοφόρων μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο περσινός άλλωστε απολογισμός ήταν θετικός: Από τις αρχές Ιουλίου του 2023 έως και τον Οκτώβριο είχαν τοποθετηθεί στα Κέντρα Υγείας 75 απομακρυσμένων περιοχών 159 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα ίδια δεδομένα επίσης έδειξαν πως αυξήθηκαν οι βάρδιες κατά 30%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 3.823 διακομιδές από μεικτά πληρώματα.