Σωτ. Τσιόδρας: Σε επαγρύπνηση με το παραμικρό σύμπτωμα για να μην έχουμε επάνοδο της επιδημίας
Τώρα που αυξάνονται οι επαφές μας θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση με το παραμικρό σύμπτωμα, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας στη αποψινή του ενημέρωση, πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.
«Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι, όλοι ανήκουμε σε μια κοινή προσπάθεια η οποία προστατεύει μεν τις ευπαθείς ομάδες περισσότερο αλλά μας αφορά όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε έγκαιρα πλέον τα συμπτώματα που θα μας καθοδηγήσουν στον έγκαιρο εργαστηριακό έλεγχο, στην άμεση διάγνωση, στην ιχνηλάτιση των επαφών, στην απομόνωση και στην αποφυγή της διασποράς του ιού. «Σε αυτή την προσπάθεια είναι χρέος μας να συμβάλλουμε από κοινού για να μην έχουμε επάνοδο σε μια επιδημία η οποία θα πιέσει το σύστημα υγείας, θα πιέσει όλους μας».
Ελπίζουμε ότι κάποιες από τις 100 προσπάθειες για το εμβόλιο θα καρποφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου
Μιλώντας για τις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικό εμβόλιο, τόνισε ότι πάνω από 100 ομάδες διεθνώς κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάση 1 και 2. «Στις φάσεις αυτές έχουμε μελέτες που αφορούν αριθμό εθελοντών που λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου προκειμένου να καθοριστεί η σωστή δόση, να ανιχνευθούν αντισώματα ή πιθανές παρενέργειες του εμβολίου» εξήγησε ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στη φάση 3 αυτό που εξετάζεται είναι η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες. «Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους»
Αβέβαιο ακόμα αν οι υψηλές θερμοκρασίες «σκοτώνουν» τον κορονοϊό
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού, ο Σ. Τσιόδρας τις χαρακτήρισε αβέβαιες. Όπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού». Μακάρι ένα τέτοιο σενάριο να μην είναι υπαρκτό, εξήγησε ο κος Τσιόδρας, και είπε ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να συζητείται μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό», εξήγησε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Ο κος Τσιόδρας είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές έως ότου φύγουν από τη χώρα.
Ογδόντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ
Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 6 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.632, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 35 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 146 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 39 ήταν γυναίκες. Ογδόντα ένας άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ