Σκηνές χάους στη Βουλή: Όλοι εναντίον όλων για μειονότητα, αγανακτισμένους και ακροδεξιά

Θεατές ενός σκηνικού γενικευμένης έντασης, με φωνές, αλληλοκατηγορίες και βαρύτατους χαρακτηρισμούς που ξεπερνούν κατά πολύ τα θεσμικά όρια του πολιτικού διαλόγου, έγιναν όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της Ολομέλειας στη Βουλή. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών Παναγιώτη Δουδωνή (ΠΑΣΟΚ) και Οζγκιούρ Φερχάτ (ΝΕΑΡ) που αφορούσαν μηνύσεις από τους Σπαρτιάτες και από δημοσιογράφο στη Θράκη ο οποίος μιλούσε για τη μειονότητα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση άνοιξε, το λόγο πήραν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαμορφώνοντας ένα αδιανόητο παζλ αντεγκλήσεων με αναφορές στο Ισραήλ, τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, αλλά και τον Ρώσο καταδικασμένο Βίνικ.
Η ΧΑ και οι αγανακτισμένοι
Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Δουδωνής, ο οποίος εγκαλείται από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, για δηλώσεις που έχει κάνει κατά το παρελθόν.
«Δεν είμαι Καραμανλής για να κρύβομαι πίσω από την παρερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος. Δεν είμαι επίσης Τριαντόπουλος να αποφεύγω την προανακριτική εξέταση για να μη βαρύνει η κατηγορία μου και για να μην κατηγορηθούν και άλλα πολιτικά πρόσωπα», είπε ο κ. Δουδωνής, τον οποίο έσπευσε να υποστηρίξει η κ. Κωνσταντοπούλου, αφήνοντας αιχμές για σχέσεις της ΝΔ με την ακροδεξιά.
«Μητσοτάκης, Τριαντόπουλος, Καραμανλής κρύβονται πίσω από την ΚΟ της ΝΔ και τις διαδικασίες της ασυλίας, μεθοδεύοντας συγκάλυψη στην προανακριτική. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε εχθές τις ρατσιστικές κορώνες, έχοντας βάλει χουντικό ρατσιστή στο υπουργείο Μετανάστευσης, τον κ. Βορίδη», ανέφερε, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νότη Μηταράκη, να απαντά: «Ελλείψει θέσεων προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Μετανάστευσης. Η σημερινή της τοποθέτηση ήταν απαράδεκτη και πρέπει να απαλειφθεί από τα πρακτικά».
«Να θυμάστε ότι για να έχουμε δημοκρατία κάποιοι πάλεψαν, όχι ο κ. Βορίδης ο χουντικός, κάποιοι άλλοι που έχουν τη δημοκρατία και το λαό πολύ ψηλά», απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον Νίκο Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει: «Ακούω από πτέρυγες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι έχουμε ακροδεξιές φωνές στο κοινοβούλιο, που εμφανίζονται πάνοπλες. Ευθαρσώς όλα τα στελέχη που υπηρέτησαν τον ΛΑΟΣ πέρασαν από την είσοδο και τώρα ασκούν διοίκηση στη ΝΔ».
«Επειδή ο κ. Παππάς μάλλον έχει μεγάλο κενό μνήμης. Η ΧΑ γεννήθηκε στη πλατεία των αγανακτισμένων παρέα με σας. Εσείς ήσασταν στις πλατείες, ο ένας στην πάνω, ο άλλος στις κάτω, και εμείς είμασταν με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και δώσαμε τη μάχη να μείνει η χώρα στο ευρώ», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να πει κανείς τι φταίτε εσείς που μαζεύτηκαν και οι Χρυσαυγίτες; Όμως, αυτό έγινε επίσημη πολιτική συμμαχίας κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Δήμα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ έριξαν την κυβέρνηση – μη μας κοροϊδεύετε μπροστά στα μούτρα μας. Όχι μόνο ρίξατε την κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια, η τότε πρόεδρος της Βουλής, δική σας βουλευτής τότε και πρόεδρος, όπως έχει καταγγελθεί από το ΚΚΕ, υπήρξε η πρόεδρος που υποστήριζε και προστάτευε τη ΧΑ στο κοινοβούλιο σε κάθε συνεδρίαση».
«Είσαι ψεύτης», φώναξε ο Νίκος Παππάς, με τον κ. Γεωργιάδη να επανέρχεται: «Είμαι ψεύτης; Το 2013 έγιναν αυτά και το αποτέλεσμα της δίκης βγήκε το 2020 – τόσο πολύ πολεμήσατε τη ΧΑ, που 5 χρόνια δεν καταφέρατε ούτε τη δίκη να τελειώσετε, γιατί δεν βρίσκατε αίθουσα. Ποιος είχε πραγματική πολιτική συμμαχία στην αίθουσα με ΧΑ θυμόμασταν».
Νέα κόντρα Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή
Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε και τις αναφορές της κ. Κωνσταντοπούλου, πως είναι «αρνητής του Ολοκαυτώματος» λέγοντας πως είχε επιτρέψει να συνδεθεί το όνομά του με βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη. «Αντίθετα, εσείς παραμένετε αντισημίτης, υβρίζετε το κράτος του Ισραήλ, δεν έχετε πει μια κουβέντα για τη Χαμάς», είπε και προκάλεσε τη συνάδελφό του να απαντήσει αν υπήρξε δικηγόρος του Βίνικ, που ήταν ο πρώτος κρατούμενος που ζήτησε ο Πούτιν να επιστραφεί από τις ΗΠΑ στην Ρωσία.
«Ποια είναι η σχέση σας λοιπόν με το καθεστώς της Ρωσίας; Καλά σας αρέσει να κουνάτε το δάχτυλο στους άλλους, αλλά όταν είναι να δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, τον αποφεύγετε. Μαθήματα, εσείς ειδικά, δικηγόρος διαφόρων σκοτεινών υποθέσεων – βλέπε βιαστής γυναικών με την τυρόπιτα – δεν θα ξανακάνετε. Δεν έχετε ηθικό δικαίωμα», τόνισε.
«Κύριε Γεωργιάδη, δεν ξέρω αν ευθύνομαι που έκλεισε η φωνή σας και είστε σε εκνευρισμό και αρχίσατε να επιτίθεστε στους βουλευτές μας. Την εξαλλοσύνη θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε», απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε μεγάλη ένταση στην αίθουσα, καθώς αναφέρθηκε σε πληροφορίες που λένε πως ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας, ήταν στον βιβλιοπωλείο του Άδωνι Γεωργιάδη λίγο πριν την ανθρωποκτονία.
«Ξέρετε ότι υπερασπίζομαι τη μνήμη του Γρηγορόπουλου, που τον δολοφόνησε ο Κορκονέας και η σύζυγός του κατέθεσε στο δικαστή ότι τον στηρίξατε μόνο εσείς. Και υπάρχει η πληροφορία ότι πριν διαπράξει τη δολοφονία ήταν στο βιβλιοπωλείο σας. Λαμπρή ευκαιρία να το διαψεύσετε ή να το επιβεβαιώσετε», σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Παππά, να ωρύεται από τα έδρανα και τον προεδρεύοντα να επιχειρεί να επιβάλει την τάξη.
Το λόγο πάντως πήρε και ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη και του είπε πως στους αγανακτισμένους η ΝΔ είχε συνασπιστεί με τα υπόλοιπα κόμματα κατά της τότε κυβέρνησης. «Στα τότε γεγονότα, από τη μια ήταν το ΠΑΣΟΚ και, από την άλλη, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΧΑ και όλοι οι υπόλοιποι μαζί. Αυτά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Θα μας τρελάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης, που νομίζουν ότι θα ξαναγράψουν την ιστορία», τόνισε.
Αιχμές και υπόνοιες για τη μειονότητα
Την ίδια ώρα, αναπτύχθηκε στην αίθουσα και μία παράλληλη συζήτηση που εκκίνησε από τη μήνυση την οποία κατέθεσε δημοσιογράφος της Ροδόπης κατά του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, και πήρε επικίνδυνες διαστάσεις με αναφορές στους προεκλογικούς (2023) υπαινιγμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ρόλο και τη σχέση των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το τουρκικό προξενείο στη Θράκη.
Λάδι στη φωτιά έριξε ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ υιοθέτησε τις επίμαχες αναφορές. «Είμαι ένας ελεύθερος βουλευτής, που προσπαθώ για τη χειραφέτηση της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2023, έκανε δημόσια καταγγελία ότι έγινε παρέμβαση στις εκλογές, στη βούληση της μειονότητας, που ανέφερε δημοσίως ότι σχημάτισε φάκελο που θα δώσει στον κ. Ερντογάν», είπε ο βουλευτής.
Και αναφερόμενος στον κ. Φερχάτ, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο μειονοτικούς βουλευτές, τον Μουσταφά και τον Γιουσούφ, που ήταν γνήσιοι αριστεροί, που δεν είχαν αυτή τη τάση. Δεν είμαι δεσμευμένος σαν αυτόν (Φερχάτ), αλλά ελεύθερος. Ο κ. Ανδρουλάκης με τίμησε ως τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επειδή δίνω τον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι της χειραγώγησης της μειονότητας από ξένα κέντρα και παρεμβάσεις, που ζημιώνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών. Σε μια υπόθεση, να έρχεται και να λέει αυτά, δείχνει ακριβώς αυτό που επιδιώκει να κάνει, αλλά δεν θα περάσει».
Το λόγο έλαβε και ο ίδιος ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μη «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για βουλευτές που έχουν αλλάξει 5 κόμματα. «Όταν λέτε για μαθήματα δημοκρατίας, να μας πείτε αν η ηγεσία του κόμματός σας ενστερνίζεται αυτό που είχε γίνει το 2023 από τον κ. Μητσοτάκη για εσωτερική κατανάλωση, που δεν αποδεικνύεται. Ο δικός σας βουλευτής να κατηγορεί τη μειονότητα από την οποία προέρχεται παραπάει. Η αναπαραγωγή τέτοιων αθλιοτήτων, μετά από δύο χρόνια να στοχοποιούν τη μειονότητα, είτε όλη την ελληνική κοινωνία, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές. Θα έπρεπε να ντρέπεστε», σημείωσε.