Σκάνδαλο υποκλοπών: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2024 09:21

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση στη Βουλή

Η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα αντιπολιτευτικών πυρών στη Βουλή, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να επιχειρεί να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης, υπερασπιζόμενος τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και την αθωότητα της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά σήκωσαν το θέμα, θέτοντας επί τάπητος σημαντικά ερωτήματα τα οποία γεννήθηκαν μετά την αδιανόητη απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία στέλνει το σκάνδαλο στο αρχείο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικού λειτουργού, ενώ παράλληλα οδηγεί στο ακροατήριο τους ιδιώτες του Predator, κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Επιμολύνουν τη δικαιοσύνη

O Nίκος Ανδρουλάκης, θύμα και ο ίδιος τόσο της ΕΥΠ όσο και του Predator χαρακτήρισε την υπόθεση των υποκλοπών ως διπλό σκάνδαλο, τονίζοντας ότι δεν περίμενε να φανταστεί ότι η συγκάλυψη θα λάμβανε αποτρόπαιες διαστάσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του Μαξίμου και του βαθύ κράτους τονίζοντας «πρώτα επιμόλυναν τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα επιμολύνουν τη δικαιοσύνη».

O Σωκράτης Φάμελλος έθεσε με τη σειρά του ερωτήματα βασιζόμενος πάνω στις τεράστιες αντιφάσεις που προκύπτουν μεταξύ του πορίσματος της Δικαιοσύνης με τις κατά καιρούς πολιτικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών για το θέμα των υποκλοπών, αλλά και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2022 εξώθησε σε παραίτηση τόσο τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, όσο και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Ερωτήματα

Καίρια ερωτήματα τέθηκαν τόσο από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, όσο και από τον Νάσο Ηλιόπουλο της Νέας Αριστεράς, ενώ η τοποθέτηση του Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ περιλάμβανε κι ένα δριμύ κατηγορώ προς όλα τα κόμματα για το γεγονός ότι ουδέποτε δέχθηκαν την πρόταση του Περισσού στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να θεμελιωθεί μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη, μέσω δομικών αλλαγών στην εκλογή και τις προαγωγές των δικαστών.

Η συγγνώμη

Την κυβέρνηση υπερασπίστηκαν αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης κι εν συνεχεία ο Μάκης Βορίδης. Ο μεν πρώτος εξέφρασε την απαίτηση από τους συναδέλφους του της αντιπολίτευσης να ζητήσουν «συγγνώμη» από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο δε δεύτερος έμεινε στο τυπικά νομικό μέρος της ανακοίνωσης του Άρειου Πάγου και δεν τόλμησε να εισέλθει στην πολιτική ουσία του υποκλοπών.

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Εδώ και δύο χρόνια είναι τόσα πολλά τα επίσημα «πίσω-μπρος» της κυβέρνησης για την υπόθεση, που ήταν αναμενόμενο γι’ αυτήν να κρυφτεί πίσω από το πόρισμα της δικαιοσύνης, προσθέτοντας στην εξίσωση την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και τον έλεγχο τόσο της ΑΔΑΕ όσο και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αυτό βέβαια που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τίποτε, είναι οι προσχηματικοί έλεγχοι που αποδεδειγμένα διεξήχθησαν –τουλάχιστον στην περίπτωση της ΕΑΔ έβγαζαν μάτι-  όσο και το γεγονός ότι ουδείς σοβαρός άνθρωπος μπορεί να πειστεί από το επιχείρημα ότι κάποια στιγμή βρέθηκαν κάποιοι ιδιώτες στην Ελλάδα και αποφάσισαν να παρακολουθούν πολιτικούς, δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους κ.α. αρκετούς εκ των οποίων εντελώς… συμπτωματικά την ίδια περίοδο είχε βάλει στο στόχαστρο και η ΕΥΠ.

Όλοι κρίνονται

«Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη αλλά και οι κρίνοντες, κρίνονται», είπε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στον Μάκη Βορίδη που λίγο νωρίτερα και με περίσσια αλαζονεία είχε πει μεταξύ άλλων πως «τι να κάνουμε, όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας μας κατέληξαν ότι, ναι, δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση στις παράνομες παρακολουθήσεις. Δεν σας αρέσει; Το καταλαβαίνω, αφού είχατε πάρει τις αποφάσεις σας από πριν. Και ήρθε η μέρα, ναι, σήμερα, που η Δικαιοσύνη απεφάνθη. Όλες οι ύβρεις που εκτοξεύσατε ήταν συκοφαντίες, ψέματα και έωλα πράγματα, δεν στηρίζονται στο νόμο και στα πραγματικά γεγονότα».

Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν τελείωσε με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το πόρισμα έτυχε να εκδοθεί σε μια εξαιρετικά βολική -για την κυβέρνηση- ημερομηνία. Η κοινωνία διακοπεύει, η Βουλή κλείνει και ο χρόνος περνάει. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν περαιτέρω οι άμεσα εμπλεκόμενοι και κυρίως αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση του πορίσματος των 300 σελίδων πάνω στο οποίο βασίστηκε η απόφαση περί αρχειοθέτησης του σκανδάλου των υποκλοπών.

In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook