Σιτάρι: Χαμηλές οι τιμές του σκληρού – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Δημοσιεύτηκε στις 10/07/2024 18:00

Σιτάρι: Χαμηλές οι τιμές του σκληρού – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Σε δυσμενή θέση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί σκληρού σίτου, καθώς οι τιμές κινούνται πτωτικά, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Ο προβληματισμός για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση όχι μόνο σήμερα αλλά και για την επόμενη ημέρα του προϊόντος είναι ιδιαίτερα έντονος στους κόλπους των αγροτών. Άλλωστε, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος του σκληρού σιταριού βρίσκεται σε κομβικό σημείο, με τους παραγωγούς να ανησυχούν για το πού θα φτάσουν οι τιμές του προϊόντος.

Σε μια προσπάθεια να αναστραφεί το κλίμα και να μπει φρένο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και να δοθούν κίνητρα για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, που δραστηριοποιούνται στο σιτάρι, αναλαμβάνουν δράση.

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι παραγωγοί σκληρού σιταριού

Έτσι, 10 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη- παραγωγούς, συναντήθηκαν για να εξετάσουν με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν.

Χαμηλές τιμές στο σκληρό σιτάρι

Στην πανελλαδική συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ΑΣ κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή.
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια.
  • Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Δημιουργία επιτροπής

Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγω Συνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη γνωστοποίηση των ανωτέρω θεμάτων.

Στόχος της συνάντησης – όπως επισήμαναν – θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

«Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεται επιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα», επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», ΑΣ Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ», ΑΣ Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala», ΑΣ Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων, Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η αλληλεγγύη», ΑΣ Λιβαδειάς «Ο Αιχμέας», ΑΣ Νίκαιας «Ο Προμηθέας»).

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook