Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τρεις δονήσεις 4,1, 4,6 και 4,8 Ρίχτερ μέσα σε μισή ώρα

Δημοσιεύτηκε στις 08/02/2025 11:21

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τρεις δονήσεις 4,1, 4,6 και 4,8 Ρίχτερ μέσα σε μισή ώρα

Τρεις σεισμοί 4,1, 4,6 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε λίγότερο από μισή ώρα στις Κυκλάδες, μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης

Ειδικότερα, ο σεισμός των 4,1R σημειώθηκε 10 χλμ ΒΔΔ της Ανάφης, εκείνος των 4,6 Ρίχτερ 25 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και αυτός των 4,8 βαθμών 24χλμ Νότια της ίδιας περιοχής.

Αν και πιο αραιά, οι σεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν το νησί, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν την αισιοδοξία τους σχετικά με την πορεία του φαινομένου.

Είχαν προηγηθεί κατά την διάρκεια της νύχτας, τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος 4 βαθμών, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Σήμερα θα συνεδριάσουν η επιτροπή σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν σε προτάσεις προς την πολιτεία.

Αναμένεται και η εισήγηση των επιστημόνων σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.

Τα τρία ενδεχόμενα για τους σεισμούς

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στα τρία σενάρια που υπάρχουν σχετικά με τη σεισμική ακολουθία στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όπως είπε η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα παρουσιάζοντας αυξομειώσεις, υφέσεις και εξάρσεις.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε μέσα σε μία μέρα σε ποια περίοδο είμαστε παρά μόνο όταν περάσει αυτή η μέρα. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα έχουμε μια μακρόσυρτη ακολουθία δηλαδή μια ακολουθία αυτού του επίπεδου των σεισμών για περίπου τρεις, τέσσερις, πέντε εβδομάδες», σημείωσε.

Η πρώτη εκδοχή όπως τόνισε, είναι όσο περνάει ο χρόνος τόσο να αραιώνουν οι σεισμοί, η συχνότητα και το μέσο μέγεθος ουσιαστικά να μειώνεται.

«Αυτή είναι η μία εκδοχή, την οποία βιώνουμε και τώρα με τις αυξομειώσεις που είπαμε», είπε.

Η δεύτερη εκδοχή, όπως σημείωσε, είναι να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός «όπως πήγε να γίνει με το 5,2 αλλά δεν είναι επαρκής σεισμός δηλαδή να είμαστε στο 5,5, 5,6 και με αυτή τη διαδικασία θα είχαμε πιο γρήγορη απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας με ένα 5,6 θα επιτάχυνε κάποιες διαδικασίες και θα είχαμε μικρότερο χρόνο που θα ταλαιπωρηθούμε ουσιαστικά».

Και το τρίτο σενάριο είναι – με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της Τετάρτης οπότε και συνεδρίασε η Επιτροπή – να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών.

«Την περασμένη εβδομάδα ήταν 6,2 μειώθηκε το μέγιστο μέγεθος. Σε αυτό το σενάριο θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις στο νησί ενδεχομένως ένα μικρό τσουνάμι και σε αυτό το σενάριο βασίστηκε και όλη η κινητοποίηση η οποία έγινε σε όλους τους επιχειρησιακούς φορείς», επισήμανε.

«Πιστεύω ότι το πρώτο σενάριο και το δεύτερο σενάριο έχουν το συντριπτικό ποσοστό που υπερβαίνει το 95% και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο», υπογράμμισε.

«Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε», τόνισε και πρόσθεσε ότι συνεχώς μειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή. «Σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες», ανέφερε.

Αισιόδοξα τα μηνύματα

Αυτή τη στιγμή τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την εξέλιξη του φαινομένου στη Σαντορίνη, δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εκτίμησε δε ότι τις τελευταίες μέρες «πάμε καλύτερα», αλλά στη φύση υπάρχουν κι εκπλήξεις. «Πάμε σε μία σταθεροποίηση».

«Οι σεισμοί αθροιστικά δημιουργούν πρόβλημα στα κτίρια»

Ο Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τους σεισμούς και τις κατασκευές.

«Οπωσδήποτε υπάρχει μια γενική ανησυχία. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε με κανέναν τρόπο. Όμως αυτή η ανησυχία θεωρώ ότι πρέπει να έχει ένα πλαφόν. Εάν γίνει ο σεισμός, από εκεί που μας τον δίνουν με το «6αρι», θεωρώ ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες σε λίγες περιοχές ιδιαίτερα λόγω του εδάφους. Ο σεισμός έρχεται ΒΑ από την Αμοργό και πλήττει την Σαντορίνη. Παίζει ρόλο και η διεύθυνση, από πού έρχεται ο σεισμός, γιατί λόγω αδράνειας των υλικών έχουμε την αντίδραση των υλικών στην διεύθυνση του σεισμού», είπε αρχικά.

«Αυτοί οι σεισμοί αθροιστικά δημιουργιών πρόβλημα στις κατασκευές. Αυτοί οι σεισμοί επηρεάζουν τις κατασκευές διαμέσου του εδάφους. Το έδαφος είναι μαλακό, είναι αμμώδες και απορροφά τους κραδασμούς – αυτό είναι για την κεντρική περιοχή που είναι περιορισμένο το έδαφος. Αν είναι ελεύθερο, που μπορεί να φύγει από κάποια πλευρά, έχουμε παραμορφώσεις και κατολισθήσεις», τόνισε ο κ. Καρύδης.

πηγή:το Βήμα

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook