Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για να αποφύγει νέο 2015 στο προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στις 01/09/2019 09:30

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για να αποφύγει νέο 2015 στο προσφυγικό

Τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, την ώρα που οι φόβοι ότι θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2015 συνεχώς αυξάνονται, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά, εξέτασε η κυβέρνηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρουσία των αρμόδιων υπουργών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίστηκαν τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για το ζήτημα που πλήττει κυρίως τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα οποία καταφθάνουν συνεχώς νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, προβλέπονται:

– Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

– Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

– Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

– Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο –σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου– να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

– Αύξηση των ελέγχων της Ελληνικής Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

– Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

– Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπ. Ναυτιλίας: Στέλνουμε μήνυμα ότι τα σύνορα φυλάσσονται

«Στέλνουμε το μήνυμα πως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας φυλάσσονται διαρκώς και επαρκώς από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και οι διαδικασίες για τους πρόσφυγες για παροχή ασύλου κ.ά. γίνονται πλέον πιο αυστηρές» σημείωναν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της απόφασης για αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ.

Οικονόμου: Θα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταναστευτικές ροές

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη όπως έδειξε και το έκτακτο ΚΥΣΕΑ. Θα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταναστευτικές ροές. Θα στείλουμε μηνύματα είτε στη διεθνή κοινότητα είτε στην Τουρκία, ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλο. Μεγαλώνουν οι ροές γι’ αυτό συνεδρίασε τώρα το ΚΥΣΕΑ. Για να προλάβουμε ένα νέο 2015, όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας» είπε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου μιλώντας στο One Channel, προσθέτοντας πως «υπάρχουν νησιά και άνθρωποι που έχουν αυτό το φορτίο στην πλάτη τους».

«Υπάρχει ένα κράτος δίπλα μας που δεν είναι συνεννοήσιμο» σημείωσε ο βουλευτής και συμπλήρωσε ότι «οι διακινητές αλλά και ορισμένες κρατικές οντότητες προκειμένου να προωθήσουν τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις εκμεταλλεύονται τη δυστυχία των ανθρώπων αυτών».

ΣΥΡΙΖΑ: Καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης

Για αργοπορία στην κατανόηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι έδειξε «απεναντίας ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις γραμματείες του, αλλά καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και την στέγασή τους στην ενδοχώρα».

«Η προσγείωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα για το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση στο σχόλιό της για την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Απαντώντας στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν ότι «χρειάζεται περισσό θράσος το κόμμα του «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και του καταυλισμού – ντροπή της Μόριας, να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση».

ΚΙΝΑΛ: Όσοι περίμεναν λύσεις εισέπραξαν απογοήτευση

«Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε διακηρυγμένο στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Προφανώς είναι κρίση συνόρων αλλά πρωτίστως ανθρωπιστική κρίση για τα νησιά, τους πρόσφυγες και ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα», αναφέρει ο τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής.

«Απαιτείται άμεσα πραγματική αποσυμφόρηση των νησιών. Συντεταγμένη και σύμφωνη με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Με μέριμνα για πολιτικές στην ενδοχώρα. Για την εύρεση χωρών φιλοξενίας αλλά και για την ένταξη ώστε να μην είναι οι πρόσφυγες όμηροι επιδοματικών πολιτικών. Απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων της Κοινής Δήλωσης και η πολύπλευρη υποστήριξη της ΕΕ. Για να γίνει πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση η διαχείριση προσφύγων και μεταναστών» προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση για το προσφυγικό ο τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι η «κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα μεταφέρει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στην ενδοχώρα και παρουσίασε γενικόλογα αλλά και αμφιλεγόμενα μέτρα για να χαϊδέψει τα αυτιά του συντηρητικού ακροατηρίου της».

«Ενώ το πρόβλημα των νησιών είναι τώρα ανακοίνωσε μέτρα με ορίζοντα τριετίας.Όσοι περίμεναν λύσεις εισέπραξαν απογοήτευση. Το άμεσο μέλλον προβλέπεται ζοφερό και η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

in.gr