«Σχεδιασμένο να διαλύει οικογένειες» – Μια συγκλονιστική ταινία για την κακοποίηση και τις παιδοκτονίες
Τα σχολεία εσωτερικής εκπαίδευσης για τα παιδιά των ιθαγενών αποτέλεσαν μια κηλίδα στην ιστορία τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Καναδά, και παρόλο που έχουν γίνει βήματα για την επανόρθωση του παρελθόντος, το νέο ντοκιμαντέρ Sugarcane αποκαλύπτει πόσο μεγάλο μέρος της διαδικασίας παραμένει ατελές.
Τα σχολεία αυτά λειτούργησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, με το τελευταίο σχολείο διαμονής στον Καναδά να κλείνει μόλις το 1997, και έχουν αναφερθεί ως τόποι απόπειρας πολιτιστικής γενοκτονίας κατά των ιθαγενών. Για πολλά παιδιά, η φοίτηση σε αυτά τα σχολεία ήταν υποχρεωτική, αναγκάζοντάς τα να ταξιδέψουν μακριά από τα σπίτια τους, όπου αποκόπηκαν συστηματικά από τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους και υπέστησαν διάφορες μορφές κακοποίησης.
Η φοίτηση σε αυτά τα σχολεία έχει συνδεθεί με σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων ποσοστών κατάθλιψης, χρήσης ουσιών και αυτοκτονιών.
Κακοποίηση από καθολικούς ιερείς
Πρόσφατα έπεσε νέο φως στο επίπεδο των φρικαλεοτήτων που συνέβησαν στα ινδιάνικα σχολεία διαμονής, όταν το 2021 ανακαλύφθηκαν πιθανοί ασύλητοι τάφοι στον χώρο όπου βρισκόταν κάποτε το πρώην ινδιάνικο σχολείο διαμονής Kamloops.
Ήταν αυτή η είδηση που οδήγησε στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ Sugarcane, το οποίο διερευνά το σχολείο κατοικίας St Joseph’s Mission.
Οι αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ είναι πολλές, αλλά ίσως η πιο σοκαριστική είναι τα στοιχεία που φέρνουν στο προσκήνιο οι κινηματογραφιστές ότι στο σχολείο αυτό γινόταν παιδοκτονία, όπου τα πτώματα των παιδιών των γυναικών που κακοποιούνταν από καθολικούς ιερείς αποτεφρώνονταν στο χώρο του σχολείου.
Όπως αποδεικνύεται, αυτή η φρικτή ανακάλυψη έχει σοβαρές συνέπειες για τον συν-σκηνοθέτη Julian Brave NoiseCat, του οποίου ο πατέρας, ο Archie, μπορεί να ήταν ο μοναδικός επιζών από αυτά τα γεγονότα. Ο Julian παίρνει τη γενναία απόφαση να βάλει τον εαυτό του στην ταινία και βλέπουμε πατέρα και γιο να δουλεύουν σιγά σιγά μέσα από χρόνια αποξένωσης και δεκαετίες ιστορίας για να μάθουν τα γεγονότα για το πώς ήρθε ο Archie σε αυτόν τον κόσμο.
Είναι πολύ αργά για να λογοδοτήσουν πολλοί από τους καθολικούς ιερείς που κακοποίησαν παιδιά στο σύστημα των σχολείων φιλοξενίας, αλλά η απλή κοινοποίηση της αλήθειας για το τι συνέβη μπορεί να έχει ισχυρό θεραπευτικό αποτέλεσμα
Δείτε το τρέιλερ
«Έρχεται μαύρη αρκούδα»
Η ιστορία του NoiseCat είναι ίσως η πιο συναρπαστική από τις τέσσερις αλληλένδετες αφηγήσεις που ακολουθεί η ταινία, οι οποίες περιλαμβάνουν τον αρχηγό Rick Gilbert, ο οποίος ταξιδεύει στο Βατικανό αναζητώντας επανόρθωση για τις ενέργειες της εκκλησίας, την ερευνήτρια Charlene Belleau, η οποία συνθέτει με επιμέλεια τι ακριβώς συνέβη στο σχολείο, και τον αρχηγό Willie Sellars, ο οποίος οργάνωσε και ηγήθηκε της έρευνας για την ιστορία του σχολείου.
Παρόλο που τα σχολεία διαμονής είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην οικογένεια του NoiseCat, ο ίδιος για μεγάλο μέρος της ζωής του δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τις εμπειρίες της γιαγιάς του εκεί ως νεαρό κορίτσι.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών που την επισκεπτόταν, εκείνη διηγούταν την παράξενη ιστορία για το πώς εκείνη και οι συμμαθήτριές της έλεγαν η μία στην άλλη «έρχεται η μαύρη αρκούδα» κάθε φορά που έβλεπαν έναν από τους ιερείς ή τις μοναχές του σχολείου. «Το μόνο που πήρα από τη γιαγιά μου ήταν αυτή η πολύ αινιγματική εξιστόρηση της εμπειρίας της στο οικοτροφείο», μου είπε ο NoiseCat, «όπου συμπλήρωνε ότι οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι μας πρόσεχαν ήταν αρπακτικά».
Σιωπή
Η ιστορία του NoiseCat για τη γιαγιά του δείχνει τη μεγαλύτερη σιωπή γύρω από αυτά τα σχολεία, ακόμη και μέσα στην κοινότητα των ιθαγενών, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό το ντοκιμαντέρ είναι τόσο σημαντικό.
Σύμφωνα με τον NoiseCat, το Sugarcane έρχεται σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη πολλών μέσων ενημέρωσης ότι τα σχολεία διαμονής είναι γνωστά και συζητούνται διεξοδικά στις κοινότητες των ιθαγενών. «Κάθε φορά που το άκουγα αυτό σκεφτόμουν: «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην εμπειρία μου»».
Πράγματι, όταν ο NoiseCat και η συνδιευθύντριά του, Emily Kassie, προσπαθούν να συζητήσουν για τα σχολεία εντός της κοινότητας, συναντούν σε μεγάλο βαθμό σιωπή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ισχυρή παρέμβαση
Όπως διερευνά η ταινία, μέρος του τραύματος που αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς είναι ότι τα όσα υπέστησαν στα σχολεία τους άφησαν άφωνους, χωρίς γλώσσα για να συζητήσουν τα γεγονότα ή ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Ένα από τα κλειδιά για την επεξεργασία και το ξεπέρασμα αυτού του παρελθόντος είναι να μάθουν να μιλούν γι’ αυτό και όσοι υπέφεραν να διηγηθούν την ιστορία με τους δικούς τους όρους. Τόσο όσον αφορά την κατασκευή αυτής της αφήγησης, όσο και την ενθάρρυνση των άλλων να το πράξουν, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ισχυρή παρέμβαση για την υγεία της κοινότητας.
Ένα από τα δυνατά σημεία του Sugarcane είναι ο τρόπος με τον οποίο ο NoiseCat και η Kassie αφήνουν αυτή την πραγματικότητα να κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλο το ντοκιμαντέρ τους. Η ταινία βυθίζει τους θεατές κατευθείαν στην καρδιά της ιστορίας, προτιμώντας την υφή της βιωμένης εμπειρίας των ιθαγενών από μια πιο απλή καταγραφή του τι ακριβώς συνέβη.
«Μιλήσαμε πολύ για το τι σήμαιναν οι σιωπές, αλλά και για την αντανάκλαση του ρυθμού αυτού του κόσμου», μου είπε η Kassie. «Έτσι αισθάνεται πραγματικά ο κόσμος, και ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να νιώθουμε ότι μεταφέρουμε αυτό που βλέπουμε και αισθανόμαστε».
Αναφέρθηκε στην αστυνομία
Όπως γίνεται επίσης σαφές στην ταινία, πρόκειται για μια ιστορία που συνεχίζεται. Όταν ο Γκίλμπερτ πηγαίνει στο Βατικανό για να έχει ακρόαση από έναν επίσκοπο, λαμβάνει μια συγγνώμη, αλλά απαντά ότι αυτό δεν είναι αρκετό: σημειώνοντας ότι η Βίβλος λέει ότι η συγγνώμη είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη διόρθωση ενός λάθους, λέει στον επίσκοπο: «Υπήρξαν συγγνώμες, αλλά δεν έγινε τίποτα».
Αυτό το τίποτα είναι ένα σημαντικό μέρος της συστηματικής αποτυχίας που τραυμάτισε τους συμμετέχοντες στα σχολεία διαμονής. Το ντοκιμαντέρ σημειώνει πώς έγιναν τότε προσπάθειες να αναφερθεί ότι τα παιδιά κακοποιούνταν στα σχολεία, αλλά οι αναφορές αυτές έπεσαν στο κενό.
Η απόπειρα παιδοκτονίας του πατέρα της NoiseCat καταγγέλθηκε στην αστυνομία, αλλά ποτέ δεν έγινε τίποτα. «Αυτό αναφέρθηκε στην αστυνομία, μαζί με τα αρχεία άλλων θυμάτων», λέει η Kassie, «όπως η εύρεση ενός πτώματος μωρού σε ένα κουτί παπουτσιών και άλλες αναφορές για μωρά που πάρθηκαν και εξαναγκάστηκαν σε υιοθεσίες. Τίποτα δεν έγινε για να δοθεί συνέχεια σε αυτά τα εγκλήματα». Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το Sugarcane, το μόνο άτομο που αντιμετώπισε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη ήταν η μητέρα του μωρού, η οποία καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για παραμέληση του παιδιού της.
Έχουν αντέξει
Είναι πολύ αργά για να λογοδοτήσουν πολλοί από τους καθολικούς ιερείς που κακοποίησαν παιδιά στο σύστημα των σχολείων φιλοξενίας, αλλά η απλή κοινοποίηση της αλήθειας για το τι συνέβη μπορεί να έχει ισχυρό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Ο NoiseCat έχει πει πώς οι προβολές της ταινίας συχνά τελειώνουν με τα μέλη του κοινού να βιώνουν κάθαρση, και η ταινία καταγράφει πώς η διαδικασία της συμμετοχής σε αυτό το έργο βοήθησε πολλούς να επεξεργαστούν και να ξεπεράσουν το τραύμα τους.
«Αυτή η ταινία αφορά επίσης την ανθεκτικότητα και την αγάπη της κοινότητας και των οικογενειών που βλέπετε εδώ», δήλωσε ο NoiseCat. «Έχουν αντέξει παρά τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα σχολεία σχεδιάστηκαν για να διαλύσουν τις οικογένειες».
*Η ταινία «Sugarcane» προβάλλεται στους κινηματογράφους των ΗΠΑ
*Με στοιχεία από theguardian.com