Δύο φορές σε διάστημα δύο εβδομάδων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δημοσίως το αναμενόμενο: απέρριψε το σενάριο ενός ανασχηματισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι στο μυαλό του «αυτή τη στιγμή», δεν είναι δηλαδή στις «άμεσες προθέσεις» του, όπως επιμένει, φροντίζοντας πάντως να υπενθυμίζει με νόημα ότι στα πρωθυπουργικά εργαλεία για τη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής περιλαμβάνονται πάντα κίτρινες και κόκκινες κάρτες κατά των αυτάρεσκων συμπεριφορών και των λαθών.
Η φημολογία ότι θα τις… τραβήξει μετεκλογικά σε έναν ενδεχόμενο θερινό ανασχηματισμό πριν από το παραδοσιακό πολιτικό restart του Σεπτεμβρίου καλά κρατεί ανάμεσα σε στελέχη του γαλάζιου στρατοπέδου, τα οποία καλούνται προς το παρόν σε ενιαία εκλογική κινητοποίηση στις 13 περιφέρειες της χώρας, παράλληλα με τον Πρωθυπουργό, για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Ταυτόχρονα όμως διακρίνουν τα… μισάνοιχτα «παράθυρα» για παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, είτε ευρείες είτε διορθωτικές, αμέσως μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.
Δεν είναι μόνο οι λέξεις που επιλέγει ο Μητσοτάκης, όταν ερωτάται σχετικώς, αυτές που εντείνουν τις συζητήσεις των γαλάζιων. Είναι επιπλέον οι «δυσκολίες» της κυβέρνησης στους πρώτους μήνες της νέας τετραετίας σε σειρά μετώπων, που απελευθέρωναν κατά διαστήματα εσωτερικά σχόλια έως γκρίνιες και καρφιά για άστοχους χειρισμούς από τα υπουργικά γραφεία. Είναι ακόμα οι εξελίξεις του περασμένου Ιανουαρίου: εκείνος ο αιφνιδιαστικός από τον Μητσοτάκη ανασχηματισμός (στοχευμένος και με περιορισμένες καραμπόλες), που έμοιαζε με αυτοκριτική ακόμα και για την πρακτική του «ροτέισον», της εναλλαγής δηλαδή στις υπουργικές καρέκλες.
Ακόμα περισσότερο οι εξελίξεις στην άτυπη προεκλογική περίοδο του Απριλίου: οι σημειακές και αποκλειστικά εκ των έσω αλλαγές στο Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου και την ενίσχυση των Μάκη Βορίδη, Ακη Σκέρτσου, Στέλιου Κουτνατζή. Αλλοι επισημαίνουν επίσης τη χρονική συγκυρία: το γεγονός ότι η ευρωκάλπη σηματοδοτεί τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της δεύτερης θητείας, η οποία ήδη σωρεύει δυσαρέσκεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαπιστώσεις του Μητσοτάκη από τη διπλή εξαμηνιαία αξιολόγηση υπουργών και υφυπουργών.
Πρόσωπα με γνώση του τρόπου σκέψης του Μητσοτάκη, επισημαίνοντας την πρακτική του να αποφεύγει βιαστικές αποφάσεις, υπογραμμίζουν ότι οι ενδεχόμενες μετεκλογικές αλλαγές στο υφιστάμενο σχήμα προϋποθέτουν ανάλυση κάθε πολιτικού, ποσοτικού έως και γεωγραφικού μηνύματος από την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Κοινώς, η προοπτική ανακατατάξεων ή ακριβέστερα το εύρος τους εντός και εκτός Μαξίμου ως σήμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης συνδέεται ευθέως (και) με τα πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ των εκλογών. Τότε που ο Μητσοτάκης προσδοκά ένα αναμφισβήτητο σινιάλο για «καθαρή» τριετή τροχιά διακυβέρνησης και προγραμματισμό της επόμενης ημέρας εν ηρεμία, χωρίς να αναγκαστεί εκτάκτως σε επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι παρατηρήσεις στο μπλοκάκι
Όποιες κι αν είναι οι πραγματικές προθέσεις του Πρωθυπουργού – «άμεσες», καλοκαιρινές ή φθινοπωρινές –, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει από τώρα «υλικό» για τις ζυμώσεις που ήδη κάνει στο μυαλό του και αναμένονται οπωσδήποτε αφότου κλείσει ο μακρύς κύκλος εκλογικών «μαχών», που άνοιξε τον Μάιο του 2023. Και αυτό γιατί στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι έχουν καταγραφεί νεότερες παρατηρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των υπουργών, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων, καθώς και για τους διαύλους που λειτουργούν (ή δυσλειτουργούν) ανάμεσα κυρίως στο Μαξίμου και τους υπουργούς, αλλά και μεταξύ κυβέρνησης, βουλευτών και κόμματος.
Σε αυτό συνέβαλαν οι διαδοχικές κλειστές συσκέψεις του Μητσοτάκη με τους βουλευτές που δεν μετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσία μόνο του γενικού γραμματέα του, Στέλιου Κουτνατζή, και του στενού συνεργάτη του, Θανάση Νέζη, οι οποίοι άκουσαν παράπονα για κυβερνητικές συμπεριφορές και αποστασιοποιήσεις.
Αντίστοιχα σχόλια για στελέχη με… κλειστά τηλέφωνα και απροθυμία απέναντι στις βουλευτικές αναζητήσεις υπήρξαν, κατά πληροφορίες, και στην τελευταία γαλάζια σύναξη στην κομματική έδρα της Πειραιώς, την Πέμπτη, μεταξύ άλλων με υποψήφιους ευρωβουλευτές και εν ενεργεία βουλευτές, υπό τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και τον επικεφαλής της επιτροπής εκλογικού αγώνα Νίκο Παναγιωτόπουλο.