Σαντορίνη: Στο νησί μονάδες του ΕΚΑΒ – Έφτασαν μετασχηματιστές και γεννήτριες μεγάλης ισχύος
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται αδιάκοπα και εντείνει την ανησυχία στη Σαντορίνη. Οι σεισμοί είναι αλλεπάλληλοι και οι κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχή αναστάτωση ενώ οι ειδικοί παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.
Παράλληλα, οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.
Το μεσημέρι της Δευτέρας (3/2) τόσο στη Σαντορίνη όσο και στην Αμοργό και την Ίο ενισχύθηκαν οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
Στη Σαντορίνη μονάδες του ΕΚΑΒ
Επίσης, στη Σαντορίνη έφτασαν μετασχηματιστές, γεννήτριες και καλώδια μέσα σε νταλίκες του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να είναι προετοιμασμένες οι αρχές να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το νησί σε περίπτωση black out.
Σείεται η γη στις Κυκλάδες
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, συνολικά, έχουν καταγραφεί πάνω από 555 σεισμοί από τις 28 Ιανουαρίου στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του EMSC από τις 28 Ιανουαρίου, το νησί της Σαντορίνης παρουσίασε σημαντική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.
«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» αναφέρει χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας γράφημα των σεισμών.
Επικαιροποιήθηκαν τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη
Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι με απόφαση του δήμου Θήρας επικαιροποιούνται τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 αποφάσεις αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
- να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),