Σαντορίνη: Όταν η γη τρέμει, αλλά το παρκούρ συνεχίζεται

Δημοσιεύτηκε στις 07/02/2025 21:55

Σαντορίνη: Όταν η γη τρέμει, αλλά το παρκούρ συνεχίζεται

Εκατοντάδες μικροσεισμοί συγκλόνισαν τη Σαντορίνη αυτή την εβδομάδα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των κατασκευών που κρέμονται από τους απόκρημνους ηφαιστειακούς γκρεμούς του νησιού.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και δεν αποκλείουν έναν ισχυρότερο σεισμό.

Αυτό προκαλεί ανησυχία, ειδικά για όσους εξερευνούν το νησί με τρόπους που απαιτούν απόλυτο έλεγχο του σώματος – όπως οι αθλητές του παρκούρ. Η Σαντορίνη, με τα ασβεστωμένα της κτίρια που ισορροπούν στις απότομες πλαγιές, έχει γίνει ένας ιδιαίτερος προορισμός για extreme sports.

Παρκούρ παρά την ανησυχία
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το έδαφος είναι ασταθές και επιρρεπές σε κατολισθήσεις, με πολυτελή ξενοδοχεία να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από γκρεμούς. Την Πέμπτη (6 Φεβρουαρίου), η κυβέρνηση κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χιλιάδες τουρίστες αναχώρησαν με πλοία και αεροπλάνα. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις κατολισθήσεων και περιόρισαν την πρόσβαση στη καλντέρα.

Παρά τον πανικό, ο Ελβετός τουρίστας και αθλητής του παρκούρ, Damien Stole, φαινόταν ανεπηρέαστος. Πηδώντας από τοίχο σε τοίχο, δήλωσε: «Δεν φοβάμαι, θα μείνω». Για εκείνον, η Σαντορίνη παραμένει ένα φυσικό playground – ακόμα και όταν η γη κάτω από τα πόδια του τρέμει.

Πάνω από 10.000 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού
Όπως αναφέρει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί, πάνω από 8.900 σεισμοί με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6.900 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα.

Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

in


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook