Σαντορίνη: ΕΜΑΚ, χειριστές drones και διασωστικός σκύλος – Στήθηκαν σκηνές

Δημοσιεύτηκε στις 02/02/2025 19:44

Σαντορίνη: ΕΜΑΚ, χειριστές drones και διασωστικός σκύλος – Στήθηκαν σκηνές

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στη Σαντορίνη.

Οι αλλεπάλληλες δονήσεις έχουν σημάνει συναγερμό. Στο νησί επικρατεί ανησυχία και λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Ήδη στο νησί έχουν φτάσει ομάδα της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ, χειριστές drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες, που θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις εκτίμησης της κατάστασης και τυχόν διασώσεων.

Επίσης, στη Σαντορίνη βρίσκεται ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή. Ο καθηγητής τόνισε ότι «η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,5 Ρίχτερ, μια δόνηση που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νησί της Σαντορίνης».

Στήθηκαν σκηνές από την ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη

Στο νησί στήθηκαν σκηνές από την ΕΜΑΚ, που προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πυροσβεστικής, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

 

Ωστόσο, υπάρχει παραπληροφόρηση από ορισμένους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για τους πολίτες. Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Δείτε το βίντεο με τις σκηνές που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece:

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί από τις 24 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη, περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί από την 24η Ιανουαρίου κι έπειτα, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

 

Και πρόσθεσε: «Τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6… Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου».

Καθησυχαστικός ο δήμαρχος Θήρας

Ο δήμαρχος Θήρας μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Ο κ. Νίκος Ζώρζος υπογράμμισε στο Volcano TV, πως οι σεισμοί δεν έχουν ηφαιστειακή προέλευση και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ενώ συνέστησε στους κατοίκους του νησιού να εμπιστεύονται μόνο τις ανακοινώσεις των επιστημόνων.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι επιστήμονες δεν αναμένουν μεγάλο σεισμό. «Ακόμα και αν εκτονωθεί με έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, οι ζημιές θα είναι περιορισμένες», σημείωσε, τονίζοντας ότι η συνεργασία με τους ειδικούς είναι συνεχής.

«Έχουμε την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται ανατολικά βορειανατολικά της Σαντορίνης και αυτό διαφοροποίησε τα πράγματα. Δεν είναι ηφαιστειακής προέλευσης οι σεισμοί που αισθανόμαστε τώρα, αντιθέτως οι σεισμοί στην Καλδέρα έχουν κοπάσει και έχουμε τους σεισμούς που άλλους αισθανόμαστε και άλλους όχι», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής (2/2) κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (3/2/2025) σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

 

IN

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook