Σάκης Αρναούτογλου από Λάρισα: Βιώσιμες λύσεις και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη Θεσσαλία της επόμενης μέρας

Δημοσιεύτηκε στις 14/12/2024 19:00

Σάκης Αρναούτογλου από Λάρισα: Βιώσιμες λύσεις και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη Θεσσαλία της επόμενης μέρας

Ηχηρό μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Σάκη Αρναούτογλου, από την εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα: «Αγρότες, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις, στην μετά-Daniel εποχή. Υπάρχει διέξοδος; Η συμβολή της Ευρώπης», σήμερα Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Η εκδήλωση που είχε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή σε συνεργασία με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, με στόχο τη συζήτηση και παρουσίαση βιώσιμων λύσεων για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel».

Αρναούτογλου: Η Θεσσαλία αναφέρεται πολύ συχνά στο ευρωκοινοβούλιο

Ο Σάκης Αρναούτογλου σε δηλώσεις του σημείωσε: “Η Θεσσαλία μαζί με την Βαλένθια αναφέρονται πάρα πολύ συχνά στο Ευρωκοινοβούλιο. Το θέμα είναι όσο ψάχνω όλο το θέμα, τι και πως συνέβη και τι επακόλουθο είχε, είναι σοκαριστικό. Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία είναι μοναδικό σε πανευρωπαϊκό, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο, το να πληγεί μια περιοχή από τόσο ισχυρές βροχές, να γίνουν οι καταστροφές και να υπάρχουν και προβλήματα στα ζώα όπως πανώλη και ευλογιά, τα οποία μπορεί να προήλθαν από το κακό της πλημμύρας, είναι συγκλονιστικό όλο αυτό.

Από την πλευρά των σοσιαλιστών γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στις Βρυξέλλες ώστε να βρούμε λύσεις άμεσες, για να έρθουν τα χρήματα που χρειάζεται ο κόσμος. Η κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε αυτά που υποσχέθηκε. Ως ΠΑΣΟΚ θα πω ότι προσπαθούμε πολύ στις Βρυξέλλες για να γίνει ταχύτερα η μεταφορά των απαιτούμενων χρημάτων για να ανακουφιστεί ο κόσμος».

Λιακούλη: Το σχέδιο για τη Θεσσαλία είναι να μας εγκαταλείψουν μεθοδευμένα

Η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη με τη σειρά της επισήμανε: «Μόλις πριν λίγα 24ωρα μετά από περιοδεία στο νομό, αποκαλύψαμε τι ακριβώς συμβαίνει στη Θεσσαλία σε ότι αφορά τα έργα υποδομών, αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, αποδεικνύοντας πως μόνο μικροπαρεμβάσεις έχουν γίνει ως τώρα για τις διευθετήσεις των δρόμων, των ρεμάτων, αλλά στην ουσία των έργων δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Δόθηκε μόνο το 10%.

Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας είναι στην απόλυτη κρίση. Ανακαλύπτουμε ότι το σχέδιο για τη Θεσσαλία είναι να μας εγκαταλείψουν μεθοδευμένα. Καταγγέλλω την κυβέρνηση της ΝΔ ότι σκόπιμα κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα μετατρέποντας τη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς σε ένα πείραμα».

Κουρέτας: Να υποστηρίζονται τα προϊόντα του νότου

Τέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, υπογράμμισε: «Είναι μια σημαντική ευκαιρία να συζητηθούν κάποια πράγματα. Ο πυρήνας της δικής μου εισήγησης είναι ότι αγροτικές πολιτικές στον αγροτικό τομέα να προσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υποστηρίζονται τα προϊόντα του νότου τα οποία με διάφορους κανονισμούς ή πολιτικές είναι θιγμένα.

Και αφορά περιοχές που η διάρθρωση της οικονομίας τους στηρίζεται πάνω στον αγροτικό τομέα και η οποιαδήποτε «ποινικοποίηση» προϊόντων που δεν στηρίζονται θα έχει μια επίπτωση στην κοινωνική συνοχή και αυτό πρέπει να το δει η κοινότητα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:
Κώστας Καδής, Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών
Σάκης Αρναούτογλου, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ευαγγελία Λιακούλη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (βίντεο παρέμβαση).
Αντόνιο Ντεκάρο, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βίντεο παρέμβαση).
Παναγιώτης Πανταζάτος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τάσος Χανιώτης, π. Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν ζωντανές συνδέσεις με δημοσιογράφους από Περιφερειακά ΜΜΕ.

 

 

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τοπικών φορέων και ειδικών, η εκδήλωση ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών περιοχών και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

«Η Θεσσαλία δεν θα μείνει πίσω. Οι πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel αξίζουν άμεση στήριξη, όχι μόνο με αποζημιώσεις, αλλά και με στοχευμένες επενδύσεις που θα τους δώσουν ξανά προοπτική», δήλωσε ο κ. Αρναούτογλου,καλώντας την κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτερα για την υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η αποκατάσταση των υποδομών πρέπει να γίνει με τρόπο που να αντέχει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Η Ευρώπη παρέχει τα εργαλεία για βιώσιμες λύσεις. Είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε. Η ανθεκτικότητα της υπαίθρου εξαρτάται από την πράσινη μετάβαση, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι η ραχοκοκαλιά της Θεσσαλίας. Χρειάζονται λύσεις που θα διασφαλίζουν την επιβίωση και την ανταγωνιστικότητά τους. Η ΕΕ παρέχει ειδικά προγράμματα για καινοτόμες πρακτικές γεωργίας και κτηνοτροφίας, τα οποία πρέπει να φτάσουν στην ελληνική ύπαιθρο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους συναδέλφους του Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές για την ενίσχυση των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών.

Ο κ. Αρναούτογλου ζήτησε τη στενή συνεργασία όλων των επιπέδων διακυβέρνησης: «Μόνο με συντονισμένες ενέργειες από την ΕΕ, την κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές μπορούμε να διασφαλίσουμε την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των πληγεισών περιοχών. Η Ευρώπη είναι εδώ, αλλά χρειάζεται να δράσουμε αποφασιστικά».

Η εκδήλωση ανέδειξε ότι η Ευρώπη στέκεται δίπλα στη Θεσσαλία, προσφέροντας χρηματοδοτικά εργαλεία, τεχνογνωσία και πολιτική στήριξη για την ανάκαμψη της περιοχής. Ο Σάκης Αρναούτογλου δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα, ώστε οι πόροι να φτάσουν στους δικαιούχους και να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών Κώστας Καδής αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις πληγείσες περιοχές. Επεσήμανε τη σημαντική οικονομική στήριξη που δόθηκε μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώνα έχουν ήδη διατεθεί για την άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συνδυασμό δράσεων για την πρόληψη, την αποκατάσταση και την ανθεκτικότητα, καλώντας για επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων και ανάπτυξη καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών. Υπογράμμισε την ανάγκη για επιπλέον επιδοτήσεις, χαμηλότοκα δάνεια και φιλική φορολογική πολιτική, ώστε να στηριχθούν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος πλήττεται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή και κάλεσε για συντονισμένες δράσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι τοπικές οικονομίες από παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στην παρέμβασή του τόνισε:

Η Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία, στην παρέμβασή της, τόνισε τη δέσμευση της Ευρώπης, και ιδιαίτερα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, να σταθούν στο πλευρό της Θεσσαλίας. Αναφερόμενη στις τραγικές συνέπειες της καταιγίδας Daniel, υπενθύμισε την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές τον Σεπτέμβριο του 2023, όπου δεσμεύτηκε ότι η Ευρώπη δεν θα γυρίσει την πλάτη στη Θεσσαλία.

Η κ. Γκαρσία υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια θεωρητική πρόκληση, αλλά μια πραγματικότητα που καταστρέφει κοινότητες, όπως στη Θεσσαλία και τη Βαλένθια. Για την αντιμετώπισή της, χρειάζονται πολιτικές που όχι μόνο αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αλλά και τις βαθύτερες αιτίες της.

Τόνισε τη σημασία της άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά επεσήμανε ότι η ανάκαμψη απαιτεί στρατηγική για το μέλλον. Ειδικά για τη Θεσσαλία, ο γεωργικός τομέας πρέπει να ενισχυθεί με τη βοήθεια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται ειδική υποστήριξη για να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Η συνεργασία μεταξύ ΕΕ, κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, καθώς και η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, είναι ζωτικής σημασίας. Η κ. Γκαρσία διαβεβαίωσε ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι έτοιμη να στηρίξει μια ολιστική προσέγγιση που θα βασίζεται στις ανάγκες και τη δύναμη των ανθρώπων της Θεσσαλίας.

Κλείνοντας, έστειλε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης: «Δεν είστε μόνοι σας σε αυτή τη μάχη. Η Θεσσαλία έχει τη φωνή και τη στήριξη όλων μας. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη Θεσσαλία και την Ευρώπη συνολικά».

 

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη στην παρέμβασή της κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για εγκατάλειψη της Θεσσαλίας, τονίζοντας την ανεπάρκεια της σε θέματα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και αποκατάστασης μετά τις θεομηνίες. Υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική ανασυγκρότηση, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

Εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, με διεύρυνση ασφαλιστικών καλύψεων και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.

Δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κλιματικής Κρίσης για αποζημιώσεις πέρα από τον ΕΛΓΑ.

Αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των επιδοτήσεων.

Η κα. Λιακούλη επισήμανε την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του θεσσαλικού πρωτογενούς τομέα και κατήγγειλε την ανεπάρκεια κυβερνητικών μέτρων, όπως στην περίπτωση των σεισμόπληκτων στο Δαμάσι Τυρνάβου, που παραμένουν σε κοντέινερ.

Προτείνοντας συνεργασία με τον ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου, η κ. Λιακούλη ζήτησε να προβληθούν τα ζητήματα της Θεσσαλίας στις αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ και να αναζητηθούν λύσεις μέσω ευρωπαϊκών πόρων. Δήλωσε ότι η Θεσσαλία αξίζει ένα νέο ξεκίνημα, με στήριξη και ενότητα.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ντεκάρο, μέσω της παρέμβασής του έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και δέσμευσης προς τους πολίτες της Θεσσαλίας.

Ο κ. Ντεκάρο αναφέρθηκε στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά την καταιγίδα Daniel, επισημαίνοντας όχι μόνο τις υλικές καταστροφές αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες. Τόνισε ότι η ανοικοδόμηση στη Θεσσαλία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αλλά και την αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση της περιοχής.

Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, έχει ήδη διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες σε Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Αυστρία και Γαλλία. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «τα κονδύλια από μόνα τους δεν αρκούν». Απαιτείται μια συνολική στρατηγική που να συνδυάζει την οικονομική στήριξη με μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη μείωση των εκπομπών και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Ο κ. Ντεκάρο κάλεσε σε «γενναίες επιλογές» που θα στηρίξουν τους αγρότες της Θεσσαλίας, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα του γεωργικού τομέα και την προστασία του εδάφους. Τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα ανεύθυνων συμπεριφορών και χρειάζεται άμεση δράση για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Κλείνοντας, δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη Θεσσαλία και την Ελλάδα συνολικά, τονίζοντας ότι «αυτό το οφείλουμε όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στα θύματα των καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».

 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Παναγιώτης Πανταζάτος, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε αναλυτικά στη στήριξη που έχει προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Ο κ. Πανταζάτος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης ύψους 101 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για επείγουσες ανάγκες και την αποκατάσταση ζημιών. Παράλληλα, μέσω της πολιτικής συνοχής 2014-2020, διατέθηκαν περίπου 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος διαχείρισης καταστροφών, καθώς και 13 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν.
Σημαντική ήταν η αναφορά του στις δράσεις που δρομολογούνται μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 1,46 δισ. ευρώ για επενδύσεις που αφορούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων. Από το ποσό αυτό, 726 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα πρόληψης και διαχείρισης πλημμυρών και 421 εκατ. ευρώ σε δράσεις για την πρόληψη πυρκαγιών.
Επιπλέον, έκανε αναφορά στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για αυξημένη ευελιξία στη χρήση των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής, με στόχο τη στήριξη επενδύσεων για την ανασυγκρότηση περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Τέλος ο κ. Πανταζάτος υπογράμμισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί στο πλευρό των πληγεισών περιοχών και να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρώην Διευθυντής Στρατηγικής και Αναλύσεων Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσσος Χανιώτης, υπογράμμισε ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, επηρεαζόμενη από τον πληθωρισμό τροφίμων, το υψηλό κόστος ενέργειας και τις γεωστρατηγικές εντάσεις.

Ο κ. Χανιώτης τόνισε ότι οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να εξισορροπήσουν τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή με την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, δεδομένου ότι και τα δύο είναι παγκόσμια προβλήματα που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Ωστόσο, η στρατηγική «Από το χωράφι στο Ράφι» δημιούργησε εντάσεις μεταξύ των προτεραιοτήτων για το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια, επηρεάζοντας την πρωτογενή γεωργία.

Ειδικά για την Ελλάδα, αναφέρθηκε σε τρεις διαρκείς αδυναμίες της ελληνικής γεωργίας:

Την άνιση κατανομή των άμεσων ενισχύσεων.

Την υποτίμηση του ρόλου της εκτεταμένης κτηνοτροφίας.

Την απουσία λειτουργικού Συστήματος Γεωργικών Συμβουλών.

Τέλος, επεσήμανε ότι η επιστήμη, η παραγωγικότητα και το εμπόριο πρέπει να αξιολογηθούν πιο ισορροπημένα, ώστε η ΕΕ να διασφαλίσει τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά της στον αγροτικό τομέα.