Σ. Σέρμπος-ΝΔ: «Oι ευρωεκλογές θα επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας»
Την άποψη πως Oι ευρωεκλογές θα επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος.
Για τις Ευρωεκλογές κι αν αυτές εθνικοποιούνται ο κ. Σέρμπος απαντά: «Αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ευρώπης. Είμαστε 27 κράτη μέλη που συναθροίζουμε όλο αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάζοντας ο ένας τον άλλον και φυσικά το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι επηρεάζει πάρα πολύ την υγεία μας, την καθημερινότητα και τη ζωή μας. . Ειδικά το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι το Ευρωκοινοβούλιο, όπως όταν ξεκίνησε, μέσω διαδικασίας συναπόφασης μαζί με το Συμβούλιο, δηλαδή τους εκπροσώπους των κρατών, σε ένα ποσοστό άνω του 70% έρχεται μια σειρά από κοινοτικές νομοθεσίες που που έρχονται να εναρμονιστεί η εσωτερική έννομη τάξη όλων των κρατών μελών, οι νόμοι τους δηλαδή και να προσαρμοστούν σε όλες αυτές τις οδηγίες τους κανονισμούς, πέρα από τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, σε ζητήματα που αφορούν αν θέλετε την ίδια την καθημερινότητα μας. Έπειτα, ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλές φορές κι η ατζέντα σεταρίζεται με εθνικούς όρους, δηλαδή αποτελεί μια εκ νέου αφορμή για μια δημοσκόπηση εσωτερικής πολιτικής. Επίσης, πολλές φορές όμως και το έχω δει συμμετέχοντας και σε πάνελ με εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης, η ατζέντα από την πλευρά τους είναι σχεδόν μονοθεματικά για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Ένας από τους λόγους που αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι ακριβώς, ότι μπορώ με χαρά να συζητώ και να διαφωνώ με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων όσον αφορά την επόμενη μέρα της Ευρώπης που είναι κι η επόμενη μέρα της Ελλάδας. Στις ευρωεκλογές, ψηφίζεις τους εθνικούς σου εκπροσώπους που είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικός και απαιτητικός αυτός ο ρόλος, ψηφίζεις όμως και σε πολιτικό επίπεδο το ευρωπαϊκό σύστημα διακυβέρνησης που θα προκύψει που αφορά το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις θέσεις στα υψηλά θεσμικά όργανα, ποια θα είναι η πολιτική κατεύθυνση, ο στρατηγικός προσανατολισμός και πώς αυτός θα μετουσιωθεί και σε άλλες πολιτικές. Άρα πολλές φορές η Ευρωπαϊκή διάσταση της εθνικής μας πολιτικής μέσω της Νέας Δημοκρατίας είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Άρα η νέα δημοκρατία δίνει ένα πολύ καθαρό πολιτικό μήνυμα με μπροστάρη τον πρωθυπουργό, αφενός για να είναι μπροστά σε μια πολύ απαιτητική διαπραγμάτευση συνολικά για το μέλλον των λαών της Ευρώπης για τα χρόνια που έρχονται, ξεκινώντας με αυτή την πενταετία. Σε αντίθεση με τους άλλους που δεν την έχω ακούσει. Πρέπει να υπάρχει μια πολύ καθαρή εντολή ποιος θα τα διαπραγματευτεί, πως θα τα διαπραγματευτεί και με όσο το δυνατόν περισσότερο ενισχυμένη ομάδα, διότι είναι μια πάρα πολύ απαιτητική διαπραγμάτευση σε ένα ευρωπαϊκό τραπέζι δύσκολο. Θέλει η Νέα Δημοκρατία, όσο το να έχει έναν καθαρό διάδρομο στη δεύτερη τετραετία και με αυτό να πάει να κριθεί στις εκλογές του 2027.»
Για το αν θα υπάρξει αστάθεια αν η ΝΔ δεν πιάσει τα ποσοστά του 2019 που έθεσε ως στόχο ο κ. Σέρμπος απαντά: «Πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα, το χρειάζεται όμως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, για να επιβεβαιώσει τη γνώμη ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, για να επιβεβαιώσει την πολιτική της κυριαρχία. Το δεύτερο, είναι για να διαπραγματευτεί επ ωφελεία του τόπου στις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έχουν αντανάκλαση στη ζωή μας, στην τσέπη μας, τη δημοκρατία και στην ίδια την εθνική ασφάλεια. Εγώ πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί η πολιτική της πρωτοκαθεδρία. Αντίπαλος του είναι τα προβλήματα του έλληνα πολίτη, η καθημερινότητά του, τα μεγάλα ζητήματα και όχι το πως πορεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό πρέπει να είναι πολύ καθαρό.»
Για το αν είναι χρήσιμη η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, ο κ. Σέρμπος αναφέρει: «Η απόφαση Ερντογάν να μεταρέψει τη Μονή της χώρας σε τζαμί, ήταν γνωστή, απλώς με όρους πολιτικής επικοινωνίας, αντιλαμβάνεστε πως η συγκυρία, δηλαδή λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην στην Άγκυρα έχει το ενδιαφέρον του. Η κίνηση Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η Τουρκία από όλο αυτό που λέγεται δύση. Ωστόσο, οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι καλό να υπάρχουν ανοιχτοί στο ανώτατο επίπεδο. Κι είναι καλό γιατί η Τουρκία αντιμετωπίζεται είτε με εκλογίκευση και συννενόηση ή με αξιόπιστη αποτροπή και εξισορρόπηση.»
Για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα ο κ. Σέρμπος σημειώνει: «Η επίσκεψη του κυρίου Ράμα μόλις την παραμονή της επίσκεψης Μητσοτάκη θα μπορούσε να γίνει και μετά τις Ευρωεκλογές. Και στο παρελθόν, ο Τούρκος Πρόεδρος όταν έλεγε τα Μητσοτάκης Γιοκ, ήταν σαφές το πολιτικό μήνυμα που έστελνε στους έλληνες ψηφοφόρους όχι τόσο ποιον να ψηφίσετε αλλά σίγουρα ποιο να μην ψηφίσετε, ενώ και τότε ήταν σε ανοιχτή γραμμή Ράμα Erdoğan για την Ελλάδα. Στα πολλαπλά σενάρια που μελετάμε, παρουσιάζει ενδιαφέρον, δεν το λέω καταλήγοντας σε συμπέρασμα, γιατί δεν έχω τα δεδομένα , βάζοντας όμως πολιτικό στοιχείο και φίλτρο, ότι υπάρχει ένας χρονισμός αυτή η επίσκεψη του κυρίου Ράμα να γίνει την παραμονή της ανταποδοτικής επίσκεψης Μητσοτάκη Erdoğan. Βλέπω ένα χρονισμο από διαφορετικές οπτικές και πολιτικούς που ενδεχομένως, δεν θα έκλαιγαν και με μαύρο δάκρυ αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν κατέγραφαν το καλύτερο δυνατό ποσοστό.»
Για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Σέρμπος ανέφερε: «Η Βαλκανική διάσταση εξωτερικής μας πολιτικής πρέπει να προτεραιοποιηθεί. Πρέπει να διορθώσουμε πολλά πράγματα σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.»