Revenge porn: Όταν η τιμωρία δεν φέρνει δικαιοσύνη – Γιατί οι δράστες συνεχίζουν ανενόχλητοι;

Δημοσιεύτηκε στις 23/02/2025 09:37

Revenge porn: Όταν η τιμωρία δεν φέρνει δικαιοσύνη – Γιατί οι δράστες συνεχίζουν ανενόχλητοι;

Το βρετανικό δικαστικό σύστημα αφήνει τα θύματα εκτεθειμένα: σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες που καταδικάζονται για την κοινοποίηση ή την απειλή κοινοποίησης προσωπικών εικόνων δεν υποχρεώνονται να τις διαγράψουν.

Παρότι οι δικαστές έχουν τη νομική δυνατότητα να διατάξουν τη διαγραφή τέτοιου περιεχομένου, στην πράξη αυτό σπάνια συμβαίνει. Τα θύματα παραμένουν σε διαρκή φόβο, γνωρίζοντας ότι οι εικόνες τους μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των δραστών.

Ειδικοί, νομικοί και οργανώσεις ζητούν άμεσες μεταρρυθμίσεις, καθώς οι υφιστάμενοι νόμοι είτε δεν εφαρμόζονται σωστά είτε δεν επαρκούν για να αποτρέψουν την επαναλαμβανόμενη κακοποίηση.

«Ενώ τα δικαστήρια έχουν ήδη την εξουσία να στερούν από τους καταδικασμένους δράστες μη συναινετικές προσωπικές εικόνες και βίντεο, αποδεχόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε στον Guardian εκπρόσωπος της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος (CPS).

Η αποτυχία να διαταχθεί η διαγραφή των εικόνων σε κάθε περίπτωση αφήνει τα θύματα να «ζουν με τον φόβο» ότι το υλικό μπορεί να διαμοιραστεί ξανά.

«Τα χέρια μας είναι δεμένα»

Η Sophie Mortimer, επικεφαλής της τηλεφωνικής γραμμής Revenge Porn Helpline, ανέφερε ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε άμεση απειλή, το να γνωρίζουν τα θύματα ότι ο δράστης εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις εικόνες είναι μια «αηδιαστική σκέψη».

Η Mortimer δήλωσε επίσης ότι γνωρίζει περιπτώσεις όπου εικόνες που αποκτήθηκαν παράνομα, όπως μέσω ηδονοβλεψίας, δεν καταστράφηκαν. Ένας άνδρας που κατέγραψε μυστικά μια γυναίκα καταδικάστηκε και έλαβε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του – μόνο και μόνο για να του επιστραφούν οι συσκευές που περιείχαν το επίμαχο υλικό.

Όταν το θύμα αμφισβήτησε την απόφαση, η αστυνομία δήλωσε ότι δεν είχε νομική εξουσία να επέμβει επειδή δεν υπήρχε σχετική δικαστική απόφαση. «Της είπαν: “Τα χέρια μας είναι δεμένα”», ανέφερε η Mortimer.

Σαν να τους επιστρέφεις το όπλο του εγκλήματος

Η Elena Michael, από την ομάδα ακτιβιστών #NotYourPorn, ανέφερε ότι το να επιτρέπεται στους δράστες να διατηρούν τις εικόνες και τις συσκευές τους στέλνει το μήνυμα ότι «δεν τους αγγίζει κανείς». «Είναι σαν να τους επιστρέφεις το όπλο του εγκλήματος και να τους στρώνεις το χαλί για να το ξανακάνουν», είπε.

Η ίδια σημείωσε ότι η ομάδα της έχει συνεργαστεί με 450 θύματα και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει «καμία συνεπής προσέγγιση» στο ζήτημα. «Μερικές φορές η αστυνομία προσπαθεί πραγματικά να κρατήσει τις συσκευές ή να βρει έναν τρόπο να καταστρέψει το περιεχόμενο. Αλλά βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου ο νόμος δεν τους στηρίζει, ακόμα κι αν ηθικά ξέρουν ότι είναι το σωστό», πρόσθεσε.

Ένα θύμα σε υπόθεση όπου ο δράστης δεν υποχρεώθηκε να διαγράψει σεξουαλικά βίντεο δήλωσε: «Με κάνει να ανατριχιάζω το γεγονός ότι μπορεί ακόμα να τα βλέπει, πόσο μάλλον να τα ανεβάσει ξανά στο διαδίκτυο».

Η Emma Pickering, επικεφαλής τεχνολογικής κακοποίησης στη φιλανθρωπική οργάνωση Refuge, δήλωσε: «Αυτό το κρίσιμο νομικό κενό πρέπει να καλυφθεί άμεσα».

Πώς τιμωρούνται οι δράστες του revenge porn;

Η ανάλυση της εφημερίδας Observer εξέτασε υποθέσεις διαμοιρασμού ή απειλής διαμοιρασμού προσωπικών φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση, που εκδικάστηκαν από τον Αύγουστο του 2024.

Για όσους καταδικάστηκαν, οι ποινές διέφεραν σημαντικά – από 50 έως 250 ώρες κοινοτικής εργασίας, προγράμματα αποκατάστασης, πρόστιμα από 100 έως 450 λίρες, καθώς και αναστολές ή άμεσες φυλακίσεις.

Σε μια υπόθεση τον Δεκέμβριο στο Μπρόμλεϊ, οι μαγιστράτοι διέταξαν έναν 27χρονο να στερηθεί τις φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο αδίκημα. Του επιβλήθηκε επίσης οκτώ εβδομάδες αναστολή και πενταετές περιοριστικό μέτρο.

Σε άλλη περίπτωση, τον Σεπτέμβριο, τα δικαστήρια στο Χαλ καταδίκασαν έναν άνδρα σε 22 εβδομάδες φυλάκιση και διέταξαν την καταστροφή του τηλεφώνου του. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες καταδικάστηκαν επίσης για παρενόχληση, πέρα από το αδίκημα της χρήσης προσωπικών εικόνων.

Η Clare McGlynn, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Durham, χαρακτήρισε την έλλειψη υποχρεωτικών διαγραφών «πραγματική αδικία».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook