Ρατσιστική βία: Σήμερα η 12η επέτειος της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν

Δημοσιεύτηκε στις 18/01/2025 17:33

Ρατσιστική βία: Σήμερα η 12η επέτειος της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από τότε που οι χρυσαυγίτες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος κατά τη διάρκεια «περιπολίας» για ξένους, εντόπισαν στην οδό Τριών Ιεραρχών τον μετανάστη πακιστανικής καταγωγής Σαχζάτ Λουκμάν και τον μαχαίρωσαν 7 φορές. Στο δικαστήριο η δικαιολογία ήταν πως… πήγε να τους κλείσει με το ποδήλατο.

Στις 03:20 ο 27χρονος Σαχζάτ κινούνταν με το ποδήλατό του στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Ένα σκούτερ σταμάτησε μπροστά του, ανακόπτοντας την πορεία του ποδηλάτου. Ο Σαχζάτ κατέβηκε από το ποδήλατο.

Ο συνοδηγός της μηχανής Διονύσης Λιακόπουλος τον πλησίασε και τον μαχαίρωσε στην καρδιά. Στη συνέχεια ο οδηγός, Χρήστος Στεργιόπουλος τον μαχαίρωσε με τη σειρά του άλλες έξι φορές στη σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τα χέρια. Ο Λουκμάν άφησε την τελευταία του πνοή λίγα μέτρα παρακάτω στη ρόδα ενός σταθμεμένου φορτηγού.

Με τις δολοφονικές επιθέσεις να είναι ρουτίνα σε όλη την πόλη, οι δράστες δεν μπήκαν καν στον κόπο να ξεφορτωθούν τα πειστήρια του εγκλήματος ή να σκουπίσουν τα μαχαίρια από το αίμα. Στην κατοχή τους, σε έρευνα στα σπίτια τους βρέθηκε υλικό της Χρυσής Αυγής και περισσότερα μαχαίρια.

Ποιος ήταν ο 27χρονος εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν

Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ακόμα ένας μετανάστης που έφυγε από την χώρα του για μια καλύτερη ζωή, εργάζονταν και έστελνε πίσω χρήματα στην οικογένειά του. Οι γονείςτου Χαντίμ και Σουγκράν Λουκμάν είχαν με την σειρά τους δανειστεί από συγγενείς και φίλους για να τον στείλουν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή.

 

Η δολοφονία Λουκμάν ήταν η ευκαιρία να διερευνηθεί η εγκληματική δράση της αργότερα καταδικασμένης ως εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, όμως το περιστατικό διερευνήθηκε αποκομμένο από την πραγματική της διάσταση. Δυστυχώς έπρεπε να υπάρξει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ώστε να αρχίσουν οι έρευνες για τον ρόλο της ιεραρχίας της νεοναζιστικής συμμορίας στις δολοφονίες και σε επιθέσεις.

Αρχικά η υπόθεση θεωρήθηκε «καβγάς δι ασήμαντον αφορμή» όμως δύο αυτόπτες μάρτυρες, εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα κατέθεσαν και χάρη στο θάρρος τους οι δράστες συνελήφθησαν, ενώ αναγνωρίστηκε και το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών. Για την ιστορία, ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, είχε εισηγηθεί αρχικά οι δύο χρυσαυγίτες να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

 

Στένσιλ που φτιάχθηκε για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Η δικαστική αντιμετώπιση των δραστών της δολοφονίας

Το δικαστήριο του 2014 επέβαλε ποινές κάθειρξης ισοβίων χωρίς ελαφρυντικά. Το εφετείο του 2019, επέβαλε ποινή κάθειρξης 21 ετών και 5 μηνών, αναγνωρίζοντας κατά πλειοψηφία 6-1 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, επιβάλλοντας την ποινή για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής. Έτσι «έσπασαν» τα ισόβια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δράστες είχαν συναποφασίσει να βγουν και να σκοτώσουν όποιον μετανάστη βρουν και πως επέλεξαν τον Λουκμάν λόγω της καταγωγής του και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συμπλοκή.

«Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός όταν συναποφάσισαν την ανθρωποκτονία, την οποία εκτέλεσαν με διαδοχικές πράξεις» εξήγησε ο πρόεδρος της έδρας. «Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του» πρόσθεσε.

Το δικαστήριο του 2020 τους επέβαλε επιπλέον 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Το Εφετείο ονόμασε την δολοφονία ως «το μόνο μελανό σημείο στη ζωή τους» παρά το ρατσιστικό κίνητρο το οποίο έκανε αποδεκτό. in


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook