Ψήγματα αυτοκριτικής από Τσίπρα : Να δούμε τα λάθη και τις παραλείψεις κατάματα
Την αισιοδοξία του για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του σε ανοιχτή συνέλευση στα Τρίκαλα.
Ο κ. Τσίπρας – παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει βρει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό – μιλώντας σε οπαδούς και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «βλέπει» να αναπτύσσεται μία δυναμική στο κόμμα μετά τις εκλογές.
«Θέλω λοιπόν να πω ότι ξεκινάμε με μεγάλη αισιοδοξία και παρά το γεγονός ότι συνήθως όταν κάποια κόμματα που κυβερνούν χάνουν τις εκλογές, περνάνε μια μεγάλη περίοδο αστάθειας και αδυναμίας να επικοινωνήσουν με τους πολίτες.
Εμείς, αντιθέτως, μετά την ήττα των εκλογών διαμορφώνουμε ένα κλίμα και μια δυναμική εξαιρετικά σημαντική μέσα στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα σε συγκεντρώσεις, όπου βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και εγώ προσωπικά, ακριβώς διότι επιθυμούμε, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια, διαφορετική, δύσκολη, αλλά θα έλεγα εξαιρετικά φιλόδοξη σχέση του κόμματός μας με τους πολίτες και μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική, κατά μία έννοια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ψήγματα αυτοκριτικής από Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους υπογράμμισε ότι «δεν βρισκόμαστε στους πολίτες δίπλα και σε εσάς λίγο πριν τις εκλογές για να ζητήσουμε ψήφο, όπως συνηθίζουν να κάνουν όλοι, και εμείς, αλλά βρισκόμαστε αμέσως μετά».
Όχι – όπως είπε – για να ζητήσουμε ψήφο, αλλά για να ζητήσουμε συμμετοχή, τη συμμετοχή σας στην προσπάθειά μας. «Κι ακόμα -ακόμα την κατάθεση της γνώμης σας, να μπολιάσουμε τις δικές μας ιδέες και τα δικά μας προτάγματα με τις δικές σας αγωνίες. Να συνειδητοποιήσουμε τη βάση των προβλημάτων που, παρά την προσπάθειά μας, δεν καταφέραμε να λύσουμε όσο κυβερνούσαμε, διότι κυβερνήσαμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι θέμα αν ήταν λίγα ή πολλά».
Αλλά αυτά τα 4 χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ήταν σαν να ήταν 4 δεκαετίες συμπυκνωμένες. «Τόσο μεγάλη πίεση, τόσο μεγάλη επίθεση απ’ έξω και από μέσα δεν έχει ζήσει ποτέ άλλοτε κυβέρνηση στον τόπο, ακόμα και σε πιο δύσκολες στιγμές. Τουλάχιστον από το ΄74 και μετά πιστεύω ότι περάσαμε ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές που έχει περάσει οποιαδήποτε κυβέρνηση στον τόπο. Κι αυτό είναι αντικειμενικό. Δεν αποτελεί δικαιολογία για τα λάθη και τις παραλείψεις. Θέλουμε να τα δούμε κατάματα, και τα λάθη και τις παραλείψεις. Γι αυτό είμαστε εδώ».
Επίθεση στην κυβέρνηση
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «όταν παραδίδαμε την κυβέρνηση δεν πιστεύαμε ότι τόσο γρήγορα θα συνέβαιναν όλα αυτά τα οποία βιώνουμε τους τελευταίους πέντε μήνες»
Αναμέναμε, είπε, ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη, θα είχε μια πολιτική προτεραιότητα να προστατέψει τους λίγους, το είχαμε πει άλλωστε. Αναμέναμε ότι θα είναι εξαιρετικά προετοιμασμένοι να αναλάβουν το κράτος και να φτιάξουν το δικό τους κράτος, το κομματικό κράτος. Αυτά τα περιμέναμε».
Αυτό που ίσως δεν περιμέναμε, πρόσθεσε, «ήταν να το κάνουν τόσο κραυγαλέα, τόσο ξεδιάντροπα, θα έλεγα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δίνει «ψίχουλα» σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Πόσα δίναμε εμείς; Το 2016, στην πιο δύσκολη συγκυρία, με τον Σόϊμπλε να είναι πάνω από το κεφάλι του Τσακαλώτου, δώσαμε 630 εκ. σε 1,6 εκ. συμπολίτες μας. Το 2017, δώσαμε 750 εκ. σε 3,6 εκ συμπολίτες μας και το 2018 δώσαμε 780 εκ σε 3,7 εκ. συμπολίτες μας. Αυτά ήταν τα ψίχουλα κατά τον κ. Μητσοτάκη. Και έρχεται αυτός, που δεν θα έδινε ψίχουλα, και δεν δίνει ούτε 800 ούτε 700, ούτε 600, δίνει 175 εκ. σε 250.000 νοικοκυριά.
Για ΕΝΦΙΑ και ΔΕΗ
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια και έχει υπέρ των πιο αδύναμων όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, είπε ότι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, «που βεβαίως έτσι ξέραμε και εμείς να λύσουμε το πρόβλημα από την πρώτη μέρα, να μετακυλήσουμε τα χρέη στους καταναλωτές, 500 εκ στους καταναλωτές φέρνει 100 ευρώ επιβάρυνση στο νοικοκυριό κάθε χρόνο».
Κριτική για τα εθνικά θέματα
Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά ασκώντας για μία ακόμη φορά κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
«Βλέπουμε μια κλιμάκωση της έντασης και τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνία. Όση επικοινωνιακή δεινότητα και αν έχεις χρειάζεται ουσία. Χρειάζεται στρατηγική» είπε αναφερόμενος στην πορεία στις στρατηγικής σημασίας κινήσεις που έκανε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Εμείς αναβαθμίσαμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Μια χώρα που το 2015 ήταν παρίας της Ευρώπης έγινε μια χώρα με δυναμική γεωπολιτική που όλοι της δίνουν σημασία, τη σημασία που έχει ως μια κρίσιμη χώρα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Και με της στρατηγικής σημασίας τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο καταφέραμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Με τη Σύνοδο του Νότου, την Σύνοδο των 7 χωρών του Νότου καταφέραμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αλλά βεβαίως το πιο σημαντικό, αν θέλετε, στρατηγικού χαρακτήρα σχέδιο που εκπονήσαμε, ήταν ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed που άλλαξε τη γεωπολιτική ισορροπία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Διότι εκεί που ήταν να πάνε οι ενεργειακές πηγές με αγωγό προς την Τουρκία, σε συμφωνία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο βάλαμε μπροστά και σχεδιάσαμε τον αγωγό που θα έπαιρνε – το σχέδιο είναι να πάρει τις ενεργειακές πηγές να τις μεταφέρει στην Κρήτη και από στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό το σχέδιο το ευλόγησαν και οι Αμερικανοί γιατί εκτός από τις τριμερείς, είχαμε και το 3+1 που ήρθαν να δώσουν τη στήριξη τους σε αυτό το ενεργειακό σχέδιο.
Αυτό ακριβώς θέλει ο Ερντογάν σήμερα να καταστρέψει. Δηλαδή τι κάνει; Πάει και κάνει γεωτρήσεις, παρανόμως, στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκεί δηλαδή από όπου θα ξεκινήσει ο EastMed, και πάει και κάνει μια συμφωνία, ανυπόστατη νομικά, γιατί είναι έξω και πέρα από το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, με την κυβέρνηση της Λιβύης, της μισής Λιβύης, τη σημερινή αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όπου δήθεν λέει ότι έχουν κοινό χώρο όπου συνορεύουν οι Αποκλειστικές τους Ζώνες και άρα τέμνει με αυτόν τον κοινό χώρο, τον αγωγό τον οποίο είχαμε σχεδιάσει».
Απέναντι σε αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας, ο οποίος ήταν εμφανής, τόνισε ο κ. Τσίπρας «ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης;»
Υπέρ του διαλόγου
«Προφανώς εμείς δεν είμαστε ούτε με τον μιλιταρισμό, ούτε υπέρ των συγκρούσεων. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Εγώ ήμουν ο πρωθυπουργός που πήγα στην Τουρκία 3 φορές μέσα σε 6 μήνες για να οικοδομήσω μια σχέση εμπιστοσύνης με ένα πολύ δύσκολο γείτονα. Θυμηθείτε τότε την αντιπολίτευση που μου έκανε ο Μητσοτάκης. Θυμηθείτε τότε που βγαίνανε οι βουλευτές του και λέγανε εμπιστευόμαστε τον Ερντογάν και όχι τον Τσίπρα για τους 8 αξιωματικούς. Αυτά λέγανε τότε και που όταν ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα, έλεγαν ότι κάναμε λάθος που φέρνουμε τον Τούρκο Πρόεδρο» σημείωσε για να προσθέσει.
«Αλλά ήρθε στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσε αυτά που έπρεπε να ακούσει. Δεν έκανα ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μια και από τα δίκαια αιτήματα μας. Φανταστείτε να έβγαινα εγώ τότε και να έκανα μια δήλωση σαν αυτή τη δήλωση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προχθές, που μίλησε για ενέργειες της Τουρκίας. Δεν μας είπε τι είναι αυτές οι ενέργειες, καλές ενέργειες, κακές ενέργειες, νόμιμες ενέργειες, παράνομες ενέργειες, τι ενέργειες είναι; Και μίλησε ότι θα λυθούν τα προβλήματα αν υπάρχει καλή βούληση και από τους δύο. Δηλαδή με συγχωρείτε, καλή βούληση και από αυτόν που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και από αυτόν που το παραβιάζει».